קריירה שנייה בגיל השלישי
השנים הרבות שמצפות לרובנו אחרי גיל הפרישה, יחד עם האפליה על בסיס גיל בשוק העבודה, מחייבות רבים להתחיל מחדש בגיל מבוגר. אז איך מוצאים את הכיוון המדויק עבורנו? מה הן האפשרויות המוצעות לנו בתחום הלימודים? ומה אומרים אלה שכבר הצליחו? כל התשובות
פרישה לגמלאות, פיטורים מהעבודה, או אובדן כושר בריאותי באמצע החיים עלולים להיתפס כאסון נוראי, אבל יכולים גם להיות נקודת זינוק להתחלה חדשה. תלוי מאיזה זווית אתם מסתכלים על זה.
מי ששפר עליהם גורלם והם משופעים בכסף, יכולים לטייל ברחבי העולם, לשבת כל היום עם חברים טובים בבתי קפה, או פשוט לבלות זמן איכות עם הנכדים. אחרים, בשל אילוצים שונים, צריכים לחשב מסלול מחדש. עם זאת, אין זה אומר שהדרך החדשה שלהם לא תהיה יפה כמו הקודמת, ואפילו מוצלחת ממנה. החמור ביותר הוא מצבם של מי ששוקעים במרה שחורה, נקלעים לפאסיביות ולא מצליחים להתגבר על המכה שקיבלו.
העלייה בתוחלת החיים היא חלק מהותי מהבעיה. במדינות ה-OECD, אדם חי בממוצע כ-19 שנים לאחר שיצא לפנסיה. זאת, לעומת 6 שנות חיים בממוצע אחרי הפנסיה בשנות השישים של המאה הקודמת. בישראל, תוחלת החיים הממוצעת היא מהגבוהות בעולם. על פי התחזיות, בשנת 2035 תגיע תוחלת החיים ל-89.5 שנים בקרב נשים ול-84.8 שנים בקרב גברים בישראל, כלומר בממוצע כ-22 שנה אחרי גיל הפרישה.
איך מסתדרים כל כך הרבה שנים אחרי שהקריירה הראשונה מגיעה לסיומה? יש מי שבוחרים לצאת ללימודים יש מי שבוחרים לעשות הסבה מקצועית ויש שעוברים ממעמד של שכירים לעצמאיים עם עסק פרטי משלהם. בכל המקרים, מדובר במשימה לא פשוטה, שכן אין זה סוד ששוק העבודה המקומי מערים קשיים בפני מועמדים מבוגרים.
להתפתח כדי לנצח
במשך כשני עשורים עבדה רעיה גלפר כעובדת סוציאלית שכירה, עד שהחליטה באומץ רב לצאת לדרך עצמאית חדשה. "עבודה סוציאלית היא מקצוע שהשחיקה בו רבה", מסבירה גלפר (54), תושבת מושב נתיב העשרה בעוטף עזה, נשואה ואם לשלושה ילדים בוגרים. "הרגשתי שאני לא ממצה את עצמי. רציתי לקום כל בוקר עם שמחה, לצאת עם חיוך וחדווה לעבודה. היום, כשאני מטפלת מוסמכת באמצעות NLP, זה אכן המצב".
מה זה NLP?
"מדובר בשיטה המאפשרת ליצור שינויים ארוכי טווח על ידי טיפול קצר מועד. בחרתי להתמחות בטיפול בטראומה, ולא רק בגלל שאני תושבת עוטף עזה. הטכניקות הייחודיות של הטיפול מאפשרות לי לעזור לרבים, גם ללא קשר למצב הביטחוני. אין סיפוק גדול יותר מהידיעה שעזרתי לאדם להשאיר מאחור את הכאב, להוריד מעל גבו משא כבד, ולהמשיך הלאה להשגת מטרותיו".
עבור אתי לוי, נשואה ואם לארבעה מירושלים, הקריירה הראשונה הייתה של עקרת בית, ורק בגיל 53 החליטה לצאת ללימודים ובחרה למנף את יכולותיה באמצעות קורס בישול מקצועי. "חשבתי שאם לא אעשה משהו עם עצמי עכשיו, זה יהיה אבוד", היא אומרת. "חששתי שאסיים את החיים שלי כך, בשעמום, בין קירות הבית. בעלי נמצא כל היום בעבודה - הוא נהג הסעות - הילדים שלי כבר גדולים, ואני סתם משתעממת".
גם אהוד, בן 56 מרמת גן, עשה הסבה מקצועית בגיל מבוגר והפך מרופא שיניים לעורך דין פלילי. "סבא שלי, אבא שלי ואני - כולנו רופאי שיניים", הוא מספר. "לפעמים נדמה לי שקיבלתי את המקצוע הזה מהם בירושה, בלי שבאמת רציתי בו. אז אחרי שעבדתי בזה כמה שנים וגמרתי לרצות אותם, החלטתי שאני הולך ללמוד את מה שבאמת מעניין אותי, שזה עריכת דין".
יש עורכי דין שכבר פורשים לגמלאות בגילך.
"אז מה. זה בכלל לא מרתיע אותי. אני לא עוסק בזה בשביל הפרנסה, אלא בגלל שזה מה שאני באמת רוצה לעשות".
אפליה בשוק העבודה
אבל סיפורי ההצלחה לא יכולים להעלים את המציאות הלא פשוטה, שכוללת אפליה על רקע גיל בשוק התעסוקה הישראלי. תוצאות סקר שערכה חברת "עוקץ מערכות" - העוסקת במתן פתרונות ממוחשבים בתחום כח האדם - אינן מעודדות במיוחד. החברה בחנה 3,098 תלושי שכר שהופקו במהלך השנה האחרונה עבור עובדים המועסקים ב-306 חברות שונות ברחבי הארץ.
בבדיקה נבחן השיעור של בני 50 ומעלה המועסקים בכל חברה, בדגש על ההתפלגות לענפים. כך למשל, בתחום שירות הלקוחות נמצאה על פי הסקר העדפה ברורה לעובדים צעירים, ואחוז העובדים המבוגרים בו עמד על כ-20. בתחום התחבורה רק כ-33% מהעובדים עברו את גיל 50 ובתחום התעשייה - 35%. לעומת זאת, בתחום הסיעוד היו כמעט 60% מהעובדים בני 50 ומעלה.
כיצד זה קורה? והאם מותר להפלות על רקע גיל? עו"ד שרון חכמון, מומחית בדיני עבודה, מסבירה: "חוק שוויון הזדמנויות בעבודה קובע כי אפליה בקבלה לעבודה על רקע גיל מהווה עבירה פלילית, שדינה קנס כספי בגובה 50 אלף שקלים ללא הוכחת נזק. בית הדין לעבודה אף יכול אף לצוות על המעסיק המפלה להעסיק את העובד, אלא אם כן הוא הצליח להוכיח כי הפיטורים נעשו מטעמים אובייקטיביים הרלוונטיים למשרה".
אז מה בכל זאת עושים בדרך להצלחה המיוחלת? במגזין טיים פורסמו מספר עצות שנאספו ממי שהצליחו לעשות את זה, ובגדול:
זהו ונצלו את הכישורים הרלוונטיים שלכם: אנשים רבים הפכו במסגרת הקריירה השנייה שבחרו למאמנים (קואצ'רים) או ליועצים בתחום ההתמחות שלהם. אחרים השתמשו בידע שצברו כדי להקים עסק משלהם.
היו ריאליים: האנשים שנכשלו בשינוי שביצעו היו אלה שניסו לזנק למקצוע שונה לגמרי ממה שעסקו בו בעבר.
אל תתקעו יותר מדי זמן באותה עבודה: נמצא כי לאנשים שעבדו לאורך הקריירה שלהם במגוון תפקידים וחברות היה קל יותר לבצע שינוי בקריירה, בעוד שמי שעבדו לאורך שנים רבות באותו המקום התקשו לבצע את המעבר.
רתמו משפחה וחברים: המצליחים ביותר בשינוי הקריירה סיפרו כי התמיכה והגיבוי המשפחתי שקיבלו הייתה משמעותית מאוד עבורם.
לימודים: לא רק לצעירים
אז במה הכי כדאי לכם לעסוק? מומחים ממליצים בין היתר על מקצועות כמו סיעוד, אימון אישי, גישור, בישול, הדרכת טיולים, חוקר פרטי, צלם ואפילו כתב צללים. גם המדינה נרתמה לנושא. באמצעות קרן "מעגלים" (magalim.org.il) שהוקמה לטובת עובדים שעוסקים במקצועות שוחקים ומעוניינים לעבור מסלול הכשרה, שדרוג או הסבה במימון מלא של הקרן. כיום מספקת הקרן מגוון רחב של מסלולי הכשרה, החל מענף האבטחה והביטחון, עבור בענף המטפלות והסייעות לגיל הרך וכלה בענף ניהול.
מעבר לכך, יש היום אוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים רבים המאפשרים למבוגרים לשבת על ספסל הלימודים ולרכוש השכלה כמו כל סטודנט צעיר. בחלק מהמקומות מציעים תוכניות מיוחדות למבוגרים. רובן כוללות לימודים שלא לתואר אולם מאפשרים צבירת נקודות לתואר. מי שמעוניין ללמוד לתואר ראשון יגלה כי באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית תנאי הקבלה לבני 50 ומעלה לרוב נוחים יותר מתנאי הקבלה הרגילים. בחלק מן המוסדות אין צורך בבחינה פסיכומטרית, ובאחרים אפילו מקבלים תלמידים על תנאי ללא תעודת בגרות. לאחר הקבלה, כשהמבוגר הופך לסטודנט מן המניין, עליו לעמוד בתנאים ובמבחנים כמו כל אחד מהסטודנטים האחרים. במסלולים מסוימים, של האוניברסיטה הפתוחה למשל, ניתן ללמוד לתואר אף ללא תעודת בגרות וללא ציון פסיכומטרי.
אופציה נחמדה נוספת ללימודים מסוג אחר מציע קמפוס לימודים בחו"ל. מדובר בתוכניות שנבנו במיוחד עבור בני 50 ומעלה המעוניינים לרכוש שפה נוספת או לשפר את הידע הקיים. התוכניות האלו משלבות את לימודי השפה עם היכרות של התרבות והאמנות המקומיות במדינות כמו ספרד, איטליה, צרפת ועוד. אז אם חשקה נפשכם להעמיק את ההיכרות עם השפה הספרדית לצד לימודי פלמנקו ובילוי בחופים, או לפטפט קצת באיטלקית תוך לגימת יין ואכילת פסטה - האפשרויות פתוחות בפניכם.
מוסף מיוחד על דור ה-S מצורף לגיליון יום שישי של "ידיעות אחרונות" למנויים בלבד