שתף קטע נבחר

 

ברוב זעום: חוק עונש מוות למחבלים אושר בטרומית

בתום דיון סוער בכנסת אושר בקריאה טרומית החוק המקל על האפשרות לגזור עונש מוות על מחבלים. נתניהו התקשר לשרים ודרש שיגיעו בבהילות להצבעה. בנאומו אמר: "למי שאחז בסכין, שחט וצחק - לא מגיע לחיות". חברי יהדות התורה נעדרו לאחר העימות עם ליברמן

 

 

נתניהו: עונש מוות למצבי קיצון    (צילום: ערוץ הכנסת)

נתניהו: עונש מוות למצבי קיצון    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

52 ח"כים תמכו ו-49 התנגדו להצעת החוק שקובע עונש מוות למחבלים . עד כה רשאי היה בית דין צבאי להטיל עונש מוות על מי שהורשע בפעילות טרור, רק אם הרכב השופטים קבע זאת פה אחד. הצעת החוק שאושרה הערב (יום ד') מתירה שרת לבתי דין צבאיים להטיל עונש מוות על מחבלים גם ברוב רגיל, ולפי ההצעה גם בתי משפט אזרחיים יוכלו לגזור עונש שכזה.

 

על פי ההסבר להצעת החוק, שר הביטחון יורה למפקד צה"ל ביו"ש כי ניתן לקבוע עונש מוות ברוב רגיל "ולא ניתן יהיה להקל בעונש מוות שנפסק בגזר דין סופי בבית משפט כאמור". עוד נמסר: "המאבק בטרור הוא האתגר הגדול ביותר של העולם ובפרט של ישראל במאה ה-21. למרות זאת קיים פער עצום בין האופן שבו פועלת ישראל בתחום הענישה לבין המציאות עמה היא מתמודדת. שחרור מחבלים לאחר תקופת מאסר שלא הושלמה, בהם מחבלים שביצעו את הפיגועים הנוראים ביותר, הוא מסר הפוך שאינו תורם למאבק בטרור ולכושר ההרתעה של ישראל.

 

ראש הממשלה בדיון בהצעת החוק בכנסת (צילום: ערוץ הכנסת) (צילום: ערוץ הכנסת)
ראש הממשלה בדיון בהצעת החוק בכנסת(צילום: ערוץ הכנסת)

"במציאות עמה מתמודדת ישראל עונש מוות למחבלים הוא הכרח הרתעתי. הצעת חוק זו נועדה ליצור הרתעה משמעותית למבצעי פעולות טרור, ביודעם כי ישראל מחמירה מדיניותה ואינה מתפשרת עוד על ביצוע פשע מסוג זה".

 

ראש הממשלה הסביר: "יש מצבי קיצון של אנשים שמבצעים פשעים איומים ולכן לא מגיע להם לחיות. מגיע להם מלוא כובד העונש. אנחנו תומכים בשינוי החוק למצבים הללו, ובעיקר לגבי היכולת לקבל החלטה לא בהנחיית הממשלה או שר הביטחון, אלא על סמך דעתם של שניים מתוך שלושה שופטים. זה השינוי המרכזי שבו אנחנו מעוניינים".

 

בפתח דבריו הזכיר נתניהו את ביקור הניחומים שערך אצל משפחת סלומון בחלמיש. "בני המשפחה ששרדו את פיגוע הנורא סיפרו לי כיצד המחבל אחז בסכין, שחט וצחק. כבר ראיתי כמה דברים מזעזעים בחיים שלי, אבל הזדעזעתי. אמרתי שנשנה את החוק בהתאם למצבים הללו".

תוצאות ההצבעה (צילום: מורן אזולאי) (צילום: מורן אזולאי)
תוצאות ההצבעה
 

לדבריו, "עונש מוות כצדק במצב קיצון כבר נבחן במדינת ישראל". נתניהו הוסיף: "במצבי קיצון יש היגיון פשוט. מי ששוחט וצוחק - לא יבלה את יתרת חייו בין כותלי הכלא אלא יוצא להורג. ולכן הדבר הזה בעיניי מחייב את התוצאה הזו. אף אחד כאן לא פזיז, כשחושבים על הדברים הקשים והקיצוניים מאוד שחווינו, הדבר הזה מתבקש לפחות בקריאה טרומית. אחר כך נוכל לשקול עוד בהמשך".

 

ח"כ אחמד טיבי, שמנהל את הדיון במליאה, שאל את ראש הממשלה אם יחיל את החוק גם על גורמי טרור יהודים: "האם המקרה בדומא הוא מקרה קיצון שבו אתה תומך בעונש מוות?" נתניהו השיב: "באופן עקרוני כן".   

בני משפחת סלומון שנרצחו בחלמיש ()
בני משפחת סלומון שנרצחו בחלמיש

בני משפחת דוואבשה שנרצחו בדומא (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
בני משפחת דוואבשה שנרצחו בדומא(צילום: חסן שעלאן)
  

הקואליציה נקראה לסדר

טרם אישור החוק בקריאה הטרומית התנהלה מאחורי הקלעים דרמה של ממש בקואליצה. כשליברמן עלה להציג את החוק, חסרו עדיין חברי קואליציה שיתמכו בו. מלבד צוות הנהלת הקואליציה נרתם למשימה גם ראש הממשלה. הוא נפגש עם מתנגדי החוק דוגמת השר יובל שטייניץ והבטיח לו כי לאחר האישור בקריאה טרומית יתקיים גם דיון בקבינט. נתניהו שוחח גם עם חברי המפלגות החרדיות ודרש את תמיכתם.

