שוחד תמורת הקלות לעברייני תנועה: שנתיים מאסר לקצין משטרה
רוני משיח, לשעבר קצין במשטרת התנועה, הורשע בקבלת שוחד מנהגים שביצעו עבירות בתמורה להקלות שהעניק להם. חלק מההטבות: נעלי ספורט ורהיטים. שני מורשעים נוספים בפרשה ירצו גם הם עונשי מאסר. השופטת: "תופעה חמורה שיש להוקיעה מכל וכל"
בית המשפט המחוזי בחיפה גזר היום (ה') שנתיים מאסר בפועל על רוני משיח מנהריה, קצין משטרה לשעבר בדרגת רב-פקד, שהורשע בקבלת שוחד תמורת מתן הקלות לנהגים שביצעו עבירות תנועה. אחד ממשלמי השוחד, אבנר דהן, נידון לשנת מאסר בפועל, ועל אדם נוסף, מופלח אבו ראס, נגזרו שמונה חודשי מאסר בפועל. השלושה הודו במיוחס להם במסגרת הסדר טיעון שכלל הקלה באישומים אולם, לא כלל סיכום בדבר הענישה.
רב-פקד משיח פיקד בשנים 2010-2013 על שלוחת כרמל במשטרת התנועה הארצית. במהלך אותן שנים, קיבל מדהן ומנאשם נוסף, מופלח אבו ראס, מתנות רבות ובהן טובות הנאה בשווי כספי שנע בין 4,000-2,000 שקל שהיוו תשלום עבור רכישת רהיטים, נעלי ספורט, בגדי ספורט וכדורי משחק לילדיו, ארוחות, מזון לביתו של הקצין, שמן זית ועוד. גם את התשלום עבור סידור הבלונים בבריתה של בתו, בסך של כ-1,000 שקלים, שילם דהן.
בתמורה למתנות וטובות ההנאה, היה הנאשם מקל בהליכים נגד עברייני תנועה ש"יוצגו" על ידי דהן ואבו ראס, שלעתים הציגו עצמם כעורכי דין. הוא היה נמנע מלפסול את רישיונות הנהיגה של אותם חשודים, ובמקרים רבים אף זייף מסמכים של שימוע שערך לכאורה לנהגים. הוא גם פנה לשוטרים וקצינים ביחידתו ופעל מולם להקל בהליכים כלפי נהגים חשודים.
משיח נעצר בשנת 2014 על ידי המחלקה לחקירות שוטרים במשרד המשפטים ואף ישב כשבועיים במעצר. הוא ניהל חלק מהמשפט אולם בסופו של דבר החליט להודות בכתב אישום קל יותר מזה שהוגש נגדו בתחילה.
השופטת: "יש להטיל ענישה משמעותית למען יראו וייראו"
השופטת רונית בש ציינה בגזר הדין כי טווח הענישה הראוי למשיח נע בין שנתיים לארבע שנות מאסר. "אמנם מתת השוחד שניתנה לנאשם אינה בסכומי כסף גבוהים ועיקרה בפרטי לבוש, צעצועים, רהיטים, מזון וכד', אולם אין בכך להפחית באופן ממשי מחומרת העבירות שבפנינו, שעיקרן עבירת השוחד המהווה משום תופעה חמורה של פגיעה בערכים חשובים, אשר יש להוקיעה מכל וכל, בדרך של הטלת ענישה משמעותית למען יראו וייראו".
"עסקינן בעבירות שבוצעו על ידי הנאשמים לא כמעידה חד פעמית, אלא כריבוי מקרים ולאורך זמן תוך ניצול הסמכויות שנתנה משטרת ישראל לנאשם", הוסיפה השופטת. "השבה שלא כדין של רישיונות נהיגה לנהגים שלכאורה ביצעו עבירות תעבורה חמורות עלולה להביא בסופו של דבר, חלילה, לסיכון ביטחון המשתמשים בדרך ולפגיעה בהם. הנאשמים ניצלו באופן מחפיר הראוי להוקעה ולגינוי, את הכוח שנשאב מהסמכויות שהוענקו לנאשם משיח על ידי משטרת ישראל, דבר שלא ייעשה בחברה דמוקרטית ומתוקנת".
מלבד עונשי המאסר, קבעה השופטת כי משיח ודהן ישלמו קנסות של 50 אלף שקל וציינה כי מדובר בסכום נמוך שכן שווי השוחד לא היה גבוה.עו"ד אופיר אפרתי, מהמחלקה לחקירות שוטרים בפרקליטות המדינה, אמר כי יש לראות בחומרה את העבירות שביצע הקצין פעמים רבות במשך תקופה ארוכה, "תוך שהמעשים בוצעו במסגרת תפקידו כקצין משטרה".
בית המשפט קבע כי מכלול העבירות שביצע הנאשם בהיותו קצין משטרה בעל תפקיד בכיר מערערות את יסודות שלטון החוק ואת אמון הציבור בו ובמשטרת ישראל. מעבר לכך השבת רישיון הנהיגה לעברייני תנועה עלולה להביא לקיפוד חיי אדם בתאונות דרכים. בית המשפט קיבל את עמדת מח"ש וקבע כי עבירת השוחד במקרה הזה מהווה משום תופעה חמורה אשר יש להוקיעה מכל וכל, בדרך של ענישה משמעותית למען יראו וייראו".