בחזרה לטבע: כך עושים דיאטה לקיפודים
החיים בסביבה העירונית יחד עם חתולים חסרי בית משפיעה גם על משקלם של הקיפודים המצויים. היונקים הקוצניים התרגלו לאכול בתחנות ההאכלה של החתולים במקום להשקיע בחיפושים ומרדפים אחרי חרקים ושבלולים. בבית החולים לחיות בר מציינים כי ישנה עלייה במספר הקיפודים הסובלים ממשקל יתר והם מסייעים לקיפודים לרדת במשקלם לפני השבתם לטבע
הקיפודים המצויים משנים את תזונתם בשנים האחרונות בישראל ומתרגלים לאכול מזון המיועד לחיות מחמד, בעיקר חתולים חסרי בית, במקום לחפש באופן פעיל אחר טרף ומזון צמחי, מגלים סימנים מדאיגים של השמנת יתר, כך מזהירים בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים, נוכח ריבוי המקרים בהם מגיעים קיפודים בעלי משקל יתר.
במקום חרקים, התרגלו לאכול מזון המיועד לחתולים
הקיפוד המצוי יוצא לחפש אחר מזון בעיקר בשעות הלילה ונחשב לידידות הטוב של הגנן בעיקר בסביבה העירונית. הוא אוכל חרקים רבים המזיקים לצמחים, טורף פרוקי רגליים, שבלולים וגם דו-חיים, זוחלים ומכרסמים קטנים.
בבית החולים לחיות בר של הספארי ורשות הטבע והגנים מטפלים מדי שנה בקיפודים פצועים וחולים, מספרים כי ישנה עלייה מתמדת במשקלם של קיפודים הזקוקים לטיפול. הזכרים מגיעים למשקל ממוצע ותקין של כ-650 עד ל-850 גרם והנקבות ל-530 גרם.
בעיית המשקל של שרמן הקיפוד
אחת הדוגמאות להשמנת יתר בקרב חיות הבר היא פציינט קוצני במשקל קיצוני שזכה לשם "שרמן".הקיפוד הבוגר הובא אל בית החולים על ידי אזרחים לאחר שצפו בו מתקשה בהליכה. החשד לפציעה התחלף במהרה לדאגה למשקל עודף מסוכן. שרמן נשקל והתברר כי הוא מגיע למשקל של קילוגרם ושש מאות גרם.
בשנים האחרונות הקיפודים עוברים שינויי תזונה נוכח הקירבה למגורי אדם. עם הגידול במספר החתולים החיים ברחובות והאכלתם, הקיפודים מצאו מקור מזון זמין וקל לגישה, שאינו גובה מהם מחיר אנרגטי גדול והם מגיעים לאכול מזון חתולים וכלבים המפוזרים ע"י מאכילי חיות.
הקיפודים החיים בעיקר באזורי הערים וביישובים כפריים בהם ישנה מגמת בנייה מואצת, מצויים בקשיי הישרדות גדלים והולכים בשל תופעות של עקירת שיחים וצמחייה בשטחים ציבוריים ופרטיים.
קושי להתכדרר מפני טורפים
גירוף שכבת העלווה שמתחת לשיחים ובסביבתם, החיונית לקיומם של הקיפודים, וכן בשל גידור חצרות אשר קוטע את שטחי המחייה של הקיפודים, מקטין את הגישה שלהם למקורות מזון ומים, גורם להם לחצות כבישים ולהידרס. בנוסף, הרעלות עקב חשיפה לחומרי הדברה, שמפוזרים בגינות ובחצרות, מהוות גורם סיכון נוסף לחיי הקיפודים.
לדברי יגאל הורוביץ, וטרינר הספארי ומנהל בית חולים לחיות בר השמנת יתר נחשבת ל"מחלה ככל המחלות ממש כמו אצל בני אדם. קיפודים שמנים אינם יכולים להסתדר בטבע, הם מתקשים ללכת ויותר מהכול הם מחוסרי הגנה, אין להם יכולת להתכדרר", הוא מסביר. בבית החולים החליטו לסייע לקיפודים להרזות לפני שיושבו בחזרה לטבע כדי להגדיל את סיכוייהם לשרוד.
בטבע המקומי טורפי קיפודים הם בעיקר עופות דורסים, ביניהם דורסי לילה גדולים, אך גם יונקים גדולים ביניהם תנים, זאבים וגם חתולים. בעיית המשקל עלולה לפגוע ביכולתו של הקיפוד להימלט, להתכדרר ולמצוא מקום מחסה מפני טורפים.
הקיפודים שנמצאו בעלי משקל עודף וסיימו את תקופת האישפוז שלהם, מועברים אל פינת משק החי לילדים בספארי, בהם ישנם תנאים מבוקרים לגידול בעלי חיים.
בעוד שבמרבית המקרים, המטפלים הצטרכו לסייע לחיות הבר להעלות במשקלן טרום ההשבה לטבע, במקרה הנוכחי, הם צריכים להקפיד על כמות המזון הניתנת להם. שרמן הוכנס בתחילה לחצר עם קיפוד מצוי נוסף, אך נוכח הרגלו לאכול כמויות גדולות של מזון בטבע, הוא אכל גם את מזונו של הקיפוד השני. כעת שרמן חולק כעת את ביתו הזמני עם צבי יבשה, אוכל עימם ביחד עלי חסה אך גם מזון בשרי טחון המוענק לו במנות מדודות מראש.
לדברי רחל בן עזרא, מטפלת במשק הי לילדים, שרמן הועבר לחצר ללא קיפודים. "אנחנו מניחים עבורו כמות מזון מתאימה וגם שמים אותה במרחק מסוים כדי שהוא יצטרך ללכת לא מעט בשביל לאכול ויוציא קצת אנרגיה. מאז שהוא הגיע אלינו הוא ירד כבר שני גרם. זו רק ההתחלה".