עומסים בביקורת דרכונים בנתב"ג: "בשום מקום בעולם אין כזה כאוס"
על רקע הגידול במספר הנוסעים הממריאים והנוחתים מורגש מחסור בתקנים של בקרי גבול, אולם הנושא תקוע באוצר. אחד מהם סיפר ל-ynet: "אנחנו קורסים". נוסע שחזר מאמסטרדם וחיכה 40 דקות: "ככה רוצים שייראה שער הכניסה למדינת ישראל?"
מאות נוסעים התעכבו מאז הצהריים (יום א') באולמות ביקורת הדרכונים בנמל התעופה בן גוריון כתוצאה ממחסור בכוח אדם. העמדות של בקרי הגבול, שאותן מפעילה רשות האוכלוסין וההגירה של משרד הפנים, קרסו תחת העומס הרב ונוסעים רבים איבדו את הסבלנות.
רשות שדות התעופה כבר דרשה מרשות האוכלוסין להגדיל את מספר התקנים של בקרי הגבול, אולם הדבר עדיין מצוי במשא ומתן עם משרד האוצר.
אדם, ששב מאמסטרדם, סיפר שהמתין יותר מ-40 דקות באולם הנכנסים עד שהגיע לדלפק. "אני טס הרבה ולא ראיתי בשום שדה תעופה בעולם כזה כאוס", אמר. "ככה רוצים שייראה שער הכניסה למדינת ישראל? חזרתי מטיסה, חשבתי שאני עוד רגע מגיע הביתה, ונאלצתי לבזבז כל כך הרבה זמן בתור לא הגיוני".
התורים בנתב"ג, אחר הצהריים:
יעל גניש, שחזרה מחופשה במוסקבה, אמרה כי גם המכונות האוטומטיות לא עזרו לה: "הכול קורס שם תחת העומס. חשבתי שאני מעבירה את הדרכון במכונה ויוצאת החוצה, אבל נתקעתי יותר מחצי שעה. אנשים שם מאבדים את הסבלנות, תיירים חשבו שהם מגיעים למדינת עולם שלישי".
יש לציין כי כל עמדות ביקורת הדרכונים מאוישות, אולם מאחר שחלה עלייה דרמטית בכמות הנוסעים לא בוצעה התאמה למצב החדש והעובדים לא מצליחים להתמודד עם העומס. "אנחנו קורסים והמשמרות הפכו לסיוט", סיפר אחד העובדים בשיחה עם ynet. "כמות הנוסעים אדירה. אין מספיק מקום לבדוק את כולם, וגם המכונות האוטומטיות לא עוזרות. עד שלא יוסיפו עמדות ואנשים הקטסטרופה תמשיך".
8 שעות המתנה במסוף טאבה
העומסים הורגשו גם ביום שישי האחרון במעבר טאבה, כש-550 תיירים מאוקראינה ניסו להיכנס לישראל בסביבות 01:00 לפנות בוקר. במקום נכחו חמישה בקרים בלבד, שניים מהם בעמדות מרוחקות, מה שגרם לתורים ארוכים ולהמתנה של שעות. כתוצאה מכך, אחרון התיירים יצא מהמסוף רק בשעה 09:00 בבוקר.
על פי נתוני רשות שדות התעופה, ב-2017 נרשם גידול של 17% בתנועת הנוסעים בהשוואה לשנה שקדמה לה. על פי התחזית, ב-2018 יעברו בנתב"ג יותר מ-23 מיליון נוסעים, וברשות שדות התעופה כבר הוחלט על הקצבת חמישה מיליארד שקל לשיפור התשתיות והרחבת הבניין בקרקעי בטרמינל 3.
מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר: "מצוקת כוח האדם בביקורת הגבולות מוכרת לנו. לשם גיוס כוח אדם נוסף תוקצבנו על ידי רשות שדות התעופה ואנו נמצאים במשא ומתן עם משרד האוצר במטרה להתחיל את הגיוסים בקרוב".
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "רשות האוכלוסין קיבלה תוספת משמעותית של תקנים בתקציב המדינה לשנת 2019 והיא מוזמנת לעשות בה שימוש כראות עיניה".