רק עד 8,000 שקל: החלו הדיונים בחוק הגבלת השימוש במזומן
אחרי עיכוב של שנתיים וחצי: הרכב משותף של ועדת החוקה וועדת הכספים החל לדון בחוק שיגביל את השימוש במזומן. סכום ההגבלה המוצע עומד על 8,000 שקל, ועל פי הערכות, המהלך צפוי להגדיל את הכנסות המדינה בכ-500 מיליון שקל בשנה
אחרי שלל עיכובים ודחיות, החל היום (ב') הדיון בחוק להגבלת השימוש במזומן, במסגרת הוועדה המשותפת לוועדת החוקה וועדת הכספים. הצעת החוק הנידונה מבוססת על המלצות ועדת לוקר.
הדלק של ההון השחור: איפה מסתובבים המזומנים? פרוייקט מיוחד
על פי מתווה החוק, ייאסר לבצע תשלום במזומן בעסקאות בין אדם פרטי לעסק מסכום של 8,000 שקל ומעלה. כמו כן, במקרים אלו יהיה אסור לשלם אפילו חלק קטן מהסכום במזומן, והתשלום על העסקה חייב להיעשות במלואו בצורה שניתנת למעקב (כרטיס חיוב, העברה בנקאית, אמצעי תשלום דיגיטלי, צ'ק וכדומה).
עסקאות בין אנשים פרטיים במזומן יוגבלו ל-25 אלף שקל, ובשלב מאוחר יותר יעודכנו הסכומים כלפי מטה.
עוד מוצע בחוק לאסור מתן "צ'ק פתוח" או צ'ק "מוסב על החלק". לבנק יהיה אסור לפרוע צ'ק אם שם הנפרע לא נקוב בו ("צ'ק פתוח"), או צ'ק מוסב שעולה על 10,000 שקל אם הוא הוסב יותר מפעם אחת, או אם לא נקובים בו שמות המסב והנסבים ומספר הזהות של המסב.
כאמור, הצעת החוק מבוססת על מסקנות דו"ח ועדת לוקר שפורסמו ביולי 2014, וקבעו כי על ישראל להגביל את השימוש במזומנים כדי להילחם בהון השחור ובהעלמות המס. ההערכות הן כי ההון הלא מדווח עובר את רף 100 מיליארד השקלים, ומשמעותו אובדן הכנסה ממיסים בסכום של כ-30 מיליארד שקל בשנה.
הגבלת השימוש במזומן לא ממש תפתור את הבעיה, אך במשרד האוצר מעריכים כי ההגבלות הללו צפויות להגדיל את הכנסות המדינה בסכום של כ-500 מיליון שקל בשנה.
יו"ר הוועדה המשותפת, ח"כ ניסן סלומינסקי, ציין בדיון כי בשלב הראשון תתרכז הוועדה בבחינת הפתרונות המתהווים שישמשו כאלטרנטיבות לתשלום במזומן, ובמיוחד לחלקים בציבור שאינם נגישים לטכנולוגיה, שאין להם חשבון בבנק או שהחשבון שלהם נמצא תחת הגבלה. על פי הערכות לא רשמיות שהוצגו בדיון, כ-900 אלף איש בישראל מתנהלים ללא חשבון בנק ולעוד מאות אלפים אחרים יש הגבלה כזו או אחרת בחשבון הבנק.
"בישראל התפתחה בעיה גדולה של הון שחור. סכום מטורף של כ-140 מיליארד שקל מתגלגל מתחת לרדאר", אמר סלומינסקי בדיון. "כסף מזומן הוא הדלק של ארגוני טרור. ברגע שאפשר לעבוד במזומן אין חשבוניות ואין מע"מ מה שגורם גם להפסדים גדולים למשק".
סלומינסקי הוסיף כי "הממשלה עשתה בישיבתה האחרונה סוג של תרגיל. היא שינתה בנוסח המקורי של הצעת החוק מספר צעדים בנושאי הסכומים ובהזזת מועד התחילה שיהיה חצי שנה לאחר פרסומו. כל קידומו החשוב של החוק תלוי במציאת האלטרנטיבות. חשוב לוודא אם אלו אמצעים טובים רק "על הנייר" או כבר הכו שורשים במשק, מי יכול להיות אחראי לשינוי תודעת הציבור, ועוד".
מנהל רשות המסים משה אשר אמר, "מטרת התהליך היא לצמצם את ההון השחור בהרחבת המגזרים הנושאים בנטל המס בהיקף יותר שוויוני. כחמישית מהפעילות הכספית במשק נעשית במזומנים והכוונה היא לגלגל את האחריות ליישום החוק על כמה שיותר אזרחים שטרם התרגלו להיפרד מאמצעי התשלום במזומנים. יש נקודה שבה האזרח נמצא