אבו מאזן נגד טראמפ: "ירושלים לא למכירה"
האיומים של נשיא ארה"ב להפסיק את התמיכה ברשות עד חזרה למו"מ נוגעים לכ-760 מיליון דולר המועברים מדי שנה כסיוע חוץ ותרומה לאונר"א. ברשות מתעקשים: לא יסחטו אותנו
הצהרות הממשל האמריקני אתמול (יום ג') בנוגע לקיצוץ הסיוע לפלסטינים ולארגונים התומכים בהם גררו תגובות נזעמות. מלשכת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן נמסר בתגובה לטראמפ: "ירושלים ומקומותיה הקדושים אינם עומדים למכירה, לא בזהב ולא בכסף". גם חמאס פרסם תגובה דומה: "האיומים של נשיא ארה"ב להפסיק את הסיוע לאונר"א ולרשות הפלסטינית עד לחזרה למו"מ עם ישראל היא סחיטה פוליטית זולה המשקפת את ההתנהגות האמריקנית הברברית".
עוד נמסר מלשכת אבו מאזן: "השלום האמיתי והמשא ומתן מבוססים על הלגיטימציה הערבית והבינלאומית, ומטרתם להקים מדינה פלסטינית עצמאית שבירתה מזרח ירושלים. אם ארה"ב מעוניינת לשמור על האינטרסים שלה במזרח התיכון, עליה להתחייב לעקרונות ולסמכויות של מועצת הביטחון והעצרת הכללית של האו"ם, ואם לא - היא תדחוף את האזור לתהום".
בשנים האחרונות עלו מפעם לפעם קריאות דומות, אך הן לא תורגמו למעשים. אמש איימה שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי שהאמריקנים יפסיקו את הסיוע לסוכנות הפליטים הפלסטינים של האו"ם (אונר"א) אם הרשות לא תשוב לשולחן המשא ומתן עם ישראל. שעות אחר כך צייץ הנשיא דונלד טראמפ שארה"ב לא צריכה לתת סיוע כספי לפלסטינים אם הם לא מוכנים למשא ומתן מדיני עם ישראל.
אלא שטראמפ, בניגוד להיילי, כתב על הסיוע לפלסטינים באופן כללי ולא התייחס מפורשות לאונר"א. האם האיום שלו מכוון גם לקיצוץ של מקורות אחרים?
400 מיליון דולר בסכנה
סיוע החוץ שמקבלת הרשות הפלסטינית מהקהילה הבינלאומית עומד בממוצע על 1.2 מיליארד דולר בשנה. בשנים האחרונות הצטמצם הסיוע הזה מסיבות שונות, כגון המשבר הכלכלי העולמי וחוסר התקדמות בתהליך השלום – דבר שהוריד את המוטיבציה של המדינות התורמות להמשיך ולהזרים סכומי כסף גדולים לרשות.
סיוע החוץ הוא 40% מהתקציב השנתי של הרשות, בהערכה גסה. שאר הכסף מגיע ממיסים וכן מתשלומי מכס שגובה ישראל עבור הפלסטינים בהתאם לפרוטוקול פריז (נספח ההסכם הכלכלי בין ישראל לרשות) ומעבירה אותם אחרי קיזוזים שונים מדי חודש בחודשו.
מאז הקמת הרשות העבירה לה ארה"ב חמישה מיליארד דולר כסיוע חוץ. הסכומים השתנו במרוצת השנים, וכיום עומד הסיוע על 400 מיליון דולר לערך בממוצע בשנה, כלומר שליש מכלל סיוע החוץ שהיא מקבלת מכל המדינות.
הסיוע כולל גם את התקציב של הארגון האמריקני USAID, שבעיקר מוציא לפועל פרויקטים תשתיתיים בשטחי הרשות ומסייע למנגנוני הביטחון.
ארה"ב – התורמת הגדולה ביותר לאונר"א
ב-2016 עמד תקציב התרומות הבינלאומי לאונר"א על 1.2 מיליארד דולר, המתקבלים מ-105 מדינות, קרנות וארגונים. סכום זה לא מגיע רק לפליטים ברשות הפלסטינית בגדה המערבית וברצועת עזה, אלא גם למחנות הפליטים בירדן, לבנון, סוריה ומדינות נוספות.
המדינה שתורמת את הסכום הגבוה ביותר היא ארה"ב, וב-2016 עמד סכום הסיוע האמריקני לסוכנות על 360 מיליון דולר. אחריה עומד האיחוד האירופי עם תרומה של 160 מיליון דולר. במקום השלישי עומדת ערב הסעודית עם תרומה של כמעט 150 מיליון דולר.
הסכנה: פגיעה בביטחון, בחינוך, במשכורות, ברווחה
הפסקה של הסיוע האמריקני לאונר"א עלולה להיות מכה אנושה עבור הסוכנות ולצמצם מאוד את היקף פעילותה (בתי ספר, שירותי סניטציה ורווחה, פעילות לילדים החיים בתנאי עוני, סיוע לפליטים הפלסטינים שנפגעו ממלחמת האזרחים בסוריה ועוד).
צמצום הסיוע לרשות הפלסטינית עלול להגדיל את הגירעון השנתי שלה, להביא לקיצוץ או לתשלום חלקי של משכורות לפקידי ממשל, לצמצם את יכולת הפעילות של מנגנוני הביטחון הפלסטיניים בגדה המערבית ולהביא לצמצום ניכר בפרויקטים תשתיתיים - מסלילת כבישים ועד לטיהור מי שופכין.
כאשר הרשות עמדה בעבר מול סנקציות כלכליות, דוגמת הפסקת העברת תשלומי המכסים מישראל (כצעד ענישתי על פעולות שעשתה), הסכימה הליגה הערבית להקים קרן סיוע על סך 100 מיליון דולר שתשמש רשת ביטחון. אבל ההבטחות הללו נותרו על הנייר בלבד ולא תורגמו למעשים. השאלה מה יעשו מדינות ערב אם ארה"ב אכן תפסיק את הסיוע נותרת פתוחה, וכמוהה השאלה אם האיום האמריקני הוא ממשי או חלול מתוכן.
במשדר הבוקר של אולפן ynet התראיין היום אשרף אל-עג'מי, בכיר בפתח ושר לשעבר ברשות. "הנשיא טראמפ מוסיף עוד צעד בעייתי. זה לא עושה טוב לתהליך המדיני, להפך", אמר.
אין תהליך מדיני, אתם הודעתם שלא תשובו לשולחן הדיונים.
"לא נשוב לשולחן במתכונת הקודמת. אנחנו רוצים מתכונת חדשה לתהליך המדיני. אנחנו לא נגד תהליך המבוסס על החלטות האו"ם, אבל האמריקנים הוכיחו שהם לא מתווך הוגן".
מה המשמעות של קיצוץ הסיוע מבחינת הרשות?
"הפליטים מהווים את רוב העם הפלסטיני. אם לא יגיע הסיוע לאונר"א תהיה בעיה חברתית, כלכלית וביטחונית, כי זה יוסיף מתח באזור. זה לא יסייע לאמריקנים לקדם את התהליך המדיני".