שתף קטע נבחר

 

חמישה מקרי כלבת ביממה בצפון: "יוצאים מהבית עם שוקר חשמלי"

חמישה תנים נגועים בכלבת נמצאו אתמול והיום בעמק המעיינות ובעמק יזרעאל. המועצות האזוריות פנתה במכתב חריף לשר החקלאות: "אובדן שליטה, אין לנו לסמוך אלא עצמנו". רשות הטבע והגנים מתנגדת לתוכנית ההרעלה: "צפויה לכשלון ותביא להתפרצות חזקה יותר"

תן משוטט סמוך לבית שאן (צילום: אופיר בן חמו) (צילום: אופיר בן חמו)
תן משוטט סמוך לבית שאן(צילום: אופיר בן חמו)

לא פחות מחמישה מקרי כלבת חדשים התגלו היום (ג') ואתמול ביישובי הצפון. מתחילת התפרצות המחלה לפני כשלושה חודשים מדובר בקרוב ל-65 מקרים.

 

במועצות האזוריות גלבוע ועמק המעיינות אמרו היום כי יחלו לנהל את המאבק בכוחות עצמם, בשל גרירת הרגליים של משרדי הממשלה, ובמקביל הודיע משרד החקלאות על "תוכנית מגירה" להרעלת חיות בר למניעת התפשטות המחלה.

 

ממשרד הבריאות נמסר הבוקר על שלושה תנים נגועים בקיבוצי עמק המעיינות - שלוחות, מעוז חיים וכפר רופין. בהמשך היום נמסר על שני תנים נגועים בכפר יהושע, שבמועצה האזורית עמק יזרעאל.

 

מנעה מתן נגוע בכלבת להיכנס לביתה    (צילום: שרית לבקוביץ)

מנעה מתן נגוע בכלבת להיכנס לביתה    (צילום: שרית לבקוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מאז תחילת מגיפת הכלבת באזור קובלות הרשויות על היעדר מענה מספק מטעם משרד החקלאות, והדברים אף עלו בישיבת ועדת הכלכלה של הכנסת בשבוע שעבר. ראשי הרשויות עובד ניר ממועצה אזורית גלבוע ויורם קרין מהמועצה האזורית עמק המעיינות, יחד עם מנהלי המחלקות הרלוונטים, הקימו בשבועות האחרונים חמ"ל להתמודדות עם ההתפרצות, והשבוע החליטו לתגבר כוחות בשטח בלי להמתין עוד לסיוע ממשלתי.

 

"המועצות לא מחכות לתגבור ומכפילות בעצמן את הכוחות שלהן בשטח", כתבו לשר החקלאות. "נוכח שעת חירום והמלחמה בשטח, שלא נראה לה הסוף, והעובדה שהכוחות הרלוונטיים קורסים - אין לנו לסמוך אלא על עצמנו. הוחלט על גיוס והפעלה לאלתר של וטרינרים, לוכד, פקח, רכב, ואספקת כלי נשק לחקלאים המתנדבים, תוך תגבור הפעילות בשטח כפי שמחייבת המציאות".

 

הם הוסיפו: "אנו מחויבים להכפיל מיד את כל הפעולות שכבר עושות המועצות. לא נעמוד מהצד ונראה את אובדן השליטה. הפעולות שאנו נוקטים כעת, הן מבחינתנו דרישות מינימליות למחויבות שלנו לביטחון התושבים".

מחסנים כלבים ברמת צבי (צילום: המועצה האזורית גלבוע) (צילום: המועצה האזורית גלבוע)
מחסנים כלבים ברמת צבי(צילום: המועצה האזורית גלבוע)

 (צילום: המועצה האזורית גלבוע) (צילום: המועצה האזורית גלבוע)
(צילום: המועצה האזורית גלבוע)

 

שימוש ברעל? "העלות רבה מהתועלת"

במשרד החקלאות הודיעו היום כי הם מכינים "תוכנית מגירה" לדילול חיות הבר באמצעות הרעלה באזורים הרלוונטיים. "המנכ"ל הורה למנהל השירותים הווטרינרים להכין תכנית הדרגתית שבה יעשה שימוש ברעל כדי להבטיח את בריאות הציבור באזורים המוגדרים בסיכון", נאמר בהודעת המשרד.

