נשיא איראן לטראמפ: מי שקורא לאיראנים טרוריסטים לא יכול להביע הזדהות איתם
חסן רוחאני מדבר לראשונה מאז תחילת ההפגנות נגדו ונגד המנהיג העליון חמינאי - ומסיט את האש לנשיא ארה"ב, שהביע תמיכה במפגינים. "מתיחת ביקורת והפגנות הן מזכויותיו של העם, אך אסור שיובילו לאלימות", אמר - אף ששלטונות איראן הגיבו בכוח ועצרו יותר מ-200 בני אדם
נשיא איראן, חסן רוחאני, התייחס אמש (יום א') לראשונה לגל המחאה נגד ממשלתו ונגד המשטר האיראני. סוכנות הידיעות "מהר" דיווחה כי בישיבת ממשלה השיב רוחאני לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שעודד שלשום את המפגינים. "מי שקורא לאיראנים טרוריסטים לא יכול להביע הזדהות איתם", אמר רוחאני.
רוחאני אמר כי מתיחת ביקורת והפגנות הן מזכויותיו של העם, אבל אסור שהן יובילו לאלימות. הוא אמר את הדברים אחרי ששלשום נהרגו בהפגנות שני פעילי מחאה נגד שלטונו ובטהרן נעצרו לפחות 200 בני אדם. בדבריו טען רוחאני כי האיראנים מבינים את רגישות המצב של איראן ושל האזור, וכי הם יפעלו בהתאם לאינטרסים הלאומיים.
"האיש הזה באמריקה שמביע היום הזדהות עם עמנו שכח שרק לפני כמה חודשים הוא קרא לאומה האיראנית 'טרוריסטים'", אמר אמש רוחאני. "לאיש הזה, שמתנגד לאומה האיראנית בכל מאודו, אין זכות להביע הזדהות עם האיראנים".
"אנשים חופשיים לגמרי למתוח ביקורת על הממשלה ולמחות, אבל המחאות שלהם צריכות להיות כאלה שישפרו את המצב של המדינה ואת חייהם", אמר רוחאני. "ביקורת אינה אלימות ופגיעה ברכוש הציבור. אסור לאפשר להפגנות לגרום לציבור להרגיש מודאג בנוגע לחייו ולביטחונו". נשיא איראן הוסיף: "לא קל לפתור בעיות וזה ייקח זמן. הממשלה והעם צריכים לעזור זה לזה לפתור את הבעיות". הוא הודה כי דאגותיו של הציבור אינן קשורות למצב הכלכלה בלבד - אלא גם לשחיתות.
קודם לכן דיווחה סוכנות הידיעות רויטרס על התחדשות ההפגנות באיראן. לרשתות החברתיות עלו בשעות הערב המוקדמות סרטונים חדשים מההפגנות האלה. לפי סרטון אחד שנחשף הערב משטרת טהרן השתמשה בזרנוקי מים כדי לפזר מפגינים שהתאספו בכיכר פרדוסי שבמרכז הבירה האיראנית. גורם רשמי אמר הערב כי 200 בני אדם נעצרו במהלך ההפגנות שנערכו בשבת בטהרן.
בסרטון אחר שפורסם נראים עימותים בין מפגינים לבין שוטרים בעיר חורמדרה שבמחוז זנג'אן, בצפון-מערב איראן. לפי דיווחים, הפגנות נערכו גם בסנסנדג' ובקרמאנשאה שבמערב איראן.
תושב טהרן ששוחח עם סוכנות הידיעות רויטרס וביקש להישאר בעילום שם סיפר כי ברחובותיה של בירת איראן ניכרת נוכחות גדולה של כוחות הביטחון. "ראיתי כמה בחורים צעירים נעצרים ומוכנסים לרכב משטרה. הם לא נותנים לאף אחד להתאסף", העיד. שני מפגינים נורו אתמול למוות בעיר דורוד שבמערב איראן.
בכמה סרטונים שפורסמו אתמול מההפגנות שנערכו בימים קודמים נשמעו מפגינים צועקים "מוּלוֹת, שתהיה לכם קצת בושה – עזבו את ארצנו". מפגינים צעקו גם "רזא שאה, תבורך!" – כשהכוונה למלך ששלט באיראן לפני המהפכה האיסלאמית של 1979. קריאה כזו היא בגדר שבירת טאבו באיראן והיא מעידה על עוצמת הזעם של האיראנים על המשטר. רזא שאה שלט באיראן בשנים 1941-1925, ושושלת פהלווי שייסד הודחה במהפכה שהוביל האייתוללה רוחאללה חומייני, המנהיג הראשון של הרפובליקה האיסלאמית.
בסרטונים אחרים נראו אזרחים איראנים מחוץ לכלא אווין הידוע לשמצה בטהרן, כלא שבעבר דווח על עינויים איומים בו. המצולמים ביקשו לקבל פרטים על בני משפחותיהם שנעצרו בימים האחרונים. התובע הכללי של טהרן, עבאס ג'עפרי דולטאבדי, אמר כי חלק מהמפגינים שנעצרו "הודו שנסחפו והציתו מסגדים ובניינים ציבוריים". הוא הבטיח שהם ייענשו בחומרה: "אחרי שאלפי שהידים הוקרבו למען המהפכה האיסלאמית, המדינה הזו לא תחזור לעידן החשוך של שלטון פהלווי".
המניע לגל ההפגנות הנוכחי נגד המשטר הוא המצב הכלכלי. כשאיראן חתמה על הסכם הגרעין עם המעצמות בשנת 2015 הבטיח הנשיא חסן רוחאני שהסרת הסנקציות על ארצו תביא לשיפור בחיי האזרחים, אבל מאז עברו יותר משנתיים והאיראנים טרם הרגישו שינוי של ממש. איראנים רבים מאמינים ששחיתות ומנהל לא תקין הם הסיבה לכך שהמצב הכלכלי אינו משתפר.