אושר לקריאה שנייה ושלישית: חוק מיסוי קק"ל
קק"ל תצטרך להחליט האם להעביר 65% מהכנסותיה בשנתיים הקרובות, סכום המוערך ב-1.2 מיליארד שקל למדינה ובתמורה תקבל פטור ממסים עד 2020, או שתשלם מסים החל מ-2018
ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (א') את חוק מיסוי קק"ל לקריאה שנייה ושלישית והוא צפוי להגיע מחר לאישור סופי במליאה.
בשל הקשיים להשיג רוב בקואליציה, נאלצו אנשי האוצר להגיע לפשרה עם אנשי האופוזיציה לגבי המסלול החלופי בחוק. כתוצאה מכך הסכומים שתעביר קק"ל, אם תבחר במסלול החלופי, יירדו מ-2.2 מיליארד שקל ל-1.2 מיליארד שקל והפטור שתקבל בתמורה מתשלום מיסים יקוצר מחמש שנים לשלוש. עם זאת, ישנו ספק גדול אם הקרן תבחר במסלול החלופי שנראה פחות כדאי כלכלית.
הצעת חוק מיסוי קק"ל שהובא היום לאישור ועדת הכספים הציעה לקרן בחירה: להעביר 65% מהכנסותיה בשנתיים הקרובות - סכום המוערך ב-2.2 מיליארד שקל למדינה ולשלם מיסים רק מ-2023 או לשלם מס מלא החל מ-2018. קק"ל תחויב להודיע על החלטתה למדינה עד 10 בינואר, יום לפני הגשת התקציב לממשלה.
אלא שהאוצר נתקל בקשיים בהשגת רוב. מרכז הקואליציה בוועדת הכספים ח"כ מיק זוהר הלך לפני הישיבה ואמר ליו"ר הוועדה ח"כ משה גפני שהוא מתנגד לחוק. הבית היהודי, שמתנגדת לפגיעה במוסדות הלאומיים, הגישה יותר מאלף הסתייגויות. "הקואליציה ברחה", אמר ח"כ מיקי לוי (יש עתיד).
על רקע זה נאלץ האוצר להגיע לפשרה עם לוי וח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני). השניים רצו להקדים ככל האפשר את המועד בו תחל קק"ל לשלם מיסים באופן סדיר, ולקצר את התקופה בה האוצר מקבל מקדמות בקדנציה הזו על חשבון הכנסות המדינה בעתיד.
בסופו של דבר סוכם שקק"ל תצטרך לבחור כאמור אם לשלם מיסים מ-2018 או תשלם 65% מהכנסותיה מקרקע רק ב-2023 (סכום שמוערך ב-1.2 מיליארד שקל) ובתמורה תקבל פטור ממסים עד 2020.
רוזנטל ולוי הסבירו שהסכימו לפשרה בגלל החשש מקיצוץ רוחבי (פלאט) בתקציב 2018 כדי למלא את החור שיצר המשבר עם קק"ל בתקציב. רוזנטל: "השגנו את זה שקק"ל תתחיל לשלם מסים". מצד שני עלו טענות שהאופוזיציה חילצה את הקואליציה ממשבר.
1.8 מיליארד שקל למדינה
נזכיר כי לפני חודשיים הושג הסכם במשבר קק"ל במסגרתו התחייבה הקרן להעביר 1.8 מיליארד שקל למדינה בשנים 2019-2017. אלא שביום שני שעבר החליט דירקטוריון קק"ל להתנות את ההעברות בכך שלקק"ל יישארו רזרבות של 1.5 מיליארד שקל. הממשלה החליטה בתגובה לקדם מחדש את חוק מיסוי קק"ל שהגיע כאמור היום לדיון בוועדת הכספים.