 

עד כה מבוצע דילול תנים באזור הצפון באמצעות ירי, אולם רשות הטבע והגנים מסרבת למסור מספר מדויק של תנים שחוסלו במסגרת הדילול. בחודש שעבר נמסר כי מדובר בכ-600 תנים.

 

רשות הטבע והגנים, ה"מוציאה לפועל" של דילול אוכלוסיית התנים, הודיעה כי היא מתנגדת להרעלה. "הרעלות נקודתיות והרעלות נרחבות הן צעדים מרחיקי לכת שעלותם רבה מתועלתם. אין הם נחוצים כעת וכלל לא ברור מה תהיה נחיצותם בעתיד", אומרים ברשות.

 

"ההשלכות של הרעלה הן מרחיקות לכת. להרעלה 'מבוקרת' לא תהיה השפעה של ממש, משום שהיא מחייבת גישה בלתי אמצעית לבעל החיים שאותו רוצים להמית. אם מגיעים למרחק כזה, יעיל יותר להמית באמצעים אחרים, שבנוסף ליעילותם לא מסבים סבל קשה לבעל החיים המומת".

 

ברשות הוסיפו: "מכיוון שהרעלה 'מבוקרת' צפויה לכישלון, הדרך להרעלה המונית תיפתח. להרג המוני של חיות בר תהיה השפעה קצרת טווח, ובעקבותיה עלולה להתפרץ מחלת הכלבת בעוצמה גדולה יותר".

"בתקופה האחרונה הם ממש מתקרבים לבית". תן באזור בית שאן (צילום: אופיר בן חמו) (צילום: אופיר בן חמו)
"בתקופה האחרונה הם ממש מתקרבים לבית". תן באזור בית שאן(צילום: אופיר בן חמו)

ז"ח, תושבת מושב נהלל, מתארת את ההתמודדות היום-יומית עם התופעה והסכנה: "במשך תקופה ארוכה יש תנים שממש מסתובבים בתוך היישוב, וגם בתוך המשק שלנו. בתקופה האחרונה הם מעזים וממש מתקרבים לבית. באחד הערבים בעלי יצא לטייל עם הכלבה וכמה שניות אחר כך שמענו צעדים ויללות של תנים מכיוון עצי הפקאן בחצר, הוא פשוט חזר הביתה בריצה עם הכלבה. כאשר הוא היה במילואים, הייתי יוצאת מהבית רק אחרי שהתחמשתי בשוקר חשמלי ובמקל של מטאטא".

 

היא מוסיפה: "השיא היה ביום שישי כשהילדים יצאו מהבית לבית של הסבא והסבתא שלהם, שנמצא במרחק של כמה עשרות מטרים. הם הלכו לבד, ואני עקבתי אחריהם מהבית ושוב התחלתי לשמוע יללות של תנים בין העצים בחצר. רצתי אחריהם והחזרתי אותם הביתה, ומאז אני לא מאפשרת להם לצאת לבד.

 

"ברור לי שמדובר בתנים חולים. תנים בריאים לא מתקרבים למרחק כזה מבני אדם, ואין לנו בחצר משהו שמושך אותם. אין לנו בעלי חיים במשק, והפחים סגורים היטב והם לא בחצר הבית. קראתי לפקחים, הגיעו ואני מבינה שחלק מהתנים חוסלו כי יש כעת פחות יללות, אבל הפחד עדיין קיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אופיר בן חמו
תן באזור בית שאן
צילום: אופיר בן חמו
מומלצים