שתף קטע נבחר

 

פרקליט המדינה על חקירות השחיתות: "לא תוכלו לסמוך על איש משותפיכם"

פרקליט המדינה שי ניצן הדף הערב את הטענות על עיכובים בתיק נתניהו ("טענות מופרכות") ושיגר מסר על הסכמי עד המדינה: "ברגע האמת, כל אדם שפשע יחד עמכם, או שהיה מודע למעשיכם - יכול להפוך לעד מדינה". למתמודדים לבחירות ברשויות המקומיות אמר: "ייזהרו המושחתים"

 

ניצן. "החקירה לא מוכתבת על ידי שום אינטרס פוליטי" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ניצן. "החקירה לא מוכתבת על ידי שום אינטרס פוליטי"(צילום: אלכס קולומויסקי)

פרקליט המדינה שי ניצן התייחס הערב (יום ה') לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו והדף את הטענות על עיכובים: "כל הטענות המופרכות לפיהן כאילו מעכבים את החקירה בכוונה - זו טענת סרק. אני מקווה שהמשטרה תגיש את המלצותיה בשבועות הקרובים", אמר בוועידת "גלובס" בבנייני האומה בירושלים. ניצן אף התייחס לחקירה בעיריית ראשון לציון ולגיוס עדי מדינה, הן בתחום הפשיעה הפלילית והן במסגרת הלחימה בשחיתות.

 

לדברי ניצן, "חקירת ראש הממשלה תסתיים ברגע שייגמרו כל צרכי המדינה. קראתי עיתונאי שאמר שיש לנו מספיק מידע. כנראה שיש לו מקורות מופלאים. אני רוצה לומר לו ובכלל - אם מדמים אתם שחקירת ראש הממשלה דבר קל הוא, זהו דמיון שווא. היא לא מוכתבת על ידי שום אינטרס פוליטי ונעשה את מה שיידרש".

 

ניצן הוסיף כי "הפרקליטות והרשות השופטת בישראל הן עצמאיות לחלוטין. הפרקליטות בוחנת כל תיק ללא מורא וללא משוא פנים, ויעידו על כך כתבי אישום והרשעות של עובדי ציבור ונבחרי ציבור מכל רבדי החברה וגווני הקשת הפוליטית בשנים האחרונות. שחיתות נרחבת היא נתון שאיננו גאים בו, והיינו מעדיפים חברה שהשחיתות השלטונית לא פשתה בה. אך כל עוד, לצערנו, ישנה שחיתות שלטונית, לרבות בדרגים בכירים בשלטון המרכזי ובשלטון המקומי - העובדה שהמשטרה חוקרת ללא חת והפרקליטות מגישה כתבי אישום ללא מורא, מלמדת על עצמאותה של מערכת התביעה".

 

מנדלבליט. "ישראל איננה מדינה מושחתת, היא נלחמת בשחיתות" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
מנדלבליט. "ישראל איננה מדינה מושחתת, היא נלחמת בשחיתות"(צילום: אלכס קולומויסקי)

"דומני שאין צורך להכביר במילים על המאמצים המוצלחים שנעשו בשנים האחרונות על ידי הפרקליטות להביא לדין ולהרשיע נבחרי ציבור ועובדי ציבור שהפרו אמונים או שלקחו שוחד", הוסיף ניצן. "השוחד הוא תופעה פסולה ומשחיתה העלולה לערער את המרקם החברתי. במדינות בהן פושה השוחד ופורחת השחיתות עלול הדבר להביא לערעור התשתית הכלכלית של החברה, וזאת מלבד הנזקים המוסריים והכבדים שתופעות אלו גורמות. לא בכדי, אחד הנושאים החשובים שבהם עוסק ארגון ה-O.E.C.D הוא התופעה של מתן שוחד לעובדי ציבור ונלחם בתופעה זו ככל יכולתו.

