ברוב דחוק: הכנסת אישרה את "חוק המרכולים" בקריאה שנייה ושלישית
חברי הכנסת אישרו ברוב של 58 בעד מול 57 מתנגדים את החוק שיאפשר לשר הפנים לסגור מרכולים ופיצוציות בשבת. חברי "ישראל ביתנו" הצביעו נגד החוק וח"כ שרן השכל מהליכוד, שהודיעה על התנגדותה, לא נכחה במליאה בשעת ההצבעה
מליאת הכנסת אישרה הבוקר (ג') בקריאה שנייה ושלישית את "חוק המרכולים", שחולל סערה פוליטית וציבורית, ברוב דחוק של 58 תומכים מול 57 מתנגדים.
חברי "ישראל ביתנו" הצביעו נגד החוק. השרה סופה לנדבר לא נכחה במליאה. ח"כ שרן השכל מהליכוד, שהודיעה על התנגדותה ואף הסתכנה בהדחה ממפלגתה, לא הייתה במליאה בשעת ההצבעה וכך גם ח"כ טלי פלוסקוב ממפלגת כולנו.
מבוכה נרשמה בקואליציה לאחר שהצבעתם של שר השיכון יואב גלנט וסגן שר הביטחון אלי בן דהן על להסתייגות שהגיש ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) לא נקלטה - וההסתייגות התקבלה. ההסתייגות של ח"כ שמולי מחריגה מחוק המרכולים בתי ממכר למוצרים למטבח. הצבעתם של השר גלנט וסגן השר בן דהן לא נקלטה כאמור ולא ניתן היה לקבוע אם הצביעו או לא. בעקבות אישור ההסתייגות, מיהר יו"ר ועדת הפנים ח"כ דוד אמסלם, לכנס את הוועדה לטובת דיון ותיקונים על מנת לבטל את ההסתייגות בהצבעה. ההצבעה הופסקה והמליאה התכנסה הבוקר מחדש.
קודם לכן פנה ח"כ אמסלם לשותפיו לקואליציה לפני תחילת ההצבעה והזכיר כי עמדת הרוב נמצאת בסכנה, וביקש להישמע לקולו בכל הסתייגות. עמדת ההצבעה של ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה) התקלקלה, ויו"ר הכנסת יולי אדלשטיין קבע כי כל עוד הוא יישב במקומו - קולו נחשב עם עמדת הקואליציה על אף שמסכי המליאה הראו תיקו 57 ברוב ההצבעות.
חברי האופוזיציה עלו בזה אחר זה להשמעת טיעוניהם נגד החוק, אך ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) הפתיעה את ח"כ אייכלר שניהל את המליאה, והודיעה כי דברי האופוזיציה נגמרו בזמן שהמליאה הייתה ריקה מחברי הקואליציה. שרת המשפטים איילת שקד עלתה לדוכן הנואמים והשיבה בשם הממשלה במשך כ-40 דקות והקריאה חלקים ממגילת העצמאות הקשורים לזהותה של ישראל כמדינה יהודית.
יו"ר מרצ, זהבה גלאון, עתרה לבג"ץ נגד חוק המרכולים. בעתירתה טענה גלאון כי "החוק אינו חוקתי שכן הוא פוגע באופן בלתי מידתית בזכויות היסוד של אזרחי ישראל לחירות, חופש דת וחופש מדת, המאפשר לשר בעל אורחות חיים דתיים לכפות אותן על הכלל". גלאון מבקשת מבג"ץ שיוציא צו ביניים שישהה את כניסת החוק לתוקף עד שבג"ץ יכריע בעניינו.
ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) בירך על אישור החוק ואמר כי רוב ההתנגדויות היו למטרות פוליטיות שאין ביניהם למהות החוק ולא כלום. "ישראל ביתנו בהתנהלותם החלישו את שלטון הימין ומחזקים את השמאל. לא הייתה בעייה לגורמים שונים לפגוע בצביון היהודי, בדבר היחיד שיכול לחבר את עם ישראל", אמר מקלב.
שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) בירך גם הוא על אישור החוק. דרעי צייץ בטוויטר: "אישור חוק המרכולים הבוקר איננו 'ניצחון חרדי'. הוא שמירה על הסטטוס קוו וניצחון הרוב הדומם במדינת ישראל הרוצה בהמשך צביונה היהודי של המדינה ומעוניין לנוח ביום המנוחה. 'כי היא מקור הברכה'".
