השר חיים כץ מאשים את האוצר: "משקרים לנכים"
שר הרווחה טוען בריאיון לאולפן ynet כי התבשר שהפעימות הבאות בקצבאות הנכות לא יהיו חלק מהצעת החוק הממשלתית: "לא אהיה בצד של משקרי הנכים". יו"ר מטה מאבק הנכים: "עוד ילמדו בשיעורי היסטוריה את הסיבוב שעשו עלינו נתניהו וכחלון". משרד האוצר: "החלטת הממשלה מחייבת"
שר הרווחה חיים כץ (הליכוד) יצא הבוקר (ב') במתקפה חריפה נגד משרד האוצר בנושא קצבאות הנכות. בריאיון לאולפן ynet אמר כץ: "במשרד האוצר משקרים ומרמים את הנכים. אני לא שותף למשחקים שהאוצר משחק איתם. הכסף לא הועבר אליי".
כץ טען כי מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, הודיע לו אמש כי הפעימות השלישית והרביעית של העלאת קצבאות הנכות והצמדתן לשכר הממוצע במשק לא יהיו חלק מהצעת החוק הממשלתית בנושא על אף הסיכום עם ארגוני הנכים בספטמבר 2017, ובניגוד להבטחה שניתנה לשר הרווחה תמורת תמיכתו בתקציב המדינה בהצבעה שהתקיימה בממשלה בשבוע שעבר.
נציגי הנכים מסלימים את התבטאויותיהם ומאיימים: "לא האיום האיראני ולא המנהרות הן הסיכון, אלא אנחנו, הפצצה המתקתקת, שממנה עליכם לחשוש. זעמנו יעבור אליכם, ממשלת ישראל, ויבעיר את המדינה. הצעת ההחלטה שאושרה היא אונס ברוטלי של הנכים".
השר כץ הסביר את החלטתו לבטל את השתתפותו בפגישה שנקבעה עם שר האוצר משה כחלון (כולנו), יושב ראש ועדת העבודה והרווחה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) ונציגי הנכים: "לא רציתי לריב עם כחלון. אני לא אהיה בצד של משקרי הנכים". בעקבות החלטתו של כץ פתחו אמש הנכים במחאה מול ביתו בשוהם, שבמסגרתה הם שוהים במקום "עד להודעה חדשה" וחוסמים לסירוגין את הגישה לבית.
השר כץ הודיע כי לאור אי-ההסכמות עם משרד האוצר על הצעת חוק ממשלתית, בכוונתו להציג ביום רביעי בוועדת העבודה והרווחה את המתווה שגיבש להעלאת קצבאות הנכים על בסיס הצעת החוק הפרטית של ח"כ אילן גילאון (מרצ), שתכלול את כל הפעימות שהובטחו לנכים ואת הצמדת הקצבאות לשכר הממוצע במשק. עם זאת, לא תתקיים הצבעה על ההצעה. הוא הוסיף כי אם הממשלה לא תכבד את ההתחייבויות שניתנו לנכים, הוא ייצא מהדיון בנושא.
כץ טוען עוד כי האוצר מנסה להעביר את העלאת הקצבאות דרך חוק ההסדרים, ובכך להתחמק מההתחייבויות שניתנו לנכים. לעומת זאת, הנכים שהשתתפו בפגישה אתמול עם שר האוצר טוענים כי כחלון אמר להם שכל הכסף שהובטח הועבר כבר ממשרד האוצר למשרד העבודה והרווחה, וכץ מעכב את ההתקדמות בעניין.
"כל אות ופסיק אושרו - רק לכאורה"
בעוד משרד האוצר ומשרד הרווחה מטילים זה על זה את האחריות לעיכוב בהעלאת הקצבאות, שעל פי מה שסוכם הייתה אמורה להיכנס לתוקף כבר לפני שבועיים, נציגי הנכים חלוקים ביניהם באשר לשאלה על מי יש להטיל את האשמה בעניין. כך, על אף שפעילי ארגון "הנכים הופכים לפנתרים" מוחים מול ביתו של כץ, בארגון "מטה מאבק הנכים" מאשימים את כחלון בעיכוב הנושא.
"את הסיבוב שעשתה ממשלת ישראל בראשות בנימין נתניהו ושר האוצר כחלון על ציבור האנשים עם המוגבלות עוד ילמדו בשיעורי ההיסטוריה בצמוד לשם מקיאוולי", אומרת יו"ר הארגון, נעמי מורביה. "לאחר חודשים ארוכים של מאבק שטח הירואי הבשיל מהלך של הידברות והסכמות שכל אות ופסיק בהן אושרו על ידי ראש הממשלה ואגף התקציבים - אך ורק לכאורה".
מורביה המשיכה לתקוף: "במהלך ציני קפיטליסטי חזירי ניאו-ליברלי מהסוג המלוכלך ביותר הובילו ציבור של 330 אלף אנשים עם מוגבלות להאמין כי הנה עוד מעט קט ויבוא הקץ על קצבאות העולב המשפילות והדכאניות מזה 15 שנים. דווקא הסיעות שדהרו כל הדרך לממשלה על כנפי ה'חברתיות' כביכול הן אלו אשר בגדו ורמסו בנעל מסומרת את הזדמנות הפז שנקרתה בדרכן לתקן עוול היסטורי. הם אלה שהשתתפו באונס הברוטלי של הנכים".
ארגון "נכה, לא חצי בן אדם", שגם היה שותף להסכמות מול הממשלה, הגיב להתפתחויות בצורה מתונה יותר. "אנו שמחים ומברכים על כך שהצעת החוק תובא לדיון בוועדת העבודה והרווחה ביום רביעי ומקווים כי אנו בדרך לסיום הסאגה, שאינה מכבדת את ציבור הנכים", אמר יו"ר הארגון, אלכס פרידמן.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "כפי שהוצהר על ידי משרד האוצר בעבר, במסגרת אישור תקציב המדינה לשנת 2019 ביום חמישי האחרון קיבלה הממשלה החלטה על הגדלת קצבאות הנכות בסכום של 2.15 מיליארד שקלים. כתוצאה מההחלטה והשלמת החקיקה במסגרת התוכנית הכלכלית, תעלה קצבת הנכות החל מינואר 2018 ב-340 שקלים לכלל הנכים וב-200 שקלים נוספים לנכים קשים, בהתאם להבנות שהושגו עם ארגוני הנכים. החלטת הממשלה הנוכחית אף מגדילה את סכומי הקצבה לכלל הנכים ל-501 שקלים ול-701 שקלים לנכים קשים, על אף שהמתווה הנוכחי אינו כולל כל העלאה נוספת בשנה הראשונה ליישומו".
עוד אמרו במשרד האוצר: "המתווה כולל את העלאת קצבאות הנכות לנכים שעברו את גיל הפרישה בסך של 170 שקלים החל מ-1 בינואר 2018, ובסך של 251 שקלים החל מיולי 2018. החלטת הממשלה מהווה החלטה רשמית ראשונה ומחייבת על הסכומים ועקרונות המתווה, וכוללת שריון התקציבים הנדרשים למתווה כולו. בין השאר, מעוגנים בהחלטה הצמדת הקצבה לשכר הממוצע החל משנת 2021, וכן סך התוספת לקצבאות הנכות, שתעמוד בשנת 2021 על סך של 4.2 מיליארד שקלים".