איך קונים ומוכרים ביטקוין?
חלק שני במדריך לטירוף הגדול שנקרא ‘ביטקוין’, המטבע הווירטואלי שערכו רק עולה כל הזמן. זהירות, זה מסוכן
ב-15 בדצמבר הגיע שווי הביטקוין לשיא כל הזמנים - 17,801.94 דולר. והאנליסטים מעריכים שהשווי רק יעלה עוד.
בשבוע שעבר הסבירו לנו , מסבירים עו״ד אלון הר נוי ודב קלטון ממשרד שיבולת בניו יורק, כיצד נולדו הביטקוינים והשבוע הם מסבירים בהרחבה כיצד גם אנחנו יכולים לקחת חלק בחגיגה הכלכלית הוירטואלית. ״מסחר בביטקוינים יכול להיערך בכמה דרכים שונות. יש אתרים כמו coinatmradar.com בהם ניתן להפקיד מטבעות ביטקוין ובחלק מהאתרים אפשר גם למכור. גם בניו יורק וגם בתל אביב יש את אותם אתרים שהם מעין כספומטים לביטקוין.
אותם כספומטים הם למעשה שגרירים של המטבע. יש גם מסחר ביטקוין אונליין, בדומה לבורסה גם שם אפשר לפתוח חשבון ולסחור, ממש כמו במניות. ספקולציות בשווקים הללו גרמו לנסיקה האחרונה של המטבע”. אחרי רכישת הביטקוין, עלינו לחפש לו בית. מעין ארנק וירטואלי להגדרתם של הר נוי וקלטון. במקרה של הביטקוין מדובר בשלב חשוב, שמבטיח את האפשרות לסחור במטבע הוירטואלי. יש מי שיבחרו לשמור אותו על המחשב או עם גיבוי כזה או אחר.
לטענתם, הדרך הבטוחה יותר לשמור על הביטקוין שלנו היא בשוק סחר מאובטח, בכדי שהאקרים לא יוכלו להגיע בקלות לקוד הביטקוין שלכם, ששווה היום כבר לא מעט כסף. השניים מספרים שבריטי שרכש 7500 ביטקוינים בשנת 2009 ושמר אותם על המחשב שלו, מבלי משים לב, מחק אותם. היום אגב, זה יכול היה להיות שווה ערך ל-100 מיליון דולר. הר נוי וקלטון מספרים שאפילו איילון מוסק צייץ בחודש שעבר שלא בטוח היכן שמר את הביטקוין שברשותו. סיפור נוסף אירע ביפן, כשאתר טרייד יפני שפשט את הרגל (ובאותה תקופה גם הוריד משמעותית את ערך הביטקוין) לכן, חשוב לשמור את הביטקוין באתרים מהימנים בעיקר בארה״ב או בריטניה שמספקים את הביטחון הגבוה ביותר (אם כי לא מקסימלי). חשוב לזכור שערך הביטקוין הוא ספקולטיבי ביותר וערכו עלול להשתנות מן הקצה אל הקצה. ביום בו אתר CBOE החל לסחור בביטקוין הוא קרס זמנית והמסחר נקטע פעמיים בשבוע הראשון שלו. בעיקר בגלל תנודות התעריפים, מסבירים.
במסיבת עיתונאים שהתקיימה לאחרונה, ראש הנבק הפדרלי ג'נט ילין, חיזקה את דעתם של אנליסטים וכלכלנים רבים אחרים, וציינה כי ביטקוין אינה "מקור יציב של ערך" ו"נכס ספקולטיבי מאוד״. ג'יימי דימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן צ'ייס, אמר על ביטקווין בספטמבר 2017, "שזו הונאה ... זה פשוט לא דבר אמיתי ובסופו של דבר יהיה הבגד החדש של הקיסר". הוא הוסיף וטען כי ביטויקן הוא כמו שיגעון הטוליפים של המאה ה-16, מרקיעי שחקים במחיר לפני נפילה קטסטרופלית. "זה לא ייגמר טוב, מישהו ייהרג".
הר נוי וקלטון משווים את הסחר בביטקווין להימורים. ״אולי תרוויחו כסף בטווח הקצר, אבל כאסטרטגיה לטווח ארוך יש הרבה מאוד פגמים בשיטה ובדרך״. בשבוע שעבר עסקנו בביטקוין בלבד, אך חשוב לציין שהטרנד הוא רחב יותר. קריפטו קורנסיס יש כמה וכמה. לכל מטבע כזה יש כל מיני טכנולוגיות ושמות, וכנראה שהיום אלו גם יהיו זולים יותר מהביטקוין. ה׳אלוקוין׳ הפופולארים ביותר מלבד הביטקוין היום הם ליטקוין ואטרום. מאחר ויש יותר ויותר נסיונות לפתח מטבעות וירטואלים יש לשאול, הם מוסיפים, את השאלות בנוגע לערך הפרופורציונלי של הביטקוין. אחרי כמה בעיות שעלו נראה שהנפקות מטבע כמימון וגיוס כספים הן אכן יעילות, אך דורשות בנית תהליכים מסודרים ובטחונות למשקיעים ולחברות.