מחקר: הסיכון העצום של בני משפחה של אדם שהתאבד
נתוני מחקר שמבוצע בימים אלו בארץ חושפים את הסיכון המוגבר שבו נתונים בני משפחה של אדם ששם קץ לחייו - 8% מהם ניסו להתאבד, פי 80 משיעור ניסיונות ההתאבדות ביתר האוכלוסייה
המחקר, שביצע ד"ר יוסי לוי-בלז, ראש המחלקה למדעי ההתנהגות והמרכז לחקר האובדנות והכאב הנפשי ב"רופין", מצא כי 1 מתוך 12 בני אדם שחוו אובדנות במשפחתם ניסה לשים קץ לחייו. שיעור האנשים שמנסים להתאבד בקרב האוכלוסייה הכללית הינו של 0.1%.
עוד בנושא:
כיצד למנוע את מקרה ההתאבדות הבא?
התאבדות: צריך לדבר על זה ובקול רם
מצוקה קשה אחרי מוות: כך תמנעו התאבדות
מהמחקר, שבוצע בשיתוף עמותת "בשביל החיים" וכלל 200 נשאלים, עולה כי 20% מבני משפחותיהם של אנשים ששמו נפשם בכפם דיווחו שהיו להם תוכניות קונקרטיות להתאבד. 38% מבני המשפחה של אנשים ששמו קץ לחייהם דיווחו על מחשבות אובדניות. 70% מהנשאלים דיווח כי הם סבלו מדיכאון לפחות פעם אחת במהלך השנה האחרונה.
"האוכלוסייה של שארי התאבדות היא אוכלוסייה בסיכון מוגבר מאוד, זהו המסר של המחקר", מתאר ד"ר לוי-בלז, "בני המשפחה של אדם שהתאבד סובלים מהקושי הרב של ההתמודדות עם ההתאבדות. הם נאלצים להתמודד גם עם השכול וגם עם רגשות קשים כגון אשמה, בושה ובדידות. רבים מהם חוששים לחשוף את הסיפור בפני סביבתם, דבר שמגביר את רמת הכאב והקושי. היכולת לשתף ולחשוף את המצוקה נמצאה כגורם מאוד משמעותי להיחלצות מהמשבר".
הסיבות לסיכון - גנטיקה וסביבה
עורך המחקר מוסיף כי להערכתו המקור לנתונים המדאיגים נעוץ במרכיבים גנטיים וסביבתיים: "אנשים שחוו התאבדות בתא המשפחתי הגרעיני מדווחים כי הם חשים שהסביבה רואה בהם אשמים במעשה. זהו גורם מגביר מאוד את רמת הכאב ומונע מהם לחשוף את עצמם ולקרוא לעזרה. העובדה שקרוב משפחה בחר בדרך של התאבדות הופכת את האופציה הזו ליותר קונקרטית. בנוסף, ידוע כי קיים מרכיב גנטי שמשפיע על הנטייה לסבול מדיכאון".
בעוד שבועיים תקיים עמותת "בשביל החיים", שתומכת במשפחות של אנשים ששמו קץ לחייהם, כנס בנושא "כיצד לדבר על ההתאבדות עם הסביבה", שבו יוצגו הנתונים. ניתן להירשם כאן.
ד"ר אבשלום אדרת, יו"ר העמותה, אמר בעקבות ממצאי המחקר כי "כאשר שארי התאבדות משוחחים על הטראומה שעברו, הדבר מסייע רבות להתמודד עם הכאב והשכול. רבות המשפחות החשות בושה גדולה לאחר המקרה והמטרת הכנס היא להעלות לדיון את הנושא ולהראות שהסתגרות ושתיקה רק מגדילים את השבר".
יש מי שמקשיב לכם במצבי מצוקה:
עמותת "בשביל החיים" - סיוע למשפחות שיקיריהן התאבדו - 03-9640222
ער"ן - עזרה נפשית ראשונה - 1201
סה"ר - סיוע והקשבה ברשת