שתף קטע נבחר

 

גם הלו קיטי: מסע בין ציורים על ביובי יפן

כבר 40 שנה נוהגים היפנים לקשט מכסי ביוב בציורים יפהפיים שמספרים על ההיסטוריה, התרבות והמנהגים של ארצם. הרחובות נעשים צבעוניים יותר, ותיירים צועדים מפתח ביוב אחד לאחר. האספנים מוכנים לשלם הרבה כסף

לרשויות האחראיות על מערכת הביוב ביפן יש דרך מעניינת לנקות את תדמיתן, הנקשרת בעיקר בלכלוך ובסירחון: ציורים יפהפיים מקשטים אלפי פתחי ביוב ברחבי המדינה, ובציורים שאמורים לשוות למכסי הביוב מראה נעים אפשר למצוא גם את הדמות המפורסמת "הלו קיטי".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

המחיר למכסה - עד 1,200 דולר. פתחי ביוב ביפן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המחיר למכסה - עד 1,200 דולר. פתחי ביוב ביפן(צילום: AFP)

מכסי ביוב מקושטים מעטרים כעת את הרחובות ב-1,700 ערים, עיירות וכפרים ברחבי יפן. הקישוטים מספקים מבט להיסטוריה, לתרבות העממית ולסחורות המזוהות עם המקום שבו מוצבים המכסים: בעיירה עתיקה אפשר למשל למצוא מכסי ביוב המקושטים בציורי טירה, בעיר נמל אפשר למצוא ציורים של גשר במפרץ, ובעיר למרגלות הר פוג'י אפשר למצוא ציור של ההר המפורסם.

 

בטאמה סיטי שבאזור טוקיו מקווים שכיסויי ביוב רבים יותר עם הציור של הלו קיטי יביאו עוד תיירים. "נשמח אם אנשים יבואו ויעבירו קצת זמן בעיירה שלנו בחיפוש אחר מכסי ביוב עם ציורי הלו קיטי", אומר מיקיו נרשימה, מנהל מחלקת הביוב בעירייה. בטאמה סיטי הוצבו כבר עשרה מכסים מעוצבים.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

שוג'י מורימוטו מספר שהעניין הגדול שלו במכסי הביוב נולד אחרי שבעיר פוקוי שבמרכז יפן הבחין בציורים של עופות חול בפתח ביובים. כשחקר גילה שהעוף הדמיוני מסמל את השתקמות העיירה מההרס שספגה בהפצצות האמריקניות ב-1945 וברעידת אדמה קטלנית שאירעה שלוש שנים קודם לכן.

 

"לפעמים אני חוקר למה בעיירה כלשהי נצמדים לציור כלשהו", הוא מסביר. "אני מתרשם בכל פעם שאני מגלה שהציור מייצג משהו בהיסטוריה ובתרבות של המקום". הוא מספר שבדק כבר את כל פתחי הביוב במקום מגוריו – וכעת יהיה עליו להרחיק כדי למצוא ריגושים חדשים: "זה ממש חפש את המטמון למבוגרים".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דבר אחד קשה כמובן לחובבי הביוב לממש – יצר האספנות. במקום זה הם יכולים להסתפק בקלפים עם עיצוביהם של מאות מכסי ביוב הפרוסים ברחבי יפן. כשמכסה ביוב אמיתי ניתן למסירה – הביקוש גדול. העיר מאשבי שבמזרח יפן ערכה למשל באוקטובר האחרון הגרלה שבה מכרה עשרה מכסי ביוב משומשים – 40 קילו ברזל – ב-28 דולר למכסה. על כל אחד מהם הוגשו יותר מ-190 הצעות.

 

מנהג הקישוט של מכסי ביוב קיים ביפן כבר 40 שנה. בסך הכול יש ביפן כ-15 אלף מכסי ביוב – ורק מעטים מהם מכוסים בציורים צבעוניים מושקעים שכאלה. מכסה ביוב לא מקושט עולה כ-600 דולר, ומחירו של מכסה צבעוני ומעוצב יכול להגיע לפי שניים מזה – תלוי במספר הצבעים וברמת הפירוט של הציור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מסע בין ביובים. התיירים מחפשים את הלו קיטי
צילום: AFP
מומלצים