אישור חוק המרכולים הבוקר איננו ׳ניצחון חרדי׳. הוא שמירה על הסטטוס קוו וניצחון הרוב הדומם במדינת ישראל הרוצה בהמשך צביונה היהודי של המדינה ומעוניין לנוח ביום המנוחה.
— אריה מכלוף דרעי (@ariyederi) 9 בינואר 2018
״כי היא מקור הברכה״
ח"כ יעקב ליצמן בירך על אישור החוק, "שייאפשר מניעת כרסום הסטטוס קוו בשמירת השבת. החוק מבטא את עמדת רוב העם בישראל, הרואה בשבת את יום המנוחה הלאומי ובשבילו שמירת השבת מהווה ערך עליון לאורך הדורות".
"בניגוד להכפשות, חוק המרכולים אינו כופה דבר", טען ליצמן. "הוא מחזק את צביונה היהודי של המדינה, תוך דאגה לזכויות אלפי עובדים שפרנסתם נפגעת כתוצאה מעבודתם בשבת, ומונעת מהם מנוחה משפחתית כזכות בסיסית לכל אדם".
רשויות מקומיות חוקקו באחרונה חוקי עזר עירוניים שיעקיפו את החוק החדש, בהן גבעתיים, ראשון לציון ומודיעין-מכבים-רעות. ראש העיר גבעתיים רן קוניק אמר כי "חוק המרכולים הוא חוק רע שכולנו נצטער עליו. המשמעות שלו היא העברת אחריות של ראשי הערים לאחריות שר הפנים. החוק כופה על ציבור חילוני אורח חיים דתי שלא מתאים לרוב תושבי גבעתיים".
ראש העיר מודיעין וחבר הליכוד, חיים ביבס, שהוביל את המאבק נגד החוק בקרב ראשי הרשויות, תקף בשבוע שעבר את יו"ר הקואליציה אמסלם במהלך דיון בוועדת הפנים: "אתם מחליטים גם על הבית הפוליטי שלי. אתה תתערב בעיר שלי? אתם מתערבים בדבר המרכזי והמהותי שלנו ומביאים לחילול שבת, לא לשמירת שבת".
מוקדם יותר אתמול שלח ראש הממשלה נתניהו רמז תקיף כלפי שר הביטחון אביגדור ליברמן על התנגדות מפלגתו לחוק. אחרי יציאת המצלמות מישיבת הסיעה אמר נתניהו לנוכחים: "מי שמצביע נגד החוק, זה כמו להצביע על הפלת הממשלה".
בשבוע שעבר התחוללה בכנסת דרמה פוליטית בשל סירובה העיקש של האופוזיציה להתקזז בהצבעה עם חברי כנסת מהקואליציה. באופוזיציה סירבו להתקזז גם עם ח"כ יהודה גליק, שאשתו נפטרה, ועם ח"כ דוד אזולאי, המתאושש מניתוח. באופוזיציה הסבירו שלא מדובר בחוק דחוף המצריך קיזוז, והמליצו לקואליציה לדחות את ההצבעה למועד אחר.
אך לא רק ההיעדרויות הקשו על הקואליציה. גם במפלגות החברות הייתה תסיסה גדולה סביב החוק, וחברי כנסת ושרים התנגדו לו וטענו כי ההטבה הטמונה בו לשר אריה דרעי אינה במקום. השרה גילה גמליאל מהליכוד טענה כי החוק בעייתי וכי מוטב שלא היה עולה, וח"כ שרן השכל, גם היא מהליכוד, עוררה סערה כשהודיעה שתימנע בהצבעה. בעקבות דבריה הוגשה לבית הדין של הליכוד עתירה בבקשה לסלקה מהתנועה והתפתח עימות בינה לבין יו"ר הקואליציה דוד אמסלם. עם זאת, העתירה נדחתה.
החוק במתכונתו הנוכחית מחריג את חנויות הנוחות בתחנות הדלק, שיוכלו להמשיך ולפעול בשבת, אך השאיר את העיר אילת תחת סמכות משרד הפנים, מה שעורר סערה בקרב בעלי מרכולים בעיר.