שתף קטע נבחר

מנהיג בשלט רחוק: נשיא קטלוניה המודח "נבחר מחדש"

קרלס פוג'דמון ניהל מבלגיה, שאליה נמלט לפני חודשיים וחצי, את המו"מ להקמת הקואליציה המקומית החדשה בחבל הארץ שטלטל את ספרד. הוא גייס את התמיכה הדרושה ויגיש את מועמדותו הרשמית בווידאו או דרך שליח שכן אם ישוב לספרד ייעצר מיד - וכנראה יישלח למאסר

קרלס פוג'דמון. ניהל מו"מ מבלגיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרלס פוג'דמון. ניהל מו"מ מבלגיה(צילום: EPA)

המפלגות הבדלניות בקטלוניה הודיעו היום (ד') כי הן מסכימות להקים יחד קואליציה ולבחור מחדש לנשיאות את קרלס פוג'דמון – שהודח בחודשים האחרונים על ידי הממשל במדריד בעקבות הכרזתו החד-צדדית על עצמאות חבל קטלוניה. המפלגות מסרו כי פוג'דמון עשוי לשוב לתפקיד עוד החודש.

 

בחודש שעבר נערכו בחירות בזק לפרלמנט המקומי הקטלוני לאחר שזה פורק באוקטובר ופוג'דמון הודח ונמלט לבלגיה. דובר מטעם מפלגתו של פוג'דמון מסר כי הפוליטיקאי הגולה הצליח לגייס את תמיכתה של מפלגה בדלנית נוספת, ERC, להקמת קואליציה בשיחות שקיים ממקום מושבו בבריסל אתמול. גם מטעם המפלגה אישרו את הדברים, ובכך למעשה גויסה התמיכה הדרושה לפרלמנט החדש.

 

הבחירות בקטלוניה בחודש שעבר. המפלגות הבדלניות שימרו את כוחן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הבחירות בקטלוניה בחודש שעבר. המפלגות הבדלניות שימרו את כוחן(צילום: רויטרס)
 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
פוג'דמון, שכאמור נמלט לבלגיה ועדיין לא שב לספרד מאז, צפוי למעצר מיידי אם וכאשר יחזור למדינה. הרשויות מאשימות את פודג'מון בהמרדה בעקבות דחיפתו לעצמאות קטלוניה, שהביאה למשבר הפוליטי הגדול ביותר בספרד זה עשרות שנים.

 

על נשיא נבחר לשאת נאום בפני הפרלמנט המקומי בקטלוניה לפני שחבריו מצביעים רשמית על מינויו ועל הקמת הקואליציה. פוג'דמון כנראה יציע להופיע בווידאו מול הפרלמנט המקומי בהמשך החודש או שגורם מטעמו יישא את הנאום עבורו.

 

בחודש שעבר הכריזו המפלגות שתומכות בעצמאות חבל קטלוניה מספרד על ניצחונן בבחירות לפרלמנט האזורי, והתוצאות הראו כי הן אכן יצליחו לשמר את הקואליציה ואת כוחן בפרלמנט. פוג'דמון אמר לאחר הכרזת הניצחון מצד מפלגתו ושאר המפלגת התומכות בהיפרדות כי "הרפבוליקה הקטלאנית ניצחה. ראש ממשלת ספרד חטף סטירה בפרצוף".

 

ב-1 באוקטובר נערך בקטלוניה משאל עם על עצמאות, שבו 90% מהמצביעים קראו להיפרד מספרד ולהקים רפובליקה. יש לציין כי שיעור ההצבעה עמד אז על 42% וכי מרבית האזרחים שמתנגדים לעצמאות כלל לא ניגשו לקלפי. לפי הערכות, 50% מתושבי החבל מתנגדים להיפרדות.

 

לפני מאות שנים הייתה קטלוניה מדינה עצמאית, ואז סופחה לתחום אחריותו של השלטון המרכזי בספרד. ביום ההצבעה של משאל העם נרשמו בקלפיות עימותים אלימים בין תומכי העצמאות לבין שוטרים שנשלחו על ידי הממשלה המרכזית במדריד לסכל את המשאל. יותר מ-900 בני אדם נפצעו אז.

ההפגנות בברצלונה בעד היפרדות קטלוניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההפגנות בברצלונה בעד היפרדות קטלוניה(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

בחלוף ימים אחדים הודיע נשיא קטלוניה כי החליט להכריז על עצמאות בהתאם להצבעת התושבים במשאל העם – אבל מיד אחר כך הודיע כי הוא משעה את ההכרזה כדי לאפשר זמן לדו שיח עם ממשלת ספרד. הממשלה במדריד דחתה בתוקף הצעתו ודרשה ממנו להבהיר בתוך חמישה ימים אם למעשה הכריז על עצמאות. משלא השיב – החליטה הממשלה להפעיל את סעיף 155 בחוקה, המאפשר לה לשלול את האוטונומיה של קטלוניה ולפרק את הפרלמנט המקומי.

 

בסוף אוקטובר אירע הרגע הדרמטי ביותר במסלול ההתנגשות בין מדריד לברצלונה: בצעד מתריס שהעמיק עוד יותר את הקרע בין ממשלת ספרד לרשויות בקטלוניה הצביע הפרלמנט של קטלוניה בעד הכרזה על עצמאות מספרד. שעה קלה אחר כך הצביע הסנאט של ספרד, היושב במדריד, בעד החלת שלטון ספרדי ישיר על קטלוניה – כלומר שלילת האוטונומיה הקטלאנית.

 

כל צמרת הממשלה הקטלאנית הודחה, כמו גם מפקד המשטרה וגורמים בכירים נוספים ברשויות המקומיות, והוחלט לקיים בחירות בזק ב-21 בדצמבר. נשיא קטלוניה המודח נמלט, כאמור, לאחר האירועים הללו לבלגיה, וטרם שב לארצו מחשש שיועמד לדין לאחר שהוצאו נגד צווי מעצר בינלאומיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
קרלס פוג'דמון בבלגיה
צילום: רויטרס
מומלצים