משפחות מטופלי בית האבות הופתעו מפרשת ההתעללות: "זה נורא"
עובדי ובני משפחות המטופלים בבית האבות ברחובות, שמטפלים שעובדים בו נעצרו בחשד להתעללות בקשישים, מספרים כי לא הבחינו ברמזים מקדימים להתרחשות: "אלה קשישים מסכנים, צריך להתייחס אליהם בכבוד". בית המשפט שחרר ארבעה מהחשודים בתנאים מגבילים
בבית האבות "גן דוד" שברחובות הופתעו לשמוע על פרשת ההתעללות שנחשפה הבוקר (ב') במוסד, שהובילה למעצר של מטפלים. העובדים ובני משפחותיהם של המטופלים שמעו על החשדות בכלי התקשורת, והם טוענים כי לא היו כל רמזים מקדימים למה שהתרחש. חלקם אף מסרבים להאמין כי המקרים שתועדו במצלמות הנסתרות במוסד אכן התרחשו.
אחותו של גבר בן 78 המטופל במחלקת התשושים, שמיועדת לקשישים אשר זקוקים לעזרה חלקית בביצוע פעולות יומיומיות כמו רחצה והלבשה, נדהמה מהחשדות שפורסמו. "אחי כבר ארבע שנים פה", סיפרה. "יש פה יחס טוב ואני מאוד מרוצה. אף פעם לא שמעתי על מקרה של אלימות. אני עם יד על הדופק ובאה לפה כל יום". האחות הוסיפה עם זאת כי אם יתברר שהחשדות נכונים "חייבים לזרוק את המטפלים האלה. אלה קשישים מסכנים, צריך להתייחס אליהם בכבוד".
אחיין של אחת המטופלות אמר כי בעקבות המקרה הוא יהדק את הפיקוח שלו על הטיפול בדודתו. "הבאתי אותה לשבועיים ניסיון, ונראה מה יהיה", אמר. "אני כל ערב פה ואבדוק אותם כל הזמן. המזל שלי הוא שיש לה זיכרון יותר טוב מלכולנו, אז אני לא מפחד". אמו בת ה-81 של אליאב נמצאת גם היא במוסד כארבע שנים. מכיוון שאינה סיעודית, אליאב אינו חושש כי ספגה התעללות ואפילו לא טרח לשאול אותה בנושא. הוא לא מעוניין שאמו תעבור למוסד אחר אך עם זאת ציין: "זה נורא. אני גם בן אדם וזה יכול להפחיד".
בבית האבות נמצאים כ-300 קשישים בשלוש מחלקות - עצמאים, תשושים וסיעודיים. צוות המוסד מונה כ-150 איש. מנהל מחלקת השיווק במוסד, אלימלך כץ, טען בפני ynet כי במוסד אפילו לא יודעים עדיין מיהם המטפלים שנעצרו. "קראנו בתקשורת שנעצרו מטפלים, אנחנו לא יודעים אם הם באמת עשו משהו או מה הראיות שיש למשטרה בנושא. אנחנו לא יכולים לדעת מה היה, אם בכלל", הוסיף כץ.
הבוקר הותר לפרסום כי שישה מטפלים בשני בתי האבות בחשד להתעללות בקשישים. במשך חודשים פעלו ביחידה המרכזית של מחוז מרכז והצליחו לתעד שורת מקרים של פגיעה, חלקם בתשושי נפש בני יותר מ-90. המשטרה פרסמה סרטונים קצרים שבהם נראית התעללות בקשישים בשני בתי האבות בפתח תקווה וברחובות.
על פי החשד, המטפלים הפעילו כוח נגד הקשישים, לרבות משיכה בשיערם, משיכה של קשישה בחוזקה כדי להעבירה מהכיסא למיטה, הטחת מגבת בפניו של קשיש לאחר ניגובו, משיכת קשישה מראשה כדי להעבירה מכיסא גלגלים והטחתה במיטה, זריקת חיתול על פניה של קשישה, הכאת קשישה ברגלה, הכאת קשישה אחרת בפניה וכן הטחת כריות בראשו של קשיש.
אחד העובדים במוסד אמר כי "לדעתי המקום הזה לא מצוין, אבל הוא טוב. אני יכול להגיד שהמבנה רעוע ושאולי מבחינה פיזית יש פה דברים לשפר, אבל אני לא חושב שיש פה בעיה כזאת של מטפלים מתעללים. כל המטפלים פה מסורים לעבודה שלהם ולקשישים ואני לא מאמין שמשהו כזה קרה אצלנו".
עובדת אחרת אמרה כי "אני לא יודעת מה קרה פה, זה מקום גדול עם הרבה עובדים. אני רק יכולה להגיד בתור עובדת במקום שאנחנו כל הזמן שומעים על התעללויות בבתי אבות ומודעים לכל המקרים שנחשפו, אז אני לא מבינה איך יש עוד מטפלים שמעזים להתנהג ככה".
יו"ר שדולת האזרחים הוותיקים בכנסת, ח"כ ד"ר נחמן שי (המחנה הציוני), אמר בתגובה לחשיפת ההתעללות כי "חייהם של קשישים במדינת ישראל הם הפקר. מכים בהם בבתי האבות ואיש אינו עושה דבר. הם נהרגים בכבישים, נשדדים בקלות, הציבור הרחב אינו מכבד אותם והמשטרה אינה מצליחה לאכוף את הפגיעות נגדם. הממשלה אוהבת לדבר אבל נמנעת מלפעול, היא לא קידמה דבר וחקיקתה לא יושמה. צריך להגביר את הענישה כדי להרתיע באופן מוחלט כל פגיעה במבוגרים חסרי הישע הללו, הנתונים לחסדי אזרחי ישראל".
ח"כ שי הוסיף: "כשהממשלה מתעסקת במרכולים בשבת אין לה זמן לחשוב על המוחלשים והאומללים בחברה הישראלית. זה פחות אטרקטיבי כנראה. ברוכים הבאים לסדום".
בצהריים שחרר בית משפט השלום ארבעה מהחשודים בתנאים מגבילים, לרבות איסור כניסה לבית האבות בפתח תקווה (שניים מהחשודים), איסור כניסה לבית האבות ברחובות (שניים מהחשודים), איסור עיסוק בסיעוד ואיסור יצירת קשר עם מי מהמעורבים למשך 30 יום.
יו"ר שדולת האזרחים הותיקים בכנסת, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), אמר: "חלק מבתי האבות דומים יותר לבתי כלא ותרבות ההתעללות והזנחה בתוכם נמשכת תוך שימור קשר השתיקה. אני מפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה שמאז חשיפות ההתעללויות לפני שנה פשוט לא עשתה כלום למרות ההבטחות וההתחייבויות המפורשות".