רגב על חוק המרכולים: "גם בלונדון ובפריז לא עושים קניות ביום ראשון"
שרת התרבות והספורט אומרת בריאיון לאולפן ynet כי אין מניעה לאשר את חוק המרכולים: "מה שטוב באירופה יהיה טוב כאן". על חוק עונש מוות למחבלים אומרת רגב כי אי אפשר לפסול אותו על הסף אף שהיא לא תומכת בו נחרצות. רגב פותחת חזית נגד כחלון בשל אי-קידום חוק נאמנות בתרבות: "מגלה חוסר נאמנות"
שרת התרבות והספורט מגיבה על הנושאים הבוערים: בריאיון באולפן ynet התייחסה הבוקר (א') השרה מירי רגב (ליכוד) על החוקים שמערערים על יציבות הקואליציה, בהם חוק המרכולים וחוק עונש מוות למחבלים. ברקע הדברים עומדת הדרישה בליכוד להדיח את ח"כ שרן השכל בשל התנגדותה לחוק המרכולים.
"אני חושבת ששרן טעתה", אמרה רגב בריאיון. "היא טעתה משום שבסופו של דבר היא לא נבחרה בבחירות אישיות. היא נבחרה בבחירות על שם מחל, וכשהיא נבחרת בבחירות יחסיות וכשיש חוק מאוד חשוב לקואליציה - עם כל הכבוד לעמדתה, עמדתה ברורה - חשוב לעמוד על עמדתנו. הרי לא יכול להיות מצב שכל ח"כ שבא עם אג'נדה יצביע נגד הקואליציה ואנחנו נפורר ככה את הליכוד".
רגב הוסיפה ואמרה כי "חוק המרכולים הוא חוק חשוב משום שבסופו של דבר הוא לא אומר לסגור את כל המרכולים בשבת. החוק מעביר סמכות לשר הפנים כדי להטיל את אותם חוקי עזר בעיריות. אני לא מקפידה קלה כחמורה, אני נוסעת בשבת. אני לא רוצה להפוך את שבת ליום עבודה רגיל, לא רוצה שמס הכנסה יהיה פתוח, שקופת חולים תהיה פתוחה".
אבל יש רשויות מקומיות, כמו תל אביב, גבעתיים, רמת גן, שאופי החיים הוא כזה שאנשים רוצים שבתי מסחר יהיו פתוחים גם בשבת.
"זה שאנשים רוצים זה יופי. בשביל זה יש רגולטור שיחליט מה כן ומה לא. לכולנו ברור שיהיה פנאי ושחלק מהחנויות יהיו פתוחות, אבל להפוך עכשיו את השבת שלנו, שכל היום הסופרמרקטים יהיו פתוחים, ומס הכנסה יהיה פתוח והרישיון יהיה פתוח, זה בעיניי לא נכון. גם מי שנוסע לברלין, ללונדון ולפריז יודע שביום ראשון אתה לא עושה קניות. אז מה שטוב שם יכול להיות גם טוב כאן".
יש לציין כי באירופה ניתן לעשות קניות בימי ראשון, רק בשעות מוגבלות.
האשמת את לפיד בצביעות, אבל מה שאת אומרת עכשיו נשמע כמו צביעות גדולה יותר אפילו כי מה באמת הטעם להתערב במקום שלא חי בו חרדי אחד ולבקש לסגור מרכולים? ויותר מזה, גם את יודעת שמדובר בחוק פוליטי שנועד לרצות אדם אחד במדינת ישראל ושמו אריה דרעי.
"זה לא חוק פוליטי. יש כרסום בזהות שלנו כמדינה יהודית, והתפקיד שלנו לדאוג לכך שאנשים לא יחויבו לעבוד בשבת. כשגדעון סער כשר הפנים ניסה לעשות סדר בשבת, במרכולים בשבת בתל אביב, ולא קיבלו את עמדתנו, וכשקבוצת בעלי עסקים קטנים מתל אביב פנתה לבג"ץ כנגד ראש העיר, כי מחייבים אותם לפתוח בשבת כי הם מפסידים כלכלית - זה הגיע לכנסת. זה לא היה צריך להגיע לכנסת, זה תפקיד הרגולטור. כולנו מכירים את אריה דרעי, הוא אדם שמבין איזה חיים אנחנו חיים פה, הוא מבין את החברה".
שרים בליכוד כמו לוין ואקוניס גם אמרו שהחוק הוא סתם.
"אני לא יודעת מה זה 'סתם' חוק. אנחנו יודעים כולנו רק דבר אחד: בקואליציה, כמו בדמוקרטיה, הרוב קובע. בקואליציה מה שקובע זה היכולת שלנו להישאר בקואליציה כשאנחנו מכבדים את הסיעות אחד של האחר. ברגע שהייתה החלטה ללכת עם סיעת ש"ס בעניין חוק המרכולים, אנחנו הולכים על חוק המרכולים. שלאף אחד לא תהיה אי הבנה, אין שום כוונה לסגור את שבת ושלא יהיה פנאי. לא כולנו אוהבים את החוק הזה, אבל אנחנו חיים בקואליציה".
