אימא ל-3: "בכל גן יש הורה ששולח ילד חולה"
אחרי שבנה חלה בשפעת ובתה התינוקת אושפזה בעקבות הידבקות במחלה, החליטה רות אופק להעביר מסר להורים: "המחלקה פה מלאה בתינוקות שאושפזו באותן נסיבות. לרבים מהם יש אחים גדולים שמהם נדבקו. אנא מכם, תחשבו טוב אם זה הוגן לשלוח ילד חולה למסגרות"
"כמה פעמים נתקלת בסיטואציה הזו: הילד חולה כבר שבוע, עם חום, קשה, מתיש ולא נעים כבר מהבוס בעבודה. ואז את אומרת לעצמך - 'יאללה, ניתן בבוקר נורופן ונשלח לגן/למשפחתון/לבית הספר את הילד, גם אם הוא קצת חולה'. אז זהו, שלא!!! אני כותבת את הפוסט הזה מבית החולים. הגוזלית שלי, כולה בת שבעה שבועות, מאושפזת כבר שלושה ימים אחרי שלמרות כל ניסיונותיי למנוע זאת, היא נדבקה מאחיה, שנדבק בשפעת בגן בשבוע שעבר".
כך החל הפוסט שכתבה אתמול (ב') רות אופק, אימא לשלושה ילדים ועורכת דין. עוד היא כתבה: "המחלקה פה מלאה בתינוקות קטנים שאושפזו באותן נסיבות. לרבים מהם יש אחים גדולים שמהם נדבקו. אנא מכם, תחשבו טוב אם זה הוגן לשלוח ככה ילד למסגרות. קחו אחריות! היום אתם שולחים, ומחר הורה אחר יישלח והילד שלכם יידבק.
"ברור לי שלפעמים מדובר במחלות שדוגרות ואז ילד נמצא במסגרות ולא יודעים בכלל שחולה, אבל לצד זה אני בטוחה שיש בכל גן לפחות הורה אחד ששולח ילד חולה, אם לא יותר מזה".
"הורים צריכים לקחת אחריות"
"כתבתי את הפוסט מתוך תסכול על מצב שחוזר על עצמו בכל שנה, כמה פעמים, מהרגע שבני הבכור נכנס למשפחתון", מסבירה אופק. "בשבוע שעבר הייתה 'מגפה' של ממש בגן של בני, ובאחד הימים 15 ילדים נעדרו בשל מחלה. היה ברור לי שזה רק עניין של זמן עד שזה יגיע אלינו, אבל לא תיארתי לעצמי שהתינוקת שלי תידבק, וגרוע מכך - ניאלץ לאשפז אותה".
לתינוקת היה חום גבוה מ-38.5, ומתחת לגיל חודשיים מאשפזים במקרים כאלו. "ברור לי שלא תמיד יש שליטה על וירוסים ושיש מקרים שהווירוס דוגר בגוף ועדיין לא מתפרץ, אבל לצד זה אני יודעת שהתופעה הזו של לשלוח ילד חולה נפוצה מאוד", אומרת אופק.
"אם הפוסט שלי יגרום להורה לחשוב פעמיים לפני שהוא שולח ילד חולה עם משכך כאבים, זה שווה מבחינתי את החשיפה. התלבטתי אם לפרסם את הפוסט, אבל נראה לי שהמסר חשוב מספיק כדי להציף אותו בימים אלה, שבהם שומעים מכל עבר על גל של וירוסים".
קראו עוד:
- ההיריון הפוטוגני של מאמנת הכושר
- מיומנויות שהילד צריך כדי לעלות לכיתה א'
- הגנן שמצא דרך יצירתית ללמד את האלף-בית
עם יד על הלב - אף פעם לא שלחת ילד שלא מרגיש טוב לגן?
"היה מקרה ששלחתי את הבן שלי לבית הספר לאחר שבערב שלפני היה בלי חום וגם הלילה עבר בשלום, אבל באותו ערב, כשחזר מבית הספר, החום עלה והוא שוב הושבת לעוד שבוע. בדיעבד התברר שהייתה לו מחלת הנשיקה וממש הצטערתי ששלחתי אותו, כי זו מחלה שיש בה סיכונים להריוניות, והרי בגילים הללו לא חסרות הריוניות מסביב - מורות או אימהות אחרות. בשבוע שעבר השארתי את בני בבית יומיים לאחר שכבר לא היה חום, ליתר ביטחון, כי אימהות בגן דיווחו שקרה שהחום ירד ואחרי יום חזר.
"רוב חיי הייתי שכירה במשרדי עורכי דין, ואין ספק שמאוד קשה להיעדר מהעבודה, במיוחד כשיש דברים דחופים לטפל בהם ושחוקי העבודה היום לא מפצים על מחלת ילד מהיום הראשון. זה לא קל בכלל, ולרוב כשהורים שולחים ילד שקצת לא מרגיש טוב באמת הכול בסדר והילד כבר בריא. אבל לא תמיד זה כך, ולצערי נתקלתי כבר במקרים שילד נשלח לגן בשיא המחלה אחרי שהיה עם חום בלילה".
מה לדעתך תפקידן של הגננות והסייעות בסוגיה המורכבת הזו?
"זה באמת טריקי כי גם להן אין דרך לדעת בבוקר שהילד הגיע חולה. הן יכולות לדרוש אישור רופא כתנאי לחזרה, אבל זה בעייתי כי המשמעות היא ללכת לרופא עם ילד בריא ולהפסיד עוד זמן עבודה יקר. לכן הפתרון לדעתי הוא לחדד ולהבהיר שאין להביא ילד חולה ושילד שיתגלה חולה יוחזר לאלתר ויידרש לחזור רק עם אישור רופא".
איזה מסר חשוב לך להעביר להורים?
"קחו אחריות. חכו עד ל-24 שעות מלאות ללא חום כפי שמורים הרופאים ואל תשלחו ילד שהיה עם חום בלילה. עם כל אי הנוחות של להישאר עוד יום בבית, זה עדיף על פני שליחת ילד חולה שצריך לנוח בבית ועל פני הדבקת אחרים".
ביקשנו מגננות לספר לנו על תגובות שקיבלו כשהודיעו להורים שהילד חולה: