חוק המרכולים - והמכשולים: נוסח במחלוקת, מאות הסתייגויות ורוב בספק
הכנסת צפויה להצביע היום בקריאה שנייה ושלישית על החוק שיעניק לשר הפנים את הסמכות למנוע מסחר בשבת ברשויות מקומיות. עם זאת, אין הסכמה לגבי חנויות נוחות, האופוזיציה עושה שרירים, וכלל לא בטוח שיימצא רוב במליאה. כך או כך, השר דרעי הבהיר - החוק יעלה להצבעה
דריכות בקואליציה על רקע המשך הקרב על השבת: היום (יום ב') צפוי לעלות לקריאה שנייה ושלישית בכנסת "חוק המרכולים", הקובע שרשות מקומית תוכל להתיר פעילות מסחר בשבת בתחומה רק באישור שר הפנים. בבוקר תתכנס ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת לדיון כדי להכין ולאשר את החוק להצבעות, אולם עוד לפני שיגיע למליאה הוא כבר מאלץ את הקואליציה להתמודד עם מורכבות לא פשוטה.
מדובר בשלושה מכשולים עיקריים: נוסח החוק שעדיין לא הוסכם, שרשרת ארוכה של הסתייגויות, וגם רוב במליאה שטרם מובטח.
המחלוקת סביב נוסח החוק נוסעת מכך שבמובנו כיום הוא כולל גם חנויות נוחות ותחנות דלק, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet, וכן בתי עסק משולבים נוספים, ששר הפנים יוכל להכריע שהם ייסגרו בשבת. בוועדת הפנים עדיין לא הושגו הסכמות על הנוסח.
הקושי השני טמון ביותר מ-1,000 הסתייגויות שהוגשו לחוק. אם כולן יישארו על סדר היום, צפוי לקואליציה פיליבסטר ארוך נוסף - שבוע אחרי סאגת חוק ההמלצות - דבר שיו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לא צפוי להסכים לו. במקרה כזה עשוי ח"כ אדלשטיין לאפשר להפעיל את סעיף 98 לתקנון הכנסת, הקובע סדרי דיון מראש ולפיהם זמני הדיון וההצבעה ייסגרו בישיבת נשיאות הכנסת, ולאופוזיציה יהיה זמן מוגבל לנאומים.
לאחר שיעברו את שתי המשוכות הללו, יצטרכו בקואליציה להתמודד עם שאלת הרוב. הקואליציה מונה 66 חברים, אולם חברי סיעת ישראל ביתנו צפויים להתנגד לחוק, למעט השרה סופה לנדבר שתיעדר מההצבעה (זאת משום ששר שמצביע נגד עמדת הקואליציה מפוטר לאלתר).
בהנחה שחברי ישראל ביתנו יתנגדו, יחסי הכוחות כבר הופכים צמודים: 61 לקואליציה מול 58 לאופוזיציה. היעדרותו הצפויה של ח"כ דוד אזולאי (ש"ס), בעקבות ניתוח שעבר, תהפוך את ההצבעה לצמודה יותר, עם רוב של שניים בלבד.
באופוזיציה מסמנים חוליות נוספות שיכולות לתמוך בעמדתה, דוגמת ח"כ שרן השכל מהליכוד, שנמנעה בקריאה הראשונה ומתנגדת לחוק, וח"כים מכולנו דוגמת רחל עזריה ומירב בן ארי, שבאופן עקרוני מתנגדות לחוק, אולם בשל מחויבויות סיעתיות או קואליציוניות לא ברור כיצד יצביעו.
למרות הרוב הדחוק וסימני השאלה, הודיע השר דרעי שבכל מקרה בכוונתו להעלות את החוק להצבעה. לפני כשלושה שבועות, כשהחוק החל את צעדיו הראשונים, איים דרעי שיתפטר אם החוק לא יעבור.
בינתיים החלו רשויות מקומיות את המרוץ לקבוע חוקי עזר ש"יעקפו" את חוק המרכולים: שבוע אחרי עיריית ראשל"צ, מיהרה גם מועצת העיר גבעתיים לאשר תיקון לחוק עזר שיאפשר פתיחת עסקים בשבתות.