למרות היתרונות הבריאותיים: למי כדאי לשתות פחות תה
כל המומחים תמימי דעים - לתה על כל סוגיו יש סגולות רפואיות רבות שבגינן מומלץ לשלב אותו בתפריט היומי. אבל למרות היתרונות המובהקים, עבור חלק מהאנשים צריכת תה עשויה לגרום לבעיות רפואיות
סוגי התה נבדלים בשיטת העיבוד שהם עוברים. התה השחור, לדוגמה, מופק מעלים שעברו תהליך עיבוד וחמצון ארוך יותר מתה ירוק, טעמו חזק יותר והוא מכיל גם יותר קפאין מיתר סוגי התה. התה הירוק לעומתו מופק מעלים שעברו תהליך חמצון מינימלי, ולכן הוא בעל יתרונות בריאותיים רבים יותר מהתה השחור.
כל המומחים תמימי דעים לגבי היתרונות הבריאותיים הרבים שטמונים בצריכת תה – הוא עשיר בנוגדי חמצון שמפחיתים את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם, בשבץ מוחי ואף בסרטן. מחקרים גם הראו שצריכת תה מסייעת לשמירת המשקל וגם עשויה לעזור למנוע מחלות ניווניות של המוח.
חרף יתרונותיו הבריאותיים המובהקים של התה המומחים מציינים כי עבור חלק מהאנשים, החסרונות של צריכה מוגברת של תה עשויים לגבור על יתרונותיו.
קפאין
כל סוגי התה, לרבות התה הירוק, מכילים קפאין."תה שחור מכיל יותר קפאין מתה ירוק, אך כמות הקפאין בשני סוגי התה הללו פחותה מזו המצויה בקפה. קפה מכיל בדרך כלל כמות כפולה של קפאין מאשר תה", מפרטת ד"ר אולגה רז, ראש תחום תזונה קלינית בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל שבשומרון.
ד"ר רז מוסיפה כי "לא צריך לחשוש יותר מדי מקפאין. מחקרים אף מראים שלצריכה מאוזנת של קפאין יש יתרונות בריאותיים, אבל כדאי להיות מודעים להשפעות שלו. ישנם אנשים שקפאין לא טוב עבורם. להם מומלץ להגביל את שתיית התה".
מיכל קירש, נטורופתית והרבליסטית קלינית, מטפלת ומרצה לרפואת צמחים, מסבירה כי לאנשים שסובלים מיתר לחץ דם, עצבנות, חוסר שקט או הפרעות שינה מומלץ לצמצם את צריכת תה שמכיל כמויות גדולות של קפאין ולהימנע מצריכתו לפני השינה בשל האפקט המעורר שלו.
ספיגת ברזל
מחקרים מראים כי רכיבים המצויים בתה מעכבים את ספיגת הברזל בגוף. מחקר שבדק השפעה של משקאות על ספיגת הברזל בגוף מצא כי שתיית תה עם הארוחה הפחיתה את ספיגת הברזל ב-62 אחוזים. שתיית קפה הפחיתה את הספיגה ב-35 אחוזים.
המחקר מצא כי ספיגת הברזל שמקורו בדגנים וירקות היא שנפגעה מצריכת הקפה והתה. ספיגת הברזל שמקורו בבשר ודגים לא הושפעה מצריכת המשקאות.
ד"ר רז ממליצה למי שסובל ממחסור בברזל בגוף שלא לצרוך תה ביחד עם האוכל, בייחוד כשאוכלים מזון עתיר בברזל. "שתיית תה כשעה או שעתיים לפני או אחרי האוכל תמנע את הפגיעה בספיגת הברזל".
אבנים בכליות
קירש מציינת כי חומצה אוקסלית המצויה בתה - וגם בתרד, קקאו, אגוזים, פלפל שחור ומזונות נוספים - עשויה לעודד הצטברות של אבנים בכליות. לדבריה, "מומלץ למי שסובל מנטייה להיווצרות של אבנים בכליות שלא לצרוך תה בכמויות גדולות".
מתכות כבדות
מחקר שפורסם ב-2013 גילה בעלי תה עקבות של עופרת ואלומיניום, מתכות שלצריכתן יש השפעה שלילית רבה על הגוף. המקור להימצאותן של המתכות הכבדות בתה הוא ככל הנראה האדמה שבה גדל הצמח. נמצא שלמקור הגיאוגרפי שבו גדל התה יש השפעה על רמת הימצאותן של המתכות.
חרף האזהרות המתריעות מפני צריכת מזונות שמכילים שאריות של עופרת ואלומיניום, המומחיות שראיינו סבורות כי החשש אינו מצדיק הימנעות משתיית המשקה.
"אפשר למצוא שאריות של מתכות כבדות כמעט בכל מיני המזון", מסבירה קירש, "מי שרוצה להימנע לחלוטין מצריכה שלהם צריך לחיות בבועה". ד"ר רז מוסיפה כי "הכמויות של מתכות כבדות שנמצאו בתה הן מזעריות. אם היינו מחפשים שאריות מזעריות של חומרים מזיקים בכל המזון שלנו, לא היינו מכניסים כלום לפה".
לדעת כל המומחים סגולותיו של התה עולות בהרבה על חסרונותיו הפוטנציאליים, והם ממליצים לשתות שלוש-חמש כוסות תה לסוגיו ביום.
ומה הקשר בין תה ירוק לדיאטה?