"יש בעיות באכיפת חוק עונש מוות"
חוק נפיץ נוסף הוא חוק הטלת עונש מוות על מחבלים, שיזם שר הביטחון אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו). השרה רגב מבהירה כי גם היא לא חושבת שהחוק נחוץ בהכרח ומציינת כי הוא יחול על ערבים ויהודים כאחד.
"כשבסופו של דבר מגיע מחבל שכל תפקידו להשמיד את מדינת ישראל בדרך של להרוג עוד ועוד אזרחים - ברור שדינו מוות. בעניין של הרתעה צריכים להיות כאן שילוב כלים - זה לא רק עונש מוות למחבל, זה גם הריסת הבית שלו, זה גם גירוש המשפחה שלו".
מה לגבי מחבלים יהודים?
"ברור לחלוטין שהחוק הזה הוא חוק שחל על כולם, על יהודים וערבים כאחד. אין חוק שהוא חוק פרסונלי. אנחנו לא אוהבים ליטול חיים, היהודים לא אוהבים ליטול חיים. גם אני באופן אישי לא מתה על החוק הזה, אבל יש כאן חוק שאי אפשר לפסול אותו על הסף".
אבל יש חוק קיים.
"יש עדיין כל מיני בעיות בעניין האכיפה שלו. החוק יגיע לוועדה ולכן צריך לתת לה לעשות את עבודתה. אנחנו צריכים לראות איך מעבירים חוק מהסוג הזה ומה נכון ואיך נכון שהחוק הזה ייצא לקריאה שנייה ושלישית".
רגב נגד כחלון
רגב תוקפת את שר האוצר משה כחלון בטענה שהוא תוקע מקלות בגלגלים בחוק שיזמה, "חוק נאמנות בתרבות", שנחשף לראשונה ב-ynet ולפיו השרה תוכל לשלול תקצוב מדינה ממי שפגע בסמלי המדינה או ביזה אותם. "לשר כחלון יש כמובן סמכות בעניין החלת חוק התקציב. חוק התקציב קובע שיש חמש עילות שבגינן אין להעביר תקציב למוסדות תרבות. אחת מהן נקראת 'חוקי הנכבה'. אלה מוסדות או עמותות ששורפים דגל, חותרים נגד מדינת ישראל וכדומה. השר כחלון, שכבר כמעט שנתיים לא היה מוכן לכנס ועדה, סוף-סוף הצליח לכנס ועדה בעניין אותו תיאטרון יפו שמקריא את השיר של דארין טרטור: 'לך בעקבות השהידים'".
הוא לא מבין שזה בעייתי? הוא לא רואה את מה שאת רואה?
"או שהוא לא רואה את מה שאני רואה או שהוא לצערי מאכזב, ובהחלט מגלה חוסר נאמנות כלפי אותם מוסדות תרבות, שצריך לדעתי להפסיק ולשלול את התקציבים שלהם. אני לא מתכוונת לשתוק בעניין הזה. נעביר את חוק התקציב בעזרת השם, שגם הוא לא הולך להיות פשוט. גם לי יש ויכוח איתו בעניין הטוטו. שמעתי בתקשורת שיש הסכמה ביני ובינו שהטוטו עובר אליו אז אין הסכמה כזאת, הוא לא דיבר איתי מעולם על העניין הזה, היום יהיה דיון ראשון שלי עם מרידור בכלל כדי להבין את משמעות החוק, מבחינתי יש דבר אחד חשוב".
אז כחלון בעצם מחבל בעבודתך? מה קורה פה?
"אני מאמינה שלכחלון יש את האינטרסים שלו ולי יש את שלי. טובת הספורט עומדת לנגד עיניי. אנחנו נדון בעניין הזה היום ונגיע לישיבת ממשלה ביום חמישי, 7ואני מקווה שנגיע לאותן פשרות ולאותן הבנות. דבר אחד ברור, בעניין נאמנות בתרבות הוא גילה חוסר נאמנות לגבי אותם מוסדות תרבות שתקציב ציבורי עובר אליהם בצורה כזאת בלי שבעצם אנחנו אומרים להם: הלו, אתם לא יכולים לחתור נגד מדינת ישראל ולהמשיך לקבל כסף".
רגב שולחת מסר לאומני ישראל ומבהירה כי אין בכוונתה לסתום לאף אחד את הפה. "אני בעד ביקורת. ביקורת - נוקבת ככל שתהיה - היא חשובה. לדבר אחד אני לא מוכנה: קול שחותר תחת מדינת ישראל, ואת זה אני לא מוכנה לממן. גם בעניין מוזיקה מזרחית נלחמתי וקידמתי", אמרה רגב.
על הסערה סביב טקס הדלקת המשואות, שבו ביקשה רגב לאפשר לראש הממשלה נתניהו לנאום על חשבון יו"ר הכנסת ובסוף המהלך לא יצא לפועל, אמרה רגב: "נתניהו לא הודיע לי עוד שהוא לא רוצה את זה. אני בעד שיהיו ארבעה דוברים בטקס המשואות. ראש הממשלה, נשיא המדינה, יו"ר הכנסת והבכיר ביותר מבין נציגי המדינות שיגיע. זה לא טקס של יו"ר הכנסת. זה טקס של מדינת ישראל. נתניהו ינאם אם יחליט שהוא מעוניין".
"אף לא לא עומד מול נתניהו. לא גבאי, לא לפיד ובוודאי לא כחלון"
בהמשך התייחסה רגב גם לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו והבהירה כי לא משנה מה יהיו המלצות המשטרה, הדיון עליהן פוגע במשטרה עצמה וגם ביועץ המשפטי לממשלה. על המאבק לחוקק את חוק ההמלצות, שיאסור פרסום המלצות, אמרה רגב: "המשטרה הייתה צריכה להיות הראשונה שתבקש שהחוק הזה יקוים, משום שהיא לא רוצה שהיועמ"ש יבטל את ההמלצות שלה. כל גוף במדינת ישראל צריך לוודא את תפקידו".
יכול להיות שנלחמתם על חוק ההמלצות כי אתם יודעים על חקירה אחרת?
"אנחנו לא מכירים שום חקירה אחרת, אנחנו רוצים לאפשר למשטרה לבצע את תפקידה. אנחנו רוצים לקדם את הנושאים המדיניים-חברתיים-לאומיים שעליהם נבחרנו לכנסת. כל מה שהוא לא תקין, צריך לטפל בו. המשטרה - שתבצע את תפקידה, והיועמ"ש יבצע את תפקידו. היחיד שיכול להמליץ על כתב אישום מבחינה חוקית הוא היועץ המשפטי. דיון ציבורי זה דבר נהדר, אבל את הדיון הציבורי צריך לעשות כשנדע את העובדות. כשלוקחים חצאי אמיתות והדלפות והופכים אותם לכותרות, זה בעיניי לא עובדות, זה לתלות נבחר ציבור בכיכר העיר עוד לפני מה שקורה".
על נתניהו אמרה רגב: "לא צריך לשפוט אותו, רק אחרי שנדע מה קורה. יש לנו ראש ממשלה מצוין. אף אחד לא עומד מולו. לא גבאי, שכמובן מדברר את מסרי הליכוד, לא יאיר לפיד ובוודאי שלא כחלון. אני מצפה מכולם להירגע. העם יגיע לקלפי ויבחר שוב בנתניהו ובליכוד".
רגב הוסיפה ואמרה כי "יש חוקים ברורים מה מותר לקחת ומה לא. בין חברים מותר לתת מתנות כפי שנתניהו אמר. הוא (הכוונה למילצ'ן) לא עובד אצלו. הוא לא פקיד שלו. אני לא מוכנה להיות חלק מאותו קרקס שתולים את ראש הממשלה ונבחרי ציבור במרכז העיר ומנסים להעיף אותו מתפקידו. 22 שנה רודפים אחרי ראש הממשלה. כל אותן הפגנות שאנחנו רואים זה לא הפגנות חברתיות, זה הפגנות פוליטיות, הפגנות כי השמאל מבין שהיחידי שלא מאפשר להם להגיע לשלטון הוא נתניהו".
נתניהו הוא לא היחידי בליכוד שנמצא בחקירה. גם יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן חשוד בפרשת השחיתות בעיריית ראשון לציון, וגם השר חיים כץ נחקר בחשד למעורבות בשחיתות בתעשייה האווירית. "אני לא רוצה לשפוט אותם, ובוודאי שלא נוח לי עם מה שאני רואה. אני רוצה לתת להם אפשרות להגן על עצמם. אנחנו רחוקים מלהיות מפלגה מושחתת", אמרה רגב.
גבאי אמר שאתם מפלגה מושחתת.
"גבאי הוא אותו אחד שקיבל כל כך הרבה כסף מהציבור בשביל בזק. מי זה גבאי? מה הוא עשה כשר? מה הוא עשה בתפקידיו הציבוריים? יש לו עוד הרבה כדי להגיע, גם לערכים, גם למוסריות, וגם לעשייה של ראש הממשלה נתניהו. אז גבאי אמר, עוד אחד אמר. יופי. אני שמחה. בוא נראה אותו בבחירות".
לסיום התייחסה רגב להחלטתו של נשיא המדינה ראובן ריבלין שלא לחון את החייל אלאור אזריה, והיא אינה מצטערת על שכינתה אותו בוגד. "אני חושבת שהנשיא פספס הזדמנות גדולה להביא את אלאור אזריה הביתה משום שהתפקיד של מוסד החנינה הוא לגשר בין רגשי הציבור לבין החלטת בית הדין. ולכן הוא חטא לתפקידו כנשיא, הוא חטא לתפקידו במוסד החנינה, ואני חושבת שהוא פספס הזדמנות גדולה להחזיר חייל הביתה ולהעביר מסר לחיילים כולם: אתם עושים תקלות, תשלמו על זה. תשבו בבית כלא, אבל לא בהליך פלילי. לא יכול להיות שחייל יישב בכלא על הליך פלילי ולא על הליך משמעתי".