 

לאחר מכן ישב נתניהו מאחורי המליאה, התקשר בעצמו לשרים ודרש שיגיעו בבהילות להצבעה. כך לדוגמה הודיע לכל השרים המקוזזים לבטל מייד את הקיזוז ולהגיע להצבעה. חלק מהשרים, דוגמת חיים כץ, ביטלו חד-צדדית את הקיזוז עם האופוזציה והופיעו להצבעה בתוך דקות ספורות.

 

בשעה שנתניהו וצוות הסיעה היו שקועים בטלפונים התברר כי השרה מירי רגב, שביקרה את ח"כ יהודה גליק, היושב שבעה על אשתו, מתעכבת ולא תספיק להגיע. אז החליט נתניהו לעלות לדוכן הנואמים בעצמו ולמשוך זמן במקומה עד שיגיעו השרים. 

 

יו"ר הקואליציה, ח"כ דוד אמסלם, זעם על ההחלטה להעלות את החוק להצבעה היום ואיים ש"לא יוכל להמשיך ככה". אמסלם צעק על חברי הכנסת: "אתם לא תעשו פה מה שאתם רוצים. נקיים ישיבה בקרוב של ראשי סיעות הקואליציה ונסדיר נוהלי עבודה. לאחר מכן ניפגש עם ראש הממשלה כדי להסדיר את נוהלי העבודה".

 

במקום הסכמה פה אחד - רוב רגיל של השופטים

סעיפי עונש מוות למחבלים קיימים כבר כיום במערכת החוקים הצבאית בשטחי יהודה ושומרון. צו הוראות הביטחון באיו"ש מאפשר להטיל עונש מוות על מחבל שגרם למוות, אולם במשורה. למשל, סעיפיו גורסים כי ההחלטה בנושא צריכה להתקבל פה אחד בהרכב השופטים. משפט הוכחות חייב להתנהל גם אם המחבל אינו כופר באשמה, ומייד מוגש ערעור על עונש המוות, גם אם המחבל שהורשע לא מערער. 

 

הדבר היחיד שנדרש מנתניהו וליברמן כדי לממש עונש מוות למחבלים היה אישור ודרישה של הקבינט לשנות את המדיניות בנושא, ולדרוש מהתביעה הצבאית לבקש עונש זה מבתי המשפט הצבאיים. לאורך השנים התנגדה מערכת הביטחון למימוש החוק בשל החשש שהחלתו תוביל לפיגועי חטיפה ומיקוח על מנת לשחרר מחבלים שנידונים למוות.

 

בחודש שעבר הבהיר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי יתנגד ליוזמת החקיקה. היועצים המשפטיים מאז קום המדינה התנגדו להטלת עונש המוות אף שהוא מצוי עדיין בחוק האזרחי או הצבאי. לדברי היועץ, הצעת החוק אינה עולה בקנה אחד עם הצהרותיה של המדינה לעניין עונש המוות בפורומים בינלאומיים ועם עמדת ועדת זכויות האדם של האו''ם בעניינה של ישראל - והיא צפויה לעורר ביקורת בזירה הבינלאומית.

מנדלבליט. מתנגד (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מנדלבליט. מתנגד(צילום: מוטי קמחי)

התנגדות מצד ראש השב"כ (צילום: הלל מאיר/TPS) (צילום: הלל מאיר/TPS)
התנגדות מצד ראש השב"כ(צילום: הלל מאיר/TPS)

ראש השב"כ נדב ארגמן הביע אף הוא התנגדות לחוק. במערכת הביטחון חושבים שהטלת עונש מוות תגרום למהומות בשטחים לפני ואחרי ההוצאה להורג.

 

שגרירות האיחוד האירופי בישראל גינתה את אישור החוק בקריאה טרומית: "עונש המוות מנוגד לכבוד האדם. הוא מהווה עונש לא אנושי ומשפיל. אין לו כל השפעה הרתעתית מוכחת והוא עלול לאפשר מצב שבו שגיאות משפטיות עלולות להיות בלתי הפיכות ולגרום לתוצאה קטלנית". 

 

ליברמן דופק על השולחן

הבוקר התפוצץ דיון בממשלה על החוק, שיזמה ישראל ביתנו. שטייניץ הודיע שיתנגד, ושר הביטחון ליברמן השיב בצעקות ובדפיקות על השולחן שהקואליציה מחויבת לתמוך בחוק המופיע בהסכמים הקואליציוניים: "כולנו מחויבים להסכם הקואליציוני". ראש הממשלה אמר לו: "כמעט שברת את השולחן".

 

בהמשך אמר מזכיר הממשלה צחי ברוורמן שאין עמדת ממשלה בנושא. ליברמן ענה לו בצעקת "אתה שקרן" ונטש את הישיבה. ראש הממשלה נתניהו יצא אחריו. בתום מסיבת עיתונאים בנושא מתווה הנכים נשאל נתניהו מה הוא חושב על עונש מוות למחבלים והשיב בקצרה: "כן".

 

בישיבת הממשלה ביקשה גם השרה מירי רגב הבהרות ושאלה אם התקנון מחייב הצבעת שרים בנושא שכלל לא הובא לדיון בממשלה. לדבריה, על פי התקנון על השרים להימנע או להתנגד לנושא שלא נדון. ליברמן: "זה שקר. אתם אישרתם את ההסכמים הקואליציוניים. הצבעתם עליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ הכנסת
נתניהו בכנסת
צילום: ערוץ הכנסת
מומלצים