ההורים אחרי קיצור חופשות חנוכה ופסח: "הצעד הבא - להוסיף ימי חופש לעובדים במשק"
אחרי ההכרזה על קיצוץ ימי החופש לתלמידים, אמר יו"ר פורום ועדי ההורים באולפן ynet: "עובד בישראל מקבל רק 12 ימי חופש. אנחנו בשיח עם התאחדות התעשיינים וגופים נוספים". מורה הסבירה באולפן מדוע לא תיקח חלק בתוכנית "בתי הספר של החגים": "צמצום פער החופשות בין הילדים להורים - לא עניין שלנו"
שר החינוך נפתלי בנט ושר האוצר משה כחלון השיקו אתמול (יום ב') את התוכנית לקיצור החופשות במערכת החינוך, שבמסגרתה יקוצצו חמישה ימים מחופשת הפסח הקרובה וחמישה ימים בחופשת חנוכה החל משנה הבאה. בימים הללו תתקיימנה פעילויות העשרה במוסדות החינוך משעות הבוקר ועד 13:00. בתוכנית נכללים גני הילדים ותלמידי א'-ג', והתקצוב יהיה דיפרנציאלי לפי יישובים ויעלה לכל היותר 30 שקל ליום.
בראיון באולפן ynet היום אמר יו"ר פורום ועדי ההורים היישוביים כי מדובר בהישג גדול, אך המטרה כעת היא להגדיל את ימי החופשה במשק, כדי שהפער בין החופשים של התלמידים הוריהם ימשיך להצטמצם.
"אנחנו מאוד מרוצים ממה שקרה אתמול, זה הוכיח קודם כל שהקול האזרחי נשמע, הממשלה מאזינה ועושה מהלכים בכיוון וזה צעד מאוד משמעותי", אמר כהן. "זאת התחלה חשובה. יש עוד שני מהלכים שצריכים להיעשות. הראשון, להגדיל את מספר ימי החופשה במשק הישראלי. עובד בישראל מקבל 12 ימי חופשה בהתחלה, כשברוב העולם המערבי זה מתחיל ב-20 ימי חופשה בשנה.
"אנחנו לא רוצים שהילדים יהיו במסגרת ולא נהיה איתם. להיפך, אנחנו רוצים להיות יחד עם הילדים. אני מזכיר את הארבעה או שישה ימי ראשון (חופשיים) שהממשלה הבטיחה, וזה עדיין לא קרה. אנחנו בשיח עם התאחדות התעשיינים ועם הגופים המסחריים כדי למצוא דרך להעלות את מספר ימי החופשה במשק הישראלי בלי קשר".
הדבר השני שצריך להיעשות, לדבריו, הוא להביא לשינוי גם בימי החופשה של המורים - רעיון שמדי שנה נתקל בהתנגדויות רבות מצד ארגוני המורים. "למורים אין גמישות בימי החופשה שלהם", אומר כהן. "ראינו את הנתונים של הביטוח הלאומי שלפיהם מורים מחסירים בשנה בערך כשלושה שבועות כי הם נאלצים להצהיר על מחלה, ודווקא אפשר לתת להם את הימים האלה כימי חופשה גמישים ושיחזרו אותם באיסרו חגים ובעוד מועדים שהיום לא אמורים להיות".
- יש לכם הבטחה שמישהו מטפל בעניין הזה של ימי החופשה?
"אנחנו בשיח טוב עם ארגון המורים. רן ארז עושה פעולה פנימית כדי לבחון את האפשרות של הגמשת ימי החופשה ואנחנו מאמינים שביחד, בשיח משותף, אפשר להגיע למצב שבו גם המורים יקבלו ימי חופשה גמישים וגם מערכת החינוך תקבל עוד מספר ימי לימודים שהמשק הישראלי עובד ומערכת החינוך לא".
על פי תוכנית קיצור החופשות, מי שיעביר את הפעילות בבתי הספר והגנים יהיו מורים, גננות, סייעות ומדריכים שירצו בכך, ויקבלו שכר בהתאם ליום עבודה רגיל במערכת החינוך.
גלית ארזי, מורה בבית ספר יסודי בחולון, לא מתכוונת לקחת חלק בתוכנית. "הרעיון להעסיק את הילדים הוא נפלא ואני בעד. מה שפחות מוצא חן בעיני זה לערב מורים בסיפור הזה, כי אז בעצם מה שאומרים זה שאנחנו בייביסיטר", היא אמרה באולפן ynet. "באופן הזה אנחנו מקבעים את המעמד שלנו כשמרטפיות. הוראה זו פרופסיה ואם לא יתייחסו אליה כך אז מורים טובים לא יגיעו למערכת. אני יכולה להבין את המורות הצעירות שישתתפו כי המשכורות נמוכות, וכל יום כזה מוסיף להן כסף, ואין לי שום טענה אליהן, אבל זה לקבע אותנו כשמרטפיות וזה עושה רק נזק למערכת".
- אבל מורה לא רק אמור ללמד חומר לימודי, יש גם תכנים חינוכיים שהם לא תכנים פדגוגיים. למה שבימים האלה לא תעבירי תכנים מהסוג הזה?
"מכיוון שאנחנו לא מתכוונים לפגוע לעצמנו בימי החופש. את התכנים שאני צריכה להעביר כמחנכת אני עושה מצוין בימים שהוקצבו לי לכך. אני לא צריכה לקצר לעצמי את החופשה בשביל זה. אני לא נגד התוכנית, היא נפלאה. אני נגד הפורמט הזה של מורים שישמשו כשמרטפים".
- איזה פתרון את מציעה?
"האצבע המאשימה היא לא כלפי אף אחד מהגורמים שמתדיינים פה, אלא כלפי אלה שצריכים לקחת את האחריות ולצמצם את פערי החופשות בין הילדים לבין ההורים, וזה כבר לא עניין שלנו. תסתכלו מה קורה בעולם המערבי, הפער בין החופש של הילדים לבין החופש של ההורים שלהם הוא הרבה יותר קטן מאשר פה".