אושרו תקנות המקילות על הקמת חברת ביטוח
התקנות עליהן חתם שר האוצר משה כחלון, מורידות את רף המינימום של ההון העצמי הנדרש לקבלת רישיון לפתוח חברת ביטוח, בכל אחד מענפי הביטוח השונים, מה שנועד להכניס יתר גיוון לענף ולהורדה במחירי הפוליסות
תספורת, ויתור או משפט: כך חברות הביטוח דוחות רבבות תביעות בשנה
לפי התקנות החדשות ההון העצמי שיידרש לכניסה לביטוח כללי ירד עד ל-10 מיליון שקל, הפחתה של 44 מיליון שקל לעומת 59 מיליון שקל כיום. רף הכניס לביטוחי חיים ירד ל-15 מיליון שקל לעומת 52 מיליון כיום – הפחתה של 37 מיליון שקל. לחברות חדשות שיירצו להיכנס לביטוח כללי ולביטוחי חיים רף הכניסה ירד ל-25 מיליון שקל, כלומר הפחתה מצטברת של 59 מיליון שקל מהון המינימום הנדרש כיום לעיסוק בשני התחומים שעומד על 89 מיליון שקל.
עבד חסדיה, הסגן הבכיר לממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון ברשות שוק ההון, אמר, "לא כל יום קמה חברת ביטוח. רף ההון העצמי היקר הקיים מהווה חסם ממשי לכניסת שחקנים חדשים לשוק הביטוח. כניסת יותר שחקנים לרבות מומחים בטכנולוגיה חדשנית, רק תיטיב עם המבוטחים. לנו ידוע כי לפחות שלושה יזמים כאלה כבר ממתינים לתקנות החדשות". הוא הדגיש כי "זה אחד מתפקידי הרשות שוק ההון, להגן על המבוטחים ולהבטיח את היציבות והניהול התקין של החברות".
ח"כ עומר בר-לב (המחנה הציוני) הגיב, "אנחנו חוששים שהתקנות החדשות עלולות גם לעודד מצבים שבהם תיכנס לענף חברה חדשה שתציע תעריפים מאוד נמוכים ותחרותיים אך בסוף לא תוכל לספק את השירותים. מי יוודא שהפחתת ההון העצמי הנדרש לכניסתן לא תיפגע בממשות הכיסוי הביטוחי שלהן"? חסדיה הרגיע, "אדם שרוצה להקים חברת ביטוח צריך להיות בעל ניסיון, ואנחנו נבדוק אם יהיה מסוגל לעמוד בסטנדרטים הנדרשים מחברת ביטוח". ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) העיר, "חבל שהרגולטורים לא מסייעים גם לפתיחת בנק חדש, כדי להגביר לטובת הציבור גם את התחרות בענף הבנקאות".
מנכ"ל חברת הארט לביטוח, אמיל ויינשל הגיב, "אחרי יותר מ-20 שנה בענף אני עומד לפתוח חברה חדשה ומברך על התקנות. דרישות ההון העצמי מבוססות על הסיכונים שהחברה לוקחת על עצמה. אנחנו רוצים להיות השחקנים הנוספים שייכנסו ויציעו מוצרי ביטוח חדשים, כי השוק הזה מזמן סובל מקיפאון. בעשורים האחרונים לא נכנסו כאן שחקנים חדשים, ויזמים ישראלים העדיפו לצאת מכאן בגלל החסמים, והחלו לפעול בארה"ב ובאירופה".
יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) סיכם, "הביטוחים השונים אינם מותרות ובתחומים שונים אין לציבור הרבה ברירות. הוא חייב לבטח את עצמו ורכושו ומוציא כסף רב מדי שנה על פוליסות יקרות. כניסת חברות חדשות אכן צפויה להיטיב עמו. הורדת רף הכניסה לענף היא מהלך משלים לקביעת משטר הון חדש, שאישרנו לפני כחצי שנה, המחייב עמידה בדרישות הון שיאפשרו לחברות לעמוד בהתחייבויותיהן למבוטחים. הוועדה לא מבטלת את משטר ההון. היום קבענו שגם חברות קטנות יוכלו להיכנס לענף ולהתקיים. לפי משטר ההון אם יתרחבו, הן יצטרכו כמובן להגדיל את ההון העצמי שלהן".