האיש שמנהיג את המחאה באיראן מהטלגרם
מבין 80 מיליון תושבי איראן למחצית יש טלגרם, ואפליקציית המסרים מילאה תפקיד חשוב בהפגנות הגדולות במדינה מאז 2009. מנהיג המחאה הוא עיתונאי שברח מהמדינה אחרי שהואשם במגעים עם אנשי מודיעין זרים. בעקבות הצלחתו חסמה איראן באופן זמני את השימוש באפליקציה
את גל המחאה הגדול באיראן מוביל עיתונאי גולה, שמשלהב את המפגינים למחות נגד השלטון ברחבי המדינה - מהטלגרם. באפליקציית המסרים החליטו לסגור את הערוץ של רוהוללה זאם, אחרי שהמשטר האיראני התלונן שהוא מסית לאלימות. שעות לאחר מכן חסם המשטר את השימוש באפליקציה כולה - שפופולארית מאוד באיראן.
רוהוללה זאם, שברח מאיראן אחרי שהואשם שהוא משתף פעולה עם סוכני מודיעין זרים, מכחיש שהוא מסית לאלימות. הוא השתמש באפליקציה כדי לשתף חדשות ומידע שפורסם באתר החדשות שלו, "אמאד ניוז". ההודעות בערוץ כללו את מועדי ההפגנות ומיקומן, וגם סרטונים מהמחאות – כולל קריאות למותם של הנשיא רוחאני והמנהיג העליון חמינאי.
בשבת, כשגל המחאה הגדול באיראן מאז 2009 גלש לאלימות, פנה שר התקשורת של איראן בטוויטר למנכ"ל טלגרם פאבל דורוב והתלונן שהערוץ של זאם "מסית לשנאה, שימוש בבקבוקי תבערה, התקוממות חמושה ואי יציבות חברתית". דורוב הגיב בהשבתת ערוץ הטלגרם של זאם.
"ערוץ הטלגרם התחיל להנחות את המשתמשים להשתמש בבקבוקי תבערה נגד שוטרים, והושעה בעקבות החוק שלנו שאוסר על קריאה לאלימות. תיזהרו – יש קווים אדומים שלא צריך לחצות אותם", כתב דורוב בטוויטר. השבתת הערוץ דרבנה את זאם להקים עוד ערוצים באפליקציית המסרים.
ההחלטה של טלגרם עוררה ביקורת של איראנים ושל פעילים חברתיים והכעיסה גם את אדוארד סנואודן. "טלגרם יתמודד עם לחץ הולך וגובר לשתף פעולה עם הדרישות של הממשלה האיראנית", כתב בטוויטר. "אתם לא יכולים לשמור על שירות עצמאי ויציב מחסימה של משטר אוטוריטארי, אפשר רק לעכב את זה".
החסימה דרבנה את זאם להקים עוד ערוצים באפליקציה. "לרוע המזל 'אמאד ניוז' נחסם", אמר זאם לגולשים אחרי חסימת הערוץ. "ערוץ חדש ימשיך את עבודתו הקשה ובעזרת אללה שוב נהיה מיליונים". לפחות 1.7 מיליון משתמשים נחשפו להודעתו הראשונה בערוץ חדש שהקים בטלגרם.
נבואתו של סנואודן התגשמה אתמול, כשאיראן חסמה את הגישה לאפליקציה. לפי השלטון מדובר בחסימה זמנית "מטעמי בטיחות". מנכ"ל טלגרם דורוב כתב בטוויטר שאיראן חסמה את השימוש "אחרי הסירוב הפומבי שלנו לסגור ערוצים שקטים של מפגינים".
קשה להמעיט בחשיבות הטלגרם באיראן. מבין 80 מיליון האזרחים כמחצית משתמשים באפליקציה החינמית – מפוליטיקאים ועד משוררים. בזמן שהרשויות מגבילות את השימוש בפייסבוק ובטוויטר, הגולשים בטלגרם יכולים לכתוב כמעט הכול. בהשוואה לאפליקציות אחרות מדובר ביתרון לפעילים פוליטיים שחוששים מהשלטון, וגם יכולים למחוק הודעות באפליקציה המוצפנת.
חסימת הגישה לטלגרם היא מכה לזאם ולמנהיגי המחאה הגדולה ברפובליקה האיסלאמית. זאם הוא בנו של איש הדת השיעי מוחמד עלי זאם, רפורמיסט שהיה יועץ לממשלה בתחילת שנות השמונים. במכתב שפורסם בתקשורת האיראנית בחודש יולי נכתב שהוא לא תומך בבנו על הפעילות הפוליטית שלו. כשזאם כתב שהמנהיג העליון חמינאי "הוא הקו האדום שלנו – ונחצה אותו", כתב לו אביו: "לדעתי חצית את הקו האדום".