נתניהו נגד ראש השב"כ לשעבר: "התריע שיש להגביר אבטחה על בניי"
בריאיון בגלי צה"ל סיפר יורם כהן כי השב"כ המליץ שלא לאבטח בקביעות את יאיר ואבנר נתניהו, אך עמדת הארגון לא התקבלה. בלשכת רה"מ טוענים: "כהן דווקא התריע שיש להגביר האבטחה בשל צוק איתן ואיומים נוספים"
ראש השב"כ לשעבר יורם כהן גילה היום (ה') כי המלצת השב"כ הייתה שלא לאבטח בקביעות את בניו של ראש הממשלה, יאיר ואבנר נתניהו, אך עמדת הארגון לא התקבלה. את הדברים אמר כהן בגלי צה"ל. "אם אני זוכר טוב, בתקופתי הדעה שלנו הייתה שלא נדרש כל כך לאבטח אותם קבוע, אבל ההחלטה לא התקבלה. יש לא מעט החלטות שלא קיבלו את ההמלצה שלי", אמר כהן.
בלשכת ראש הממשלה הגיבו לדברים: "יורם כהן התריע בפני ראש הממשלה, בעקבות צוק איתן ואירועים ביטחוניים נוספים, על הצורך להגביר את סידורי האבטחה לבני רה"מ. כהן אף ביקש מרה"מ לבחון את העברתו של יאיר מלימודיו באוניברסיטה העברית לאוניברסיטה אחרת, אף שהיה מאובטח, זאת לאור ההערכה כי אין די באבטחה זו לתת מענה לאיומים המתחדשים. בעקבות צוק איתן ואירועים ביטחוניים נוספים, גבר החשש לביטחונם של בניו של ראש הממשלה בשל היותם מוכרים בציבור במשך שנים רבות".
עוד נמסר מלשכת רה"מ: "באתרים המזוהים עם משמרות המהפכה של איראן הוצגו בניו של רה"מ בתמונות בתוך עיגול וצלב כיעדים מפורשים לחיסול. אבטחת בניו של רה"מ כמו אבטחת גורמים אחרים נעשית ע"י ועדת שרים וע"י ועדה ציבורית בראשות יוסף צ'חנובר שבוחנת את מכלול האיומים ומקבלת עדכונים מעת לעת על מצב הביטחון ומצב האיומים שהחליטו שעל בני רה"מ להיות מאובטחים".
מאוחר יותר נמסר מלשכת ראש הממשלה כי מבדיקה שנעשתה ברשומות של ועדת השרים לאבטחה ביחס לילדי ראש הממשלה, אכן נמצאה בקשה של ראש השב"כ לשעבר כהן לגביר את האבטחה של ילדי נתניהו בשנה שלאחר מבצע צוק איתן. קודם לכן נדחתה ההסתייגות של השב"כ ב-2013 על ידי הוועדה המייעצת לאחר שחברי הוועדה תשאלו את נציג השב"כ, שאכן אמר להם שאכן נשקפת סכנה מסוימת לילדי ראש הממשלה בנסיבות שאין מקום לפרטן. עוד צוין כי ב-2015 ראש השב"כ לשעבר כהן אף המליץ להעביר את יאיר נתניהו לאוניברסיטה אחרת בגלל הגברת האיומים עליו.
זאת הפעם הראשונה ששירות הביטחון הכללי, הגוף הממלכתי האמון על אבטחת אישים בישראל, חושף כי בעצם התנגד לאבטחתם הצמודה של ילדי ראש הממשלה. הדברים עומדים בניגוד לתגובה הקבועה של משפחת נתניהו ושל משרד רה"מ – בכל פעם שמתעוררת ביקורת על האבטחה והנהג הצמודים שלהם זוכים ילדי רה"מ – שלפיה כל ההחלטות בנושאי האבטחה נקבעות על ידי גורמי הביטחון, ולילדי רה"מ אין שום חלק בכך.
לאחר שנחשף לפני כשנה ב"ידיעות אחרונות" וב-ynet כי נציבות שירות המדינה פרסמה מודעה למשרת סטודנט שישמש נהג עבור ילדי רה"מ בסופי שבוע, הגיבה לשכת רה"מ כי "סידורי ההסעה והאבטחה נקבעים על ידי אגף הביטחון במשרד רה"מ בהתאם לצרכים המבצעיים בלבד ולא על ידי משפחת נתניהו. היקף המענה האבטחתי מותאם על פי הערכת האיום שהינה שונה ממאובטח למאובטח. בני ראש הממשלה הנוכחי מזוהים בצורה בולטת ומטבע הדברים אגף הביטחון אינו יכל לפרט את מרכיבי קביעת רמת האיום לגבי כל מאובטח".
אם שירות ביטחון כללי לא המליץ להצמיד לילדי רה"מ אבטחה צמודה, מי כן החליט על כך? ועדה מיוחדת לעניין אבטחת אישים בראשותו של יוסף צ'חנובר היא שהמליצה בעבר כי כל עוד מרכז חייהם של ילדי רה"מ במעון רה"מ ברחוב בלפור בירושלים – הם יזכו לאבטחה צמודה. כנראה שהמלצת השב"כ שלא להצמיד להם אבטחה קבועה הוצגה בפני ועדת צ'חנובר, אך היא ראתה לנכון שיקולים נוספים. למשל, ועדת צ'חנובר המליצה שלא להאריך את חבילת האבטחה של רה"מ לשעבר אהוד אולמרט חודש לאחר שחרורו מהכלא.
הגוף שמאשר את ההמלצות של ועדת צ'חנובר הוא ועדת השרים לענייני אבטחת אישים בראשותו של שר התחבורה והמודיעין ישראל כץ. ועדה זו היא גם שאישרה להפסיק את חבילת האבטחה לרה"מ לשעבר אהוד אולמרט.
לא תמיד ועדת השרים מקבלת את המלצת גורמי הביטחון. למשל, גורמי הביטחון המליצו שלא להאריך את חבילת האבטחה של הנשיא לשעבר שמעון פרס, שלפי הנוהלים של ועדת צ'חנובר היה אמור להיפרד ממאבטחיו שנה לאחר תום תקופת כהונתו כנשיא. ואולם, באישור ועדת השרים זכה פרס לאבטחת שב"כ עד יום מותו. הוועדה גם אישרה את הפסקת אבטחתו של רה"מ לשעבר אהוד ברק, למעט בנסיעותיו לחו"ל.
ההחלטה להסיר את אבטחת השב"כ מראשי הממשלה לשעבר אולמרט וברק גררה בעבר ביקורת חריפה במיוחד כיוון שילדי רה"מ יאיר ואבנר זוכים לאבטחה צמודה מאנשי יחידת מגן – שהיא היחידה לאבטחת אישים של משרד ראש הממשלה. ילדי רה"מ אינם מאובטחים על ידי היחידה לאבטחת אישים של השב"כ, אולם יחידת מגן היא מונחית שב"כ. במערכת הפוליטית אף נשמעו טענות כי לדיוני ועדת השרים לענייני אבטחת אישים השתרבבו שיקולים זרים.
גורם ממשלתי בכיר תהה כיצד ייתכן שילדי רה"מ, שלא נשאו תפקיד רשמי מעולם ולא היו נבחרי ציבור, הם מאוימים יותר משני ראשי ממשלה לשעבר, שהיו נבחרי ציבור ובוודאי נחשבו למאוימים. יש לציין כי לפני בניו של נתניהו, ילדי ראשי הממשלה בישראל לא היו מאובטחים, אך גם מרכז חייהם לא היה במעון רה"מ. למשל, בנו של רה"מ אהוד אולמרט למד באוניברסיטת סורבון בפריז בזמן מלחמת לבנון השנייה ולא היה מאובטח. גם בניו של אריאל שרון לא היו מאובטחים.
מהשב"כ נמסר בתגובה: "ההחלטות בנושא מתקבלות בוועדות השרים הרלוונטיות ואנו לא מתייחסים להמלצות שלנו שניתנות במסגרת דיונים סגורים".