הפלסטינים יבקשו להפוך למדינה חברה באו"ם
הצעד המדיני הקיצוני הבא של הפלסטינים נגד ישראל לאחר הכרת טראמפ בירושלים: הרשות מתכננת לפנות למועצת הביטחון בצעד שנחשב חריג, אך יש להבהיר כי הוא סמלי בלבד. ארה"ב צפויה לסכל את המהלך באמצעות וטו. נתניהו תומך בקיצוץ האמריקני בתקציב אונר"א
עוד קרב דיפלומטי לישראל באו"ם: לאחר העברת ההחלטות הפלסטיניות בנושא ירושלים, ועל רקע איומי הממשל לקצץ בכספי הסיוע לרשות הפלסטינית ולאונר"א, מתכננים הפלסטינים לפנות למועצת הביטחון כדי לשדרג את מעמדם ממעמד של מדינה משקיפה למדינה חברה ובעלת זכות הצבעה באו"ם.
הכוונה הפלסטינית, שעליה נודע מדיווחים שהגיעו לדרג המדיני הבכיר בירושלים, נחשבת לצעד הקיצוני ביותר שיכול אבו מאזן להוביל באו"ם נגד ישראל, ומדובר בעצם בשבירת כלים. עם זאת, מדובר בעיקר בצעד הצהרתי וסמלי, שכן להערכת גורמים בירושלים צפויה ארה"ב להטיל וטו על ההצעה.
כדי להתקבל לאו"ם כמדינה חברה יש צורך ברוב של תשע מבין 15 המדינות החברות במועצת הביטחון, כאשר לכל אחת מחמש החברות הקבועות (ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת) יש זכות וטו. מכיוון שמדובר במהלך חד-צדדי, יהיה לפלסטינים הרבה יותר קשה להשיג רוב, מה עוד שהחל מ-1 בינואר השתנה ההרכב של מועצת הביטחון לטובתה של ישראל עם צירופן של פולין, חוף השנהב וגינאה המשוונית - שיש סיכוי לא רע שיתנגדו לבקשה פלסטינית.
מנגד, גם כוויית הצטרפה למועצת הביטחון, והיא תתמוך כמובן בבקשה הפלסטינית. בישראל מעריכים שגם אם יזכו לרוב הדרוש של תשע מתוך 15, הם יתקלו בווטו אמריקני.
שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר אמש: "הפלסטינים נכשלים בהבנת המציאות. אחרי שנים שבהן התעלמו מישראל וקידמו מהלכים חד-צדדיים, הם טועים לחשוב שהם יכולים להתעלם מארה"ב ולקבוע עובדות בשטח על ידי מעקפים. הכללים לא השתנו, והדרך היחידה להשיג התקדמות היא על ידי זניחת הטרור וההסתה ובאמצעות שיח ישיר עם ישראל".
גם קיצוץ הכספים של האמריקנים לסוכנות הפליטים של האו"ם בעזה, אונר"א, עדיין מעורר סערה. גורמים מדיניים בירושלים אמרו כי ראש הממשלה בנימין נתניהו תומך בקיצוץ הדרגתי של תקציב אונר"א וכי זו העמדה שהציג בפני הממשל האמריקני.
נתניהו מצדד במקביל בהעברת הכספים לארגון הפליטים הבינלאומי של האו"ם (UNHCR) שאינו פועל בשטחים. ארה"ב היא התורמת הגדולה ביותר לסוכנות אונר"א – ותורמת לה מדי שנה כ-300 מיליון דולר. רק בשנת 2016 תרמה לאונר"א יותר מ-368 מיליון דולר.
לאחר עליית ממשל טראמפ הייתה ציפייה מצד חוגי ימין שארה"ב תפסיק את הפארסה של התמיכה באונר"א שמנציחה את בעיית הפליטים הפלסטינים וגם מאפשרת במוסדות החינוך שלה הסתה נגד ישראל. לבתי ספר ומתקני אונר"א בעזה יש היסטוריה של ירי טילים ופעילות טרור נגד ישראל.
אונר"א הוציאה בשנת 2016 סכום העומד על 246 דולר בממוצע לפליט פלסטיני, בעוד ש-UNHCR הוציאה רק רבע מכך, 58 דולר לפליט. אונר"א שמטפלת ב-5.3 מיליון פלסטינים שהיא מגדירה כפליטים, מעסיקה כ-30,000 איש, ואילו סוכנות הפליטים העולמית שמטפלת בקרוב ל-68 מיליון פליטים ברחבי העולם, מעסיקה רק כ-10,000 איש.
ישראל מאשימה את אונר"א שהיא מנציחה את בעיית הפליטים הפלסטינים שמספרם רק גדל מ-710,000 פליטים בשנת 1948 לכ-5.3 מיליון כיום.