שתף קטע נבחר

 

התחדשו ההפגנות באיראן, קריאות נדירות בעד השאה

סוכנות רויטרס מדווחת על הפגנות נגד המשטר בכמה ערים באיראן. תושב טהרן: "המוני שוטרים ברחובות, לא נותנים להתאסף". המשטר מודה: 200 מפגינים נעצרו בשבת. שבירת טאבו בהפגנות: איראנים קראו בשם המלך ששושלתו הודחה במהפכה האיסלאמית. הערב: רוחאני ינאם

לרשתות החברתיות עלו בשעות האחרונות סרטונים חדשים המעידים על התחדשות ההפגנות נגד המשטר האיראני. כך מדווחת סוכנות הידיעות רויטרס. לפי סרטון אחד שנחשף הערב (יום א') משטרת טהרן השתמשה בזרנוקי מים כדי לפזר מפגינים שהתאספו בכיכר פרדוסי שבמרכז הבירה האיראנית. גורם רשמי אמר הערב כי 200 בני אדם נעצרו במהלך ההפגנות שנערכו בשבת בטהרן.

 

בלוגרית איראנית באולפן ynet על המחאה בארצה    (צילום: חגי דקל)

בלוגרית איראנית באולפן ynet על המחאה בארצה    (צילום: חגי דקל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

תמונה שפרסם הערוץ האיראני Press-TV לקראת נאום רוחאני הערב ()
תמונה שפרסם הערוץ האיראני Press-TV לקראת נאום רוחאני הערב

בסרטון אחר שפורסם נראים עימותים בין מפגינים לבין שוטרים בעיר חורמדרה שבמחוז זנג'אן, בצפון-מערב איראן. לפי דיווחים, הפגנות נערכו גם בסנסנדג' ובקרמאנשאה שבמערב איראן.

 

קשה לאמת במדויק את הדיווחים, משום שהמשטר האיראני מקשה את סיקור ההפגנות והטיל היום מגבלות על הגלישה באינטרנט. המשטר הגביל בין השאר את הגישה לטלגרם ולאינסטגרם, שתי אפליקציות ששימשו את המפגינים להפצת המסרים שלהם ולתיאום ההפגנות.

המחאה באיראן. "שתהיה לכם קצת בושה" (צילום: AP) (צילום: AP)
המחאה באיראן. "שתהיה לכם קצת בושה"(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

מפגינים באוניברסיטת טהרן

מפגינים באוניברסיטת טהרן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


סוכנות הידיעות האיראנית "איסנא" דיווחה כי נשיא איראן, חסן רוחאני, יישא הערב נאום לאומה. לא ניתן אישור רשמי לכך, אך אם הוא ידבר – תהיה זו ההתייחסות הפומבית הראשונה שלו למחאה. בחלק מההפגנות שנערכו מאז יום חמישי נשמעו קריאות כגון "מוות לרוחאני" ו"מוות לדיקטטור". הקריאה הנפרדת "מוות לדיקטטור" מכוונת כנראה למנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי.

 

תושב טהרן ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס וביקש להישאר בעילום שם סיפר כי ברחובותיה של בירת איראן ניכרת נוכחות גדולה של כוחות הביטחון. "ראיתי כמה בחורים צעירים נעצרים ומוכנסים לרכב משטרה. הם לא נותנים לאף אחד להתאסף", העיד. שני מפגינים נורו אתמול למוות בעיר דורוד שבמערב איראן.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

"לא נחזור לחושך של עידן השאה"

בכמה סרטונים שפורסמו היום מההפגנות שנערכו בימים קודמים נשמעו מפגינים צועקים "מוּלוֹת, שתהיה לכם קצת בושה – עזבו את ארצנו". מפגינים צעקו גם "רזא שאה, תבורך!" – כשהכוונה למלך ששלט באיראן לפני המהפכה האיסלאמית של 1979. קריאה כזו היא בגדר שבירת טאבו באיראן והיא מעידה על עוצמת הזעם של האיראנים על המשטר. רזא שאה שלט באיראן בשנים 1941-1925, ושושלת פהלווי שייסד הודחה במהפכה שהוביל האייתוללה רוחאללה חומייני, המנהיג הראשון של הרפובליקה האיסלאמית.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בסרטונים אחרים נראו אזרחים איראנים מחוץ לכלא אווין הידוע לשמצה בטהרן, כלא שבעבר דווח על עינויים איומים בו. המצולמים ביקשו לקבל פרטים על בני משפחותיהם שנעצרו בימים האחרונים. התובע הכללי של טהרן, עבאס ג'עפרי דולטאבדי, אמר כי חלק מהמפגינים שנעצרו "הודו שנסחפו והציתו מסגדים ובניינים ציבוריים". הוא הבטיח שהם ייענשו בחומרה: "אחרי שאלפי שהידים הוקרבו למען המהפכה האיסלאמית, המדינה הזו לא תחזור לעידן החשוך של שלטון פהלווי".

 

במה שנראה כתגובה על ההפגנות חזרה בה הממשלה מהתוכנית להעלות את מחירי הדלק והבטיחה להגדיל את הקצבאות לעניים וליצור עוד מקומות עבודה בשנים הקרובות. "אנחנו מעריכים שלפחות 830 אלף משרות ייווצרו השנה", אמר דובר הממשלה.

 

המניע לגל ההפגנות הנוכחי נגד המשטר הוא המצב הכלכלי. כשאיראן חתמה על הסכם הגרעין עם המעצמות בשנת 2015 הבטיח הנשיא חסן רוחאני שהסרת הסנקציות על ארצו תביא לשיפור בחיי האזרחים, אבל מאז עברו יותר משנתיים והאיראנים טרם הרגישו שינוי של ממש. איראנים רבים מאמינים ששחיתות ומנהל לא תקין הם הסיבה לכך שהמצב הכלכלי אינו משתפר.

הפגנה בעד המשטר האיראני בתגובה על המחאה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנה בעד המשטר האיראני בתגובה על המחאה(צילום: רויטרס)

שיעור האבטלה באיראן הגיע השנה ל-12.4%, וזו עלייה של 1.4% מהשנה שעברה. כ-3.2 מיליון איראנים מחוסרי עבודה. רבים מהמפגינים בימים האחרונים קראו למשטר להפסיק להשקיע כסף בעזה, בסוריה, בלבנון ובעיראק - ובמקום זה לנתב את הכסף אליהם.

 

גל ההפגנות הגדול האחרון באיראן היה בשנת 2009. מיליונים יצאו אז לרחובות וקראו להפיל את המשטר. את המחאות הובילו מתנגדי הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד, והם טענו שתוצאות הבחירות לנשיאות זויפו כך שהוא יוכרז כמנצח ולא יריביו הרפורמיסטים. איראן שלחה אל המפגינים את כוחות הביטחון שלה, ובעימותים בין מפגינים לבין שוטרים וחיילים נהרגו יותר מ-100 פעילי מחאה. עוד המונים נפצעו ונעצרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מפגינים נגד המשטר באוניברסיטת טהרן
צילום: AP
מומלצים