הבעיה של האוצר, שמיסוי קק"ל אינו פותר את החור שנוצר בתקציב 2018 ו-2019. זאת משום שמיסוי נכנס לצד ההכנסות של התקציב ואינו מאפשר לחרוג ממגבלת ההוצאה. לעומת זאת, העברת תקציב מקק"ל נכנסת לצד ההוצאה ומאפשרת הגדלה. לכן הצעת החוק הציעה את המסלול החלופי בתקווה שקק"ל תבחר בו. אז הכסף ייחשב כהוצאה מותנית בהכנסה וישמש להגדלת ההוצאות בתקציב.
אלא שההצעה הזו מותירה את ההחלטה בידי קק"ל. כלומר, אינה מבטיחה סגירת החוק בתקציב. ההערכה היא שקק"ל תידרש לשלם מסים של 500-400 מיליון שקל לשנה - כ-1.2 מיליארד שקל בשלוש שנים. קשה לראות סיבה כלכלית מדוע שהיא תעדיף לתת סכום דומה מראש. האוצר הודיע שאם לא יימצא פתרון להעברת הכסף, יכניס להתאמות המתוכננות בתקציב 2018 קיצוץ רוחבי (פלאט) של מיליארד שקל ולתקציב 2019 קיצוץ רוחבי של 800 מיליון שקל.
"עטר ברח מההסכם ברגע האחרון"
במהלך השבוע האחרון נרשמה הסלמה גדולה בעוצמת הסכסוך בין האוצר לקק"ל וביחוד ההתקפות ההדדיות. בכיר באוצר האשים את יו"ר קק"ל, דני עטר, ב"שקרים הולכת שולל וביזוי ראש הממשלה". הוא טען ש"עטר ברח מההסכם ברגע האחרון ולציבור חסרים 1.8 מיליארד שקל, כי דני עטר החליט שהוא לא רוצה לתת וקק"ל זו הקופה הקטנה שלו".
בכיר בקק"ל אמר שמנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד הוא "פירומן ושקרן". לדבריו, "באב"ד הוא שמבזה את ראש הממשלה ומכניס אותה לעימות של קיים". באב"ד מצידו האשים את קק"ל שניהלה מו"מ "בחוסר תום לב מובהק. הגענו להבנה שלא ניתן בשום צורה להגיע להסכמה עם קק"ל".
שי באב"ד אמר בוועדה: "ניסינו מספר פעמים להגיע לסיכום. היו ישיבות וסיכומים. זה עלה להצבעה. המשא ומתן נוהל איתנו בחסור תום לב מובהק. הדענו שלא ניתן בשום צורה להגיע להסכם עם קק"ל. ראוי לחוקק חוק שיכנסו למערכת המיסוי כמו כל תאגיד סטטורי. כל הדיון היה אם נותנים פטור".
ראובן שלום, מזכרי ההסתדרות הציונית העולמית: "הפטור ממס הוא מכוח חוק מעמדה של ההסתדרות הציונית ומכוח האמנה. בכלל הממשלה חושבת שלא נכון לתת פטור יותר נכון לעשות דרך האמנה ולא באמצעות חקיקה".
ח"כ מיקי רוזנטל: "מהיום הראשון סברנו שצריך להטיל מס על קק"ל כמו כל תאגיד ציבורי אחר. לא יכול להיות שכל שנה תתנהל 'בוכלטריה' ויחסי קח-תן מגעילים בין האוצר לקק"ל. צריך להסדיר את זה במיסוי. אנחנו רוצים לתמוך בחוק בלי דחיה. אנחנו רוצים שהחוק יכנס לתוקף ב-2018".
מיק לוי: "לא יכול להיות שהוועד מתכנס בפעם השלישית וכשלא מצליחים להגיע להסכם שוב מביאים לפתחנו. עושים שימוש לא מכובד בוועדה. יש להשית מסים על הרווחים בקק"ל. לא נסכים שהמסים יתחילו ב-2024. זה אומר שאנחנו משעבדים את שר האוצר הבא. אני רוצה שישלמו מיסים מהיום הראשון ב-2018".