המודיעין האמריקני מודה: זלזלנו בהתקדמות הגרעין הצפון קוריאני
העיתון "ניו יורק טיימס" חשף מפי בכירי ממשל שסוכנויות המודיעין האמריקניות המעיטו בערך התקדמות תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטיים הצפון קוריאניות וזלזלו בקים ג'ונג און: "כשטראמפ נכנס לתפקיד הבטיחו לו שיש לצפון קוריאה 4 שנים עד שתפתח טיל בליסטי שיגיע לארה"ב. טעינו"
סוכנויות המודיעין האמריקניות מודות שהן המעיטו בערך יכולותיה של צפון קוריאה בכל מה שרשור לפיתוח תוכנית הגרעין שלה. כך חושף היום (יום א') העיתון "ניו יורק טיימס" מפי בכירים במודיעין האמריקני.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
לפי הדיווח, בתחילת כהונתו של דונלד טראמפ בינואר 2017 הבטיחו סוכנויות המודיעין לנשיא שיש לצפון קוריאה כארבע שנים עד שתפתח טיל בליסטי שמסוגל להגיע לחופי ארצות הברית, ולכן יש לממשל זמן להאט או לעצור את הפיתוח של טילים מסוג זה ולהתמקד במשא ומתן ובפעולות מנע. הן גם אמרו לנשיא האמריקני שקים ג'ונג און, שליט צפון קוריאה, מתמודד עם שורה של בעיות ולכן אין ממה לדאוג. בכיר אחד העריך שקים לא יוכל לפגוע בשטח ארה"ב עד 2020 ואולי אפילו עד 2022.
עם זאת, לאחר שפיונגיאנג ביצעה ניסוי בפצצת מימן ושיגרה כמה טילים בליסטיים שאחד מהם מסוגל להגיע לאי האמריקני גואם ואחר יכול לפגוע בשטח ארה"ב, קהילת המודיעין האמריקנית הגיעה למסקנה שהיא המעיטה בערך היכולות של צפון קוריאה ובסיכוייה להשיג טכנולוגיות זרות. אותן טכנולוגיות, בין היתר מרוסיה, אפשרו למדינה המבודדת בעולם לקדם במהירות את תוכנית הגרעין שלה.
לא חזו את ההתקדמות המהירה של הצפון קוריאנים
הניסוי הצפון קוריאני בפצצת מימן בספטמבר 2017 היה בעל כוח הרס גדול פי 15 מהפצצה האטומית שהוטלה על העיר היפנית הירושימה בזמן מלחמת העולם השנייה.
לפי בכירי ממשל אמריקנים בהווה ובעבר, ה-CIA וסוכנויות מודיעין אחרות לא הקדישו תשומת לב רבה לניסויים הגרעיניים והבליסטיים הצפון קוריאניים ולא היו מסוגלים לחזות את ההתקדמות המהירה של המדינה הקומוניסטית. לדבריהם, מדובר בכשל מודיעין משמעותי.
סוכנויות המודיעין האמריקניות, דיווח "ניו יורק טיימס", התבססו על שתי הנחות שהתבררו כמוטעות. הן העריכו שלצפון קוריאנים ייקח זמן רב יותר להבין את מדע הטילים בדומה למדינות אחרות בתקופת המלחמה הקרה, ולא האמינו שהם ישיגו גישה למודלים ממוחשבים ולמומחים זרים. הטעות השנייה הייתה הזלזול שהפגינו בקים ג'ונג און בן ה-33, שעלה לשלטון ב-2011 לאחר מות אביו והעמיד את נושא תוכנית הגרעין ותוכנית הטילים הבליסטיים בראש סדר העדיפויות שלו.
היועץ לביטחון לאומי של טראמפ, הרברט מקמאסטר, הודה בראיון ל"ניו יורק טיימס" שמנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און קידם את הפיכתה של ארצו לכוח גרעיני - הרבה יותר מהר ממה שרוב האנשים בסוכנויות המודיעין האמריקניות ובכלל האמינו. לדבריו, התוצאה היא ש"אנחנו צריכים לעשות את כל מה שאנחנו עושים במידה רבה יותר של דחיפות ואנחנו צריכים להאיץ את המאמצים שלנו לפתור את הנושא תוך הימנעות מכניסה לעימות". אך לדבריו של היועץ לביטחון לאומי, הנשיא טראמפ לא ממש מוטרד מהפספוס המודיעיני וממצבה הנוכחי של צפון קוריאה. "הוא מבין את הטבע האנושי ומבין שלעולם לא יהיה לו מודיעין מושלם על יכולות וכוונות", אמר מקמאסטר. לדבריו, המרוץ של קים לקו הסיום "היה מהיר יותר וציר הזמן היה דחוס יותר ממה שרוב האנשים האמינו".