מדד הבצורת: מצב הכינרת קשה מאוד, חשש מייבוש מטעים
תחילת עונת הגשם הייתה היבשה ביותר מאז 1999 - אך משבת צפויים ממטרים. עקב הבצורת מקורות מרחיבה את תשתיות אספקת המים מהכינרת לרמת הגולן ומזהירה מייבוש שדות באזור. התחזית המלאה ומדד הבצורת של השירות המטאורולוגי
גם גשמי הברכה של סוף השבוע לא הועילו בצורה משמעותית למשק המים, בוודאי שלא בטווח הארוך. ברמת הגולן ירדו כמויות ממוצעות, ובשל היובש המתמשך אין זרימות בנחלים. ינואר החל עם גשם רב, אך חודש דצמבר הסתיים כחודש יבש מהרגיל וברוב האזורים היתה זו תחילת עונת הגשם היבשה ביותר מאז סוף 1999.
השירות המטאורולוגי פרסם הערב (יום ד') לראשונה את מדד הבצורת (SPI), המתייחס לשלושת החודשים אוקטובר-נובמבר-דצמבר. במפה זו אפשר לראות עד כמה גרעון המשקעים היה משמעותי ברחבי הארץ. ניתן לראות כי בצפון מזרח הארץ (סביב הכינרת) המצב מוגדר "יבש מאד" (הגוון האדום הכהה יותר במפה). באזור זה נמדדו רק 60-40 מ"מ ולכן התקבלו ערכי SPI המייצגים כמות משקעים המתקבלת בממוצע "פעם ב-20 שנה". לעומת זאת בגליל המערבי נמדדו כמויות של 180-250 מ"מ ולפיכך ניתן לראות כי ערכי ה SPI קרובים לאפס, כלומר מצב כזה שכיח.
הבצורת הנמשכת מחייבת פתרונות להעברת מים לחקלאות, אף שמשרד החקלאות ממשיך בקיצוץ מכסות המים לחקלאים: חברת מקורות בשיתוף אגודת מי גולן מרחיבות בימים אלה את תשתיות אספקת המים מהכינרת לחקלאים ברמת הגולן, כך שניתן יהיה להכפיל את כמות המים המועברת לרמה. בחברה מזהירים כי אם תימשך הבצורת, לא יהיה מנוס מייבוש שדות ומטעים גם בגולן.
למרות צמצום השאיבה בכינרת למינימום, בשל המפלס הנמוך, נשאבים מהאגם מדי שנה קרוב ל-100 מיליון מטר מעוקב של מים. 50 מיליון מ"ק מועברים לירדן כחלק מהתנאים של הסכם השלום בין המדינות; 20 מיליון מ"ק הם מים מלוחים, שנאספים במוביל המלוח ומוזרמים לירדן הדרומי; ועוד 10 מיליון מ"ק מיועדים למהול את מי המלח במסגרת שיקום הירדן הדרומי. כמויות נוספות נשאבות לאספקת מי שתייה לעיר טבריה ולחקלאים סביב הכינרת. 8 מיליון מ"ק מועברים מדי שנה לחקלאות ברמת הגולן, ואילו כעת בכוונת מקורות להזרים לגולן 15 מיליון מ"ק מדי שנה.
ברמת הגולן קיימים חמישה מאגרי מים שנועדו לאגור מי גשמים ושטפונות לצרכי חקלאות, בנפח כולל של 24 מיליון מ"ק. אלא שבתום ארבע שנות בצורת בצפון, המאגרים ריקים. "חמש השנים השחונות הרצופות נותנות את אותותיהן ומקורות מחויבת לתת מענה מיטבי, בזמני שיא, למצוקה הקיימת באזורים שונים בישראל, כמו ברמת הגולן", אמרו השבוע במקורות. "הרחבת תשתיות אספקת המים נועדה לתמוך בהמשך פיתוח החקלאות ומימוש תוכנית הנחלות באזור, אולם צריך לזכור כי זהו פתרון לטווח קצר וגם תשתיות אלו יגיעו לקצה יכולתן ללא קידום פתרונות ארוכי טווח".
בימים אלה משדרגים במקורות את תחנות המים ומערכות הקווים החל מתחנת כורסי שעל חוף הכינרת, דרך תחנת מי גהה ועד בריכת אל על בדרום הרמה. בתחנות מוסיפים יחידות שאיבה ומניחים צינורות גדולים יותר על מנת להכפיל את כמות המים הנשאבת.
מנכ"ל אגודת מי גולן, איתן שדה, אמר כי מוקדם לדבר על הכפלת כמויות המים מהכינרת לגולן, וכי החשיבות בהנחת התשתיות החדשות היא בהחלפה העתידית של תשתיות ישנות. כך יאפשרו אספקה אמינה ומתמשכת של מים. לדבריו, לאורך השנים משתדלים בגולן להימנע ככל האפשר משימוש במי הכינרת, והצורך מתעורר רק בשנים שחונות כמו לאחרונה. לדבריו, פועלים לאתר מקורות מים נוספים.
התחזית: המשך שבוע אביבי
תחזית מזג האוויר מנבאת המשך שבוע חמים ואביבי - אבל משבת צפוי שינוי. באגמון החולה ביצעה הבוקר קק"ל את ספירת העגורים הראשונה לעונת החורף, שהחלה ב-21 בדצמבר. בספירה נמנו 47 אלף עגורים באגמון. ענבר רובין, האחראית על ההדרכה במקום, אמרה כי רק בתום העונה ניתן יהיה לקבוע אם כמות העגורים השנה הייתה גבוהה או נמוכה יותר מאשר בשנים קודמות.
הטמפרטורות החזויות הלילה ומחר: קריית שמונה 19-10, קצרין 17-8, צפת 15-10, טבריה 21-9, נצרת 17-9, חיפה 21-13, תל אביב 21-11, ירושלים 17-10, אשקלון 19-12, עין גדי 22-14, באר שבע 22-9, ערד 21-8, מצפה רמון 20-8 ואילת 24-13.
הערב והלילה צפוי מזג אוויר מעונן חלקית. יהיה קר יותר בעמקים ופחות קר בהרים. לקראת בוקר יחלו לנשב רוחות מזרחיות ערות בצפון הארץ. מחר, יום חמישי יהיה נאה, צפויה עלייה בטמפרטורות והן יהיו גבוהות מהרגיל לעונה. בצפון הארץ ינשבו רוחות מזרחיות ערות. ביום שישי יהיה מעונן חלקית עם ירידה בטמפרטורות ועלייה בלחות.
בשבת צפוי מזג אוויר בהיר עם עלייה בטמפרטורות. לקראת לילה יחל לרדת גשם בצפון הארץ וייתכן שגם במרכזה. ביום ראשון יירד גשם לפרקים בעיקר בצפון הארץ ובאופן מקומי גם במרכזה, הרוחות יתחזקו ותורגש התקררות. בחרמון יירד שלג. אחר הצהריים יתחזק הגשם במרכז ויתפשט עד לצפון הנגב.