שתף קטע נבחר

אם שכולה על עונש מוות למחבלים: "להגדיל את סל ההרתעה"

דבורה גונן, שבנה דני ז"ל נרצח בפיגוע ירי במעיין סמוך ליישוב דולב ב-2015, התייחסה להצעת החוק הנפיצה שעברה בקריאה טרומית: "זה תיקון היסטורי, ממשלת ישראל צריכה לקבל החלטה אמיצה"

 

"לא ייתכן שעונשו של מחבל ששחט משפחה יסתכם רק במאסר עולם. זה לא ראוי". כיממה אחרי שהצעת החוק שקובעת עונש מוות למחבלים עברה ברוב זעום בקריאה טרומית, אומרת דבורה גונן, אמו של דני ז"ל שנרצח בפיגוע ירי במעיין סמוך ליישוב דולב ב-2015, כי היא תומכת ביישומו של החוק במקרים מסוימים "כדי להגדיל את סל ההרתעה של ישראל מול גורמי הטרור".

 

גונן, שאמרה את הדברים הבוקר (ה') בריאיון לאולפן ynet, טוענת כי מבחינתה "החוק הזה הוא תיקון היסטורי" – זאת למרות שבישראל רשאי בית דין צבאי להטיל עונש מוות על מי שהורשע בפעילות טרור ברוב של שלושה שופטים. על כך השיבה: "אם החוק הזה כבר קיים - למה לא עושים איתו משהו? ממשלת ישראל צריכה פשוט להחיל אותו. על השרים לקבל החלטה".

 

"החוק - תיקון היסטורי". דבורה גונן (צילום: עפר מאיר) (צילום: עפר מאיר)
"החוק - תיקון היסטורי". דבורה גונן(צילום: עפר מאיר)

 

גונן, החברה ב"פורום המשפחות השכולות", נשאלה האם לדעתה על כל מחבל צריך להיגזר עונש מוות. "אנחנו לא דורשים שכל פיגוע ייענה בעונש שכזה", אמרה, אך הדגישה כי "במקרים כמו טבח משפחת סלומון  בנווה צוף – שהם מקרי קיצון – יש ליישם את החוק הזה".

 

האם השכולה המשיכה ואמרה כי "צריך להודות על האמת: איש מאיתנו לא היה רוצה להגיע למצב שבו מיושם עונש מוות, אם היה לישראל סל הרתעה אפקטיבי יותר. לא מדובר רק בהריסת בתים ובעונשי מאסר למחבלים, אלא גם בגירוש ועצירת תשלומים למשפחות המחבלים. הגענו למצב הזה בעקבות חוסר היכולת של ממשלת ישראל לגלות אומץ אמיתי ולפעול בדרכים אחרות, שלא תמיד ימצאו חן בעיני הצד השני".

 

אמש, כאמור, עברה בקריאה טרומית הצעת החוק השנויה במחלוקת שהגישה ישראל ביתנו, כש-52 ח"כים תמכו ו-49 התנגדו. על פי ההצעה, אם יעבור החוק בקריאות שנייה ושלישית, יוּתר לבתי הדין הצבאיים להטיל עונש מוות על מחבלים שהורשעו בפעילות טרור גם ברוב רגיל – זאת בניגוד למצב הקיים כיום, שבו נדרשת החלטה פה אחד של כלל הרכב השופטים. על פי ההצעה, גם בתי משפט אזרחיים יוכלו לגזור עונש שכזה.

 

 

שרת המשפטים איילת שקד, שהתראיינה גם היא לאולפן ynet, הביעה תמיכה בעונש מוות למחבלים במקרים קיצוניים בלבד – אך לא במסגרת חוק חדש. "אין צורך בחוק כיוון שגם היום יש כבר עונש מוות למחבלים, רק שלא משתמשים בו. הפרקליטות הצבאית לא מבקשת עונש מוות ואם היא לא מבקשת – השופטים לא נותנים".

 

שקד הוסיפה: "הפעם האחרונה שבה ניתן עונש מוות למחבל הייתה ב-1994. אותו מחבל ערער, עונשו הומתק למאסר עולם והוא שוחרר במסגרת עסקת שליט. העסקה הזו הייתה עסקת מופקרת וכאלה עסקאות לא צריך לעשות". השרה המשיכה ואמרה כי "הבעיה היא לא בחוק, אלא בפרקליטות הצבאית. שר הביטחון יכול לדרוש דיון, שינוי מדיניות, כך שבמקרים קיצוניים ייגזר עונש מוות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים