נבחרת הפליטים של מכבי חיפה
איתי שכטר ועידן ורד חזרו לחייך, מיצ'ל הגיע יחד עם אנדלובו לשלב הבתים של ליגת האלופות וסטויקוביץ' צפוי לפתוח בשער נבחרת סרביה במונדיאל. ואיפה היום קגלמאכר ואיולפסון? קבלו את הרכב 11 השחקנים הגדולים שעזבו את מכבי חיפה בעונות השחונות ושבו ליהנות מכדורגל
יותר מ-80 שחקנים שעלו עשרות רבות של מיליוני שקלים (מענקים, משכורות ותנאים אחרים) נחתו במכבי חיפה במהלך שש העונות השחונות - ואף לא אחד מהם הצליח להטביע את חותמו. שבעה מאמנים, המנהל המקצועי טור קרלסן שחוזהו לא הוארך ויעקב שחר לא מצאו פיתרון לבעיה המתמשכת, אפילו לא התקרבו. מי שהיו כוכבים בקבוצות אחרות, או ייבוא מחו"ל שנחשב לפוטנציאל, קרסו בזה אחר זה במכבי חיפה. שש עונות רצופות של פירוק והרכבה.
למען ההגינות, צריך להדגיש שמכבי חיפה לא המציאה את תופעת המשברים הארוכים. לא מעט מועדונים גדולים בעולם איבדו את הדרך והתארים לאורך מספר עונות. לא נראה שזה מנחם את האוהדים הרבים של הקבוצה. האם זו הייתה סביבת העבודה במכבי חיפה שמנעה מהשחקנים להצליח? הלחץ הגדול מצד הקהל באצטדיון סמי עופר? כנראה שלכל אחד יש דעה אחרת, אבל טרם התגלתה סיבה נחרצת.
מתוך המספר הגדול של השחקנים שנכשלו במכבי חיפה, ירדו ביכולתם וחלקם אף הפכו ל"מנודים שמתאמנים בצד", הרכבנו נבחרת מטפורית. נבחרת של אלה שעם עזיבתם את הכרמל עלו מדרגה במועדונים אחרים. היו לא מעט מועמדים ל-11.
שתי הערות: 1. נוכח מספר המצליחים בהווה במועדונים אחרים, העדפנו לבחור ביחד את כל שלישיית ההתקפה הפורה ביותר בליגה, בית"ר ירושלים. הם הועדפו, למשל, על דינו אנדלובו שהעלה את קרבאך האזרית לראשונה בתולדותיה לשלב הבתים של ליגת האלופות, פיראס מוגרבי הכוכב הגדול של סכנין ואלון תורג'מן המצטיין בהפועל חיפה. 2. כדי לחזק את ההרכב, החלטנו על סטיית תקן ובחרנו גם נכשל משנה אחת לפני שש העונות האבודות, 2010 - אדריאן סילבה, שב-2016 היה שחקן הרכב בנבחרת פורטוגל, אלופת אירופה.
שוער
ולדימיר סטויקוביץ'
השוער רשם 78 הופעות בנבחרת סרביה עד היום ויש לו סיכוי טוב לשחק במונדיאל הקרוב, כשמחליפו אמור להיות פרדראג ראיקוביץ' ממכבי תל אביב. הוא היה הרע במיעוטו כשהגיע לפני 3 עונות, אך לא הצליח להביא הרבה נקודות לקבוצה המקרטעת. אחרי ניתוח שעבר לפני יותר משנה, הוחלט הדדית שחוזהו לא יוארך. סטויקוביץ' עבר לנוטינגהאם (20 משחקים) והשנה הוא מצטיין במדי פרטיזן בלגרד.
מגן ימני
גארי קגלמאכר
כמה רעש היה סביב שחקן ההגנה הקשוח מאורוגוואי. אפילו התפתחו בעניינו חילוקי דעות בין המנהל המקצועי דאז, טור קרלסן, למאמנים. מגן ימני? בלם? קשר אחורי? בכל אופן, הוא היה המועמד היחיד להישאר מבין שחקני הרכש של קרלסן, אך בחר לעבור לקורטרייק, המדורגת שביעית בליגה הבלגית. במחזור הלפני אחרון ספג כרטיס צהוב בניצחון 1:2 על גנק. נשאר קשוח.
בלם
הולמאר איולפסון
בדיוק לפני שנה נחת בארץ, קצת אחרי שני דאבלים עם רוזנבורג בנורווגיה, והיה אמור להיות היהלום ברכש של קרלסן. הוא הוחתם ל-4.5 שנים, אבל הספיק לשחק 14 פעמים בחיפה לפני שהפך למחליף ובהמשך הידרדר לקהילת המנודים. טעות פה וטעות שם, לחיפה בהדרכת גיא לוזון לא היה זמן כדי לצפות שיתחבר. בקיץ החליטה לבסקי לסופיה להמר עליו, וזכתה. הוא נבחר לבלם הסיבוב בבולגריה. מה זה אומר על מכבי חיפה?
בלם
עאיד חבשי
ההתלבטות הייתה בין חבשי למארק ואליינטה הספרדי. בחרנו בחבשי כי הוא שחקן תוצרת-בית. אמנם לא מבריק, אבל מהסוג שעושה היטב את העבודה כבלם קדמי. עובדה, בני יהודה של יוסי אבוקסיס נהנית ממנו. מכבי חיפה גידלה אותו, כמו אחרים שנאלצו להראות את יכולתם בקבוצות אחרות.
מגן שמאלי
מריו מוסה
לפי הדיווחים, ייתכן כי בחלון ההעברות עומרי בן הרוש - שהגיע ממכבי תל אביב כרכש השני אחרי גל אלברמן - יהיה המועמד שיועדף על מוסה. נכון לעכשיו המגן השמאלי של הנפלטים הוא מוסה הקרואטי בעל הסגנון ההתקפי, שחתם לשנה עם אופציה להמשך החוזה אך נחתך אחרי 11 הופעות. בתחילה הציג יכולת סבירה ולמעלה מכך, אך בהמשך נסוג כמו כל הקבוצה בתקופות רנה מולנסטיין. מחיפה עבר בהשאלה להאמרבי השוודית, שבשורותיה שיחק רק פעמיים עד שחזר הביתה ללוקומוטיב זאגרב המדורגת שישית בליגה הקרואטית. רשם בה עד כה 11 הופעות והבקיע שער אחד.
קשר
אדריאן סילבה
נכון, שיבוצו של הקשר הפורטוגלי בין הנכשלים מהווה הפרה של "חוקי" ההרכב הזה, משתי סיבות: הוא הגיע ב-2010, שנה לפני תחילת החתמת האחרים, וגם מכיוון שבסופה של אותה שנה חיפה בהדרכת אלישע לוי זכתה באליפות האחרונה שלה נכון לעכשיו. אלא שמבחינת הרזומה האישי, הסיפור הוא אותו סיפור. אדריאן סילבה הספיק לשחק רק חמש פעמים במכבי חיפה לפני שנשלח חזרה לפורטוגל. ומה קרה מאז?
הוא פתח בהרכב נבחרת פורטוגל בגמר יורו 2016 מול צרפת, שבו הוכתרה כאלופת אירופה. במלים אחרות, הקשר שנכשל במכבי חיפה הוא אלוף אירופה, שהשבוע עבר מספורטינג ליסבון ללסטר סיטי תמורת 25 מיליון אירו. מחיר השווה לתקציב מכבי חיפה כולו בעונה שבה יעקב שחר פותח את הכיס אפילו יותר מבעונה רגילה. ליסבון. איזה פספוס.
קשר
מיצ'ל
הספרדי, הלא הוא מיגל מרקוס מדרה, הגיע לחיפה אחרי שהופיע 54 פעמים במדי חטאפה בליגה הספרדית הראשונה. הוא אמנם שיחק ב-25 משחקים במכבי חיפה ב-2015, אבל לא בלט, כמו הקבוצה כולה. במסגרת סבב החלפת הזרים הקבוע, מחזור 2015, הוא חתם בקבוצה האזרית קרבאך - לא שם גדול. אלא שבשנה האחרונה התברר כי בתקופה הנוכחית מכבי חיפה משתרכת מאחורי קרבאך, שרשמה הישג היסטורי במדינתה כשהייתה הראשונה להגיע לשלב הבתים של ליגת האלופות.
האזרים, שגברו על פ.צ קופנהאגן המנוסה בשלב הפלייאוף, הוכיחו כי הם מספיק טובים כדי להימנע מלהיות שטיח לגדולות ותו לא. מיצ'ל הבקיע את שער השוויון במשחק הסנסציוני מול אתלטיקו במדריד, 1:1, ויחד עם חבריו (בהם כאמור דינו אנדלובו, אקס מכבי חיפה) היו הגורם שמנע משחקניו היקרים של דייגו סימאונה עלייה לשלב הבא במפעל.
קשר
רובן ראיוס
הקשר הספרדי הגיע ב-2014 למכבי חיפה אחרי הצלחה גדולה באסטרס טריפוליס, בה נבחר לכדורגלן השנה בליגה היוונית (!) והוביל אותה
לדירוג נדיר בצמרת הליגה. ראיוס פתח בחיפה בסערה כשהבקיע צמד ובישל שני שערים נוספים בהופעתו הראשונה, 2:4 מול סכנין, במשחק שחנך עבור מכבי חיפה את אצטדיון סמי עופר. בהמשך, למרות הטיפול המדהים שלו בכדור, נקלע לחוסר יציבות ובינוניות כמו הקבוצה כולה.
ראיוס נכנס למצבי רוח משתנים. ניסיונות לתחזק את הקשר בין שני הצדדים ולהאריך את החוזה לא צלחו, והוא עזב פגוע את הארץ בדרכו לסושו הצרפתית. משם המשיך לאנורתוזיס פמגוסטה של רוני לוי (הוא הבקיע בעונה שעברה 10 שערים). בקיצור, עוד תקווה שהתפוגגה במכבי חיפה.
קשר התקפי
חן עזרא
עזרא הגיע כנדוניה של המאמן ב-2012/13 ראובן עטר, אחרי הצלחה גדולה משותפת של השניים במכבי נתניה. בעונה זו, שבה סיים עטר את תפקידו עוד בשליש הראשון והוחלף באריק בנאדו, הפיק עזרא תשעה שערים ו-14 בישולים שסייעו לחיפה לסיים כסגנית האלופה. בהמשך ירד עזרא ברמתו, ומול שליטתו המעולה בכדור עלו הטענות על ריבוי כדרוריו המיותרים ועיכוב המשחק.
אחרי חמש עונותיו בחיפה, שאותן ניתן להכתיר בסיכום כאכזבה על רקע הציפיות (להגנתו ייאמר כי הקבוצה כולה זייפה), עבר להפועל תל אביב ולפני שנה חתם בבית"ר ירושלים. הוא אמנם הבקיע עד עכשיו רק ארבעה שערים ב-27 משחקים, אבל הוא מהווה חלק חשוב בהתקפה הפורחת בליגת העל.
חלוץ
עידן ורד
אחרי עונות בינוניות-מינוס במכבי חיפה, בהן הופיע ב-130 משחקים והבקיע 14 שערים (יש לציין שהוא סבל מפציעות), יצא ורד לכוכב האדום בלגרד והיה שם שחקן שולי. עוד ניסיון בקנדה, באוטווה פיורי, לא ממש עלה יפה. מאז חתם בבית"ר ירושלים, הוא נמצא בכושר שיא והבקיע 16 שערים ב-43 משחקים. מה יש בטדי שאין בחיפה?
חלוץ
איתי שכטר
הסיפור הגדול ביותר. אחרי שחזר מנאנט הצרפתית, שם לא זכה להצלחה, חתם שכטר במכבי חיפה בפברואר 2015 ל-3.5 עונות. באותו חודש הוא גם הבקיע את שער הבכורה שלו מול אשדוד בניצחון 0:5. אחר כך התברר שזו הייתה מחצית ממספר ההבקעות שלו ב-24 משחקיו במכבי חיפה. הוא היה צל של עצמו, חסר ביטחון, עצבני, והפסיד את מקומו בהרכב.
היו שכבר סברו כי זו הייתה שירת הברבור שלו ככדורגלן מקצועני. אלא שעם המעבר שלו לבית"ר ירושלים, התגלה מיד הצד השני והטוב של איתי שכטר: הוא חזר כמעט מיד לפרוח, מכבב מאז ולזכותו 24 שערים ב-63 משחקים. הבדל מדהים.