 

"אנו פועלים ללא הרף למגר את השחיתות ולהביא לדין הן את מקבלי השוחד והן את נותני השוחד", אמר ניצן. "לטעמנו, יש להשית עונשים חמורים על מקבלי שוחד וגם על נותני השוחד. בגמרא אפילו נאמר ש'תיפח נפשם של מקבלי שוחד', כך שהיחס המחמיר לשוחד הינו חלק בלתי נפרד ממורשת עמנו". 

 

"צעד חיוני למאבק בעבריינות"

פרקליט המדינה ניצן התייחס בדבריו גם לגיוס עדי מדינה: "הסכם עד מדינה נחתם עם עבריין שחומרת מעשיו פחותה בחומרתה מחומרת מעשיו של החשוד נגדו הוא מעיד. בעבר, נחתמו הסכמים לא מעטים שבמסגרתם הובטחה לעד המדינה חסינות מוחלטת. בשנים האחרונות אנו משתדלים במידת האפשר להמנע מהסכמים כאלה, ולערוך הסכמים שבמסגרתם גם עד המדינה יתן את הדין, יורשע וירצה עונש מאסר. מדובר בצעד חיוני למאבק בעבריינות, ולכן צעד זה ננקט הן בתחום הפשיעה האלימה (כגון בפרשה 512 שבה הועמדו לדין כ-20 עבריינים, לרבות כמה ראשי ארגוני פשיעה), והן בתחום המאבק בשחיתות. אף בפרשות מעוררות הסערה העומדות כיום על הפרק, שחקירתן עודנה מתנהלת, אנו פועלים בכיוון זה".

 

ראש הממשלה נתניהו. ניצן: "נעשה מה שיידרש" (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
ראש הממשלה נתניהו. ניצן: "נעשה מה שיידרש"(צילום: אלכס קולומויסקי)

ניצן הוסיף: "חתימת הסכמים כאלה גם מעבירה מסר חד משמעי: יידע כל מי שעומד לבצע עבירה - לעולם לא תוכלו לסמוך על איש משותפיכם, עוזריכם, או הקרובים לכם ביותר, שלא יסגירו אתכם באחד הימים. לא תוכלו לסמוך - לא על המזכירה האישית המלווה אתכם עשרות שנים, לא על הנהג הצמוד והנאמן, לא על העוזר האישי ובוודאי שלא על נותן השוחד או המתווך לשוחד. ברגע האמת, כל אדם שפשע יחד עמכם, או שהיה מודע למעשיכם - ותמיד יש אנשים כאלה - יכול להפוך לעד מדינה נגדכם, שכן תמיד, בעיניו, טובתו האישית והצלת עורו תקדם לטובתכם האישית ולהצלת עורם".

 

לקראת הבחירות המוניציפליות שיהיו השנה התייחס ניצן גם לרשויות המקומיות: "חלק מהחקירות כבר הסתיימו בהרשעות של ראשי ערים וראשי מועצות, וברובן גם נגזרו מאסרים בפועל, מאחורי סורג ובריח. חלק מהחקירות הניבו כתבי אישום המתנהלים בימים אלה וישנן חקירות שעדיין מתנהלות נגד גורמי שלטון מקומי חשובים - לרבות החקירה רחבת ההיקף המנוהלת בימים אלה, שבמסגרתה נחקר ראש עיריית ראשון לציון יחד עם בכירים נוספים בשלטון המקומי, לצידו של ח"כ מכהן. אין בכוונתנו להרפות מדוושת הגז בתחום זה. אני מקווה שהמסר יעבור הן למועמדים שיציגו מועמדותם לבחירות הקרבות לשלטון המקומי והן לציבור בכללותו: 'ייזהרו המושחתים'". 

 

שקד: "הקלטת שיחות סגורות - דבר פוגעני"

שרת המשפטים איילת שקד אמרה בכנס: "החוק הצרפתי לא על הפרק. בעבירות קלות של טוהר מידות צריך לחשוב על דחייה לסוף הכהונה, אם היא כהונה קצובה. צריך גם להיזהר שחקירות לא יהפכו לכלי חיסול פוליטי, צריך להיזהר גם מהצעד הקיצוני הזה".

 

השרה שקד. "בעבירות קלות של טוהר מידות לחשוב על דחייה לסוף הכהונה" (צילום: אבי חי) (צילום: אבי חי)
השרה שקד. "בעבירות קלות של טוהר מידות לחשוב על דחייה לסוף הכהונה"(צילום: אבי חי)

על הקלטת יאיר נתניהו אמרה השרה: "כשנכנסתי לפוליטיקה עשיתי לעצמי חוק שאיני מתכוונת לענות על משפחתו של נתניהו. זה דבר מאוד מסוכן כשאנשים שנמצאים בסביבה מקליטים ואז זה מפורסם. אף אחד לא רוצה שזה יהיה כך. הקלטות של שיחות סגורות זה דבר פוגעני ומסוכן". בנושא צריכת הזנות אמרה השרה שקד: "השבוע אמי פלמור (מנכ"לית משרד המשפטים) הגישה לי דו"ח של ועדה בינמשרדית בעניין הפללת לקוחות זנות והאם על מנת לצמצם את תופעת הזנות צריך להפליל את הלקוחות. אני חושבת ללכת על כיוון של קנסות מנהליים. זה מה שיש באירופה. בצרפת הקנסות מאוד גבוהים".

 

מנדלבליט: "אין איש מעל החוק"

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התייחס באותו כנס למלחמה בשחיתות: "לשיטתי, מדינת ישראל לא רק שצריכה לעמוד בסטנדרטים העולמיים בתחום המאבק בשחיתות, אלא גם צריכה לשאוף להתייצב בשורה הראשונה של מדינות שיש בהן נורמות של שלטון חוק ושקיפות. אבקש לנצל את ההזדמנות ואת הבמה כאן כדי לומר פעם נוספת: ישראל איננה מדינה מושחתת. ישראל היא מדינה שנלחמת בשחיתות. מנגנוני ההגנה של מדינת ישראל חיים וקיימים. יש כאן רשויות אכיפה ומשפט עצמאיות וחזקות, וגם יעילות. אין איש חסין מהחוק. אין איש מעל החוק".

 

עוד הבהיר היועץ: "אנו נאכוף את הדין נגד כל מי שביצע עבירה שיש ראיות לביצועה ואינטרס ציבורי באכיפתה. מערכת אכיפת החוק מורכבת מרשויות אכיפה שונות אשר עובדות בשיתוף פעולה ובסנכרון. כל אחת מבצעת את תפקידה. המשטרה מבצעת את החקירות בנחישות, כאשר בתיקים רגישים הדבר מתבצע בליווי הפרקליטות. שיטת העבודה ידועה וברורה - בסיום החקירה המשטרה מסכמת את הממצאים, מחווה את דעתה באופן עצמאי ומעבירה את החומר לפרקליטות. לאחר מכן, ובנפרד מהתהליך האמור, יושבת הפרקליטות על המדוכה ובוחנת את הדברים. בתיקים מסוימים גם פרקליט המדינה מגבש את עמדתו, ולעיתים הדברים מגיעים גם להכרעתי".

 

מנדלבליט ציין כי "אכיפת הדין מבוצעת ביושר, ללא תלות, ללא משוא פנים, באופן אחראי וזהיר, אך נחוש. אכיפת חוק איננה מושפעת לכאן או לכאן מרעשים כאלה ואחרים בזירה הציבורית. מה ששייך לזירה הציבורית - צריך להיות מטופל בזירה הציבורית.  לעומת זאת, אכיפת חוק בזירה המשפטית-פלילית מבוצעת על-ידי גורמי אכיפת החוק. הדבר מבוצע באופן מקצועי, יסודי ומעמיק, אך על פי הראיות והדין".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
פרקליט המדינה שי ניצן
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים