"זו הפעם האחרונה": טראמפ האריך ההקלות על איראן
הנשיא האמריקני ממשיך, בניגוד לדעותיו, לעמוד בתנאי הסכם הגרעין שהושג בין טהרן למעצמות. עם הארכת ההקלות על טהרן, ותוך הטלת סנקציות על 14 גופים ואנשי עסקים, הבהירו בבית הלבן כי אם הסכם הגרעין לא יתוקן תוך 120 יום - ארה"ב תפרוש ממנו. איראן: "ניסיון נואש לערער על הסכם בינלאומי"
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ האריך אמש (יום ו') את ההקלות בסנקציות על איראן, שעליהן הוסכם בעסקת הגרעין ב-2015 בין טהרן לשש המעצמות – אך "זוהי הפעם האחרונה", לפי הבית הלבן. עוד נמסר מממשלו של טראמפ כי הוא מצפה לערוך תיקונים בהסכם הגרעין בתוך ארבעה חודשים, או שארה"ב תחדש את הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית.
גורם בכיר בממשלו של טראמפ מסר כי הנשיא רוצה "לחזק" את הסכם הגרעין עם הסכם המשך שיגובש תוך 120 ימים, או שארה"ב תפרוש באופן חד-צדדי מההסכמות הבינלאומיות.
"זו ההזדמנות האחרונה", מסר טראמפ זמן קצר לאחר ההודעה כי ההקלות אכן יימשכו. "בהיעדר הסכם אחר, ארה"ב לא תסיר שוב סנקציות כדי להישאר בהסכם הגרעין עם איראן. ואם אני רואה בכל זמן נתון שאין הסכם חדש באופק, אז אפרוש מהסכם הגרעין מיידית". הנשיא האמריקני קרא למדינות אירופה להצטרף אליו ו"לתקן את הפגמים הנוראיים" בהסכם מלפני שנתיים.
בתגובה מסר שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, כי הודעתו של טראמפ "מסתכמת לכדי ניסיונות נואשים לערער הסכם בינלאומי איתן. במקום להמשיך עם אותה רטוריקה מעייפת, על ארה"ב להביא את עצמה למימוש מלא של ההסכם – כמו איראן".
טראמפ התלונן בשיחות אישיות על העובדה שעליו שוב להמשיך בהקלות בסנקציות על מדינה שהוא רואה כאיום עולה במזרח התיכון. הסכם הגרעין שהוא מתנגד לו הושג עם הרפובליקה האיסלאמית בתקופת כהונתו של ברק אובמה.
בתוך כך, משרד האוצר האמריקני הטיל אמש סנקציות חדשות נגד 14 גופים ואנשים איראניים על רקע עבירות של זכויות אדם באיראן וכן תמיכת בתוכניות הנשק השונות של המדינה. בהודעת משרד האוצר נמסר כי בין היתר הוטלו סנקציות נגד ראש הרשות השופטת, האייתוללה סאדק לריג'אני.
לפי ההודעה, לריג'אני, המקורב מאוד למנהיג הרוחני העליון האייתולה עלי חמינאי, "אחראי על השליטה וההנחיה של הפרות חמורות של זכויות אדם של אזרחים ושל שוהים באיראן". כמו כן הוטלו סנקציות נגד אזרח סיני שעשה עסקים עם חברה איראנית הנשלטת על ידי צבא איראן.
טראמפ טען מאחורי הקלעים כי הסכם הגרעין גורם לארה"ב להיראות חלשה, כך לפי גורם בכיר בממשל. הטיעון בעד הישארות בהסכם, כך לפי הגורם, הוא לאפשר עוד זמן כדי להקשיח את תנאי העסקה.
ההחלטה לבטל את השהיית הסנקציות הייתה מביאה לסופו של ההסכם שמרסן את תוכנית הגרעין האיראנית. ההסכם שהושג ב-2015 נחתם על ידי ארה"ב, איראן, סין, צרפת, רוסיה, בריטניה, גרמניה והאיחוד האירופי – וכנראה שאף אחד מהגורמים הללו לא היה מצטרף ליוזמה אמריקנית לבטל את ההקלות על האיראנים.
טראמפ מחויב להודיע מדי 90 יום לקונגרס אם איראן עומדת בתנאי ההסכם, ואם ההסכם עדיין חיוני לביטחון הלאומי של ארה"ב. באוקטובר סירב טראמפ לאשר לקונגרס שהסכם הגרעין עם איראן הוא חלק מהאינטרס האמריקני, וקרא לקונגרס להתחיל בחקיקה שתאפשר "לתקן את ההסכם".
טראמפ היה חייב להודיע לקונגרס עד אתמול אם הוא ממשיך לוותר על הסנקציות שהוטלו על הבנק המרכזי של איראן והוסרו כחלק מההסכם, או להטיל מחדש את ההגבלות שאותן השהה ברק אובמה לפני שנתיים. הסנקציות על הבנק המרכזי של איראן למעשה ניתקו את הרפובליקה האיסלאמית מהמערכת הכלכלית הבינלאומית, ונחשבו לעונש הקשה ביותר שהטיל ממשל אובמה – חוץ מהאיסור על קניית נפט מאיראן.