שנה בלתי נשכחת
מי שחושב שבנות לא יכולות להצליח במקצועות טכנולוגיים צריך לשוחח קצת עם שנה צדיק בת ה־18: תלמידה מצטיינת בפיזיקה ובמתמטיקה, שנמנתה על צוות "מהנדסות העתיד" אשר פיתח מל"ט המסייע ללוחמים בשדה הקרב, ואחר כך השתתפה בפרויקט אחר ופיתחה במסגרתו לוויין שנמצא עכשיו בחלל. את הזמן שנותר עד הגיוס היא מבלה בשכנוע נערות אחרות במגזר הדתי לבחור בקריירה של מהנדסות
בשיתוף תעשייה אווירית
הרימו את ראשכם והביטו לשמיים. מה אתם רואים? רובנו נבחין בעננים, בקו האופק ובגרמי השמיים השונים, אבל עבור שנה צדיק בת ה־18 ממעלה מכמש, השמיים הם יותר מזה.
בשנה שעברה עמדה שנה בראש קבוצת תלמידות שהטיסו לוויין זעיר לחלל במסגרת פרויקט בינלאומי. כשהיא מביטה לשמיים, היא יכולה לדמיין לעצמה את מיקומו של הלוויין הזה, אשר מרחף כעת מעל ראשינו. אגב, למי שפספס: תמונתה של שאנה עם המיני־לוויין התנוססה באולמות הנוסעים של נתב"ג במשך שנה שלמה. תזכורת קטנה לכך שהשמיים כבר מזמן לא מהווים את הגבול עבור האנושות בכלל ועבור נערות צעירות ומוכשרות בפרט.
ההרשמה ל"מהנדסות העתיד 3" מסתיימת ביום שישי, זה הזמן להירשם
פרויקט הלוויין היה המשך ישיר של חוויה בלתי נשכחת שעברה בשנה שלפני כן, כשנבחרה לאחר מיונים רבים להיות אחת ממאה נערות מכל המדינה, שמצטיינות בלימודים מדעיים־טכנולוגיים־ריאליים, אשר השתתפו בפרויקט "מהנדסות העתיד 1". הבנות, כולן תלמידות י"א בזמנו, נבחרו מבין מאות נערות שהגישו מועמדות (ההרשמה ל"מהנדסות העתיד 3" מתקיימת בימים אלה).
במהלך הפרויקט חולקו הנערות לקבוצות, שלכל אחת מהן הוצמדו מנטוריות – מהנדסות מהתעשייה האווירית – ויחד הן עבדו על פרויקטים הנדסיים חדשניים, שמעו הבנות הרצאות מפי מומחים בתחומי מדע וטכנולוגיה שונים וגם סיירו בתעשייה האווירית ונחשפו לפיתוחים טכנולוגיים.
כל אלה הותירו את רישומם על נפשה של שנה. "הסיורים בהאנגרים הענקיים של התעשייה האווירית, שבהם ראינו שלל מטוסים ומל"טים, היו חוויה מדהימה מבחינתי. הבנתי הלכה למעשה לאיזה דברים גדולים התעשייה שלנו מסוגלת להגיע ורציתי לקחת חלק בזה. יתרה מזאת, זה נתן לי לחוות את ההיבט המעשי של תעשיית החלל, הבנה שעזרה לי אחר כך בפרויקט הלוויין".
גם למפגש עם המנטוריות של הקבוצה הייתה השפעה עליה. "הן היו ממש מעוררות השראה", היא מספרת. "חלקן מנהלות בכירות בתעשייה האווירית, ולראות נשים בתפקידים הטכנולוגיים הבכירים האלו זה דבר שנתן לי את התחושה שכאישה אני יכולה להגיע לכל דבר שארצה – אם רק אאמין בעצמי".
במסגרת העבודה בקבוצות, הייתה שנה חלק מצוות תלמידות שפיתחו מטוס משולב ללא טייס שמטרתו לסייע ללוחמים בשדה הקרב, למשל בהצנחת מזון וציוד למקרה שהוא אוזל כשהלחימה מתארכת. בהמשך תיכננו הבנות מנגנון לחילוץ פצועים עבור המטוס. באמצעות מדפסת תלת־ממד הן בנו דגמים פיזיים של המטוס, בגדלים שונים.
החוייה בתעשייה האווירית השאירה אותה עם טעם של עוד. ואז הגיע פרויקט הלוויין. "מדובר בפרויקט בחסות האיחוד האירופי, שבו נבחרו להשתתף 50 מדינות מרחבי העולם. המיוחד בקבוצה הישראלית היה שרק אצלנו המשתתפים לא היו סטודנטים, אלא תלמידי תיכון ממגמות ריאליות", היא מספרת. "כל מדינה קיבלה דגם של לוויין זעיר, בגודל קופסת נעליים, ועל המשתתפים בפרויקט היה להביא בסופו של דבר לשיגורו לחלל. מטרת העל של המיני־לוויינים האלו הייתה לחקור שכבות בחלל".
איך הגעת להשתתף בפרויקט הזה?
"מכל המדינה נבחרו חמישה תיכונים לפרויקט. אני ועוד מספר תלמידות מאולפנת עופרה שבה למדתי היינו נציגות המגזר הדתי. הייתי ראש קבוצת הבנות באולפנה, שהייתה אחראית על בקרת כיוון הלוויין. זה אומר לדאוג לכך שהלוויין ייצב את עצמו בזווית הנכונה במסלול השיוט שלו. זה היה מאוד מאתגר כי יש הרבה הפרעות בחלל, אבל הצלחנו להתגבר עליהן. בפסח האחרון הלוויין שוגר לחלל ונכון לעכשיו הוא מבצע את משימת המחקר שלו. ישראל הייתה בין 28 המדינות מבין 50 שעמדו במשימה, ואני גאה על כך מאוד".
במהלך לימודיה באולפנה עשתה שנה בגרות מורחבת במגמות משפטים ופיזיקה, כולל חמש יחידות במתמטיקה. לדבריה, "החוויה שאותה עברתי ב'מהנדסות העתיד' העניקה לי הרבה ביטחון בי וביכולות שלי. מגוון התפקידים שאליהם נחשפתי שם איפשרו לי לנהל את קבוצת הבנות שלנו, שעסקו בפיתוח המיני־הלוויין. יותר מכך, היא דחפה אותי לקדם בצורה חזקה את לימודי המדעים והטכנולוגיה בקרב בנות אחרות במגזר הדתי לאור המחסור הכללי בנשים מהנדסות והמחסור הפרטני בנשים דתיות שעוסקות בתחום".
את חשה שאין מספיק מודעות לתחום במגזר?
"אני כן מכירה מהנדסות דתיות, אבל מרגישה שהמגמה הכללית במגזר הדתי היא שנשים הולכות למקצועות הומניים. הייתי רוצה שיותר בנות ירגישו בנוח להתמקד דווקא במקצועות הטכנולוגיים והמדעיים. בבית הספר שלי יש המון בנות שלומדות פיזיקה ובמגמות ריאליות אחרות ומקבלות ציונים מאוד גבוהים ומצטיינות. אני חושבת שזה חבל שלמרות ההישגים הגבוהים שלהן בתחומים האלה, הן בוחרות בהמשך ללכת עם העדר ולעבוד במקצועות הומניים".
קיבלת תגובות מהסביבה על השתתפותך ב"מהנדסות העתיד"?
"אנשים מאוד התפעלו מזה שלקחתי חלק בפרויקט. זה אמנם חימם את הלב, אבל מצד שני זה העיד במשהו על כך שהדבר לא נפוץ כל כך במגזר הדתי, וזה מדאיג".
ביולי הקרוב, שנה עומדת להתגייס לצה"ל. בימים אלה היא נמצאת בעיצומם של מיונים ליחידת טכנולוגיה מובחרת.
מה החלום שלך?
"להיות מנהלת פרויקט בתעשיית החלל או לעסוק ברפואה".
ההרשמה למהנדסות העתיד מסתיימת בסוף השבוע הנוכחי - זה הזמן להירשם ולהגשים את החלום
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תעשייה אווירית