אחת ולתמיד: למה אסטרונאוטים גובהים בחלל?
אחרי שהתברר כי הדיווח על קפיצת הגדילה של האסטרונאוט היפני ב-9 ס"מ היה שקרי, החלטנו לבדוק מה הסיבה לתופעה הפיזיולוגית. מתברר - שכולנו מקבלים תוספת של כמה ס"מ, ושהדבר הזה קורה בכל יום
לאחר שהסעיר את העולם כשדיווח כי גבה בלא פחות מ-9 ס"מ בתוך זמן קצר בחלל, נאלץ האסטרונאוט היפני ד"ר נורישיגה קנאי להתנצל ולהודות כי מדובר היה בטעות במדידה. זה לא אומר שהוא לא גבה כלל, אלא ש-2 הס"מ שנוספו לו הם בדיוק בטווח הנורמטיבי עבור אסטרונאוטים בחלל. אבל למה בכלל מתרחשת התופעה הפיזיולוגית הזאת? פרופסור אלעזר זלצמן מהפקולטה לביוכימיה במכון ויצמן התראיין לאולפן ynet והסביר איך זה קורה.
"יש לבני האדם בסחוסים שמצפים את העצמות חומר שסופח מים לתוכם, ומה שקורה זה שכשאסטרונאוט הוא חסר משקל בחלל, וגם אנחנו - כשאנחנו שוכבים בלילה במיטה, יותר מים נכנסים לסחוסים ואנחנו פשוט גובהים בס"מ או שניים. בבוקר כשאנחנו קמים, או במקרה של האסטרונאוטים - כשהם חוזרים לכדור הארץ, אנחנו מתהלכים ובמשך היום מאבדים את הגובה הזה".
לדברי פרופסור זלצמן, הטווח הנורמטיבי הוא אכן סביב 2 ס"מ, וזה קשור ביכולת של הסחוסים לספוג מים. תופעה נוספת שמתרחשת כשאסטרונאוטים חוזרים מהחלל היא כזו שמחייבת אותם לשבת - מכיוון שהם מתקשים בהליכה. אולם זלצמן מסביר שהדבר הזה לא קשור בענייני גובה, אלא באיבוד של מסת שריר שמתרחש באופן טבעי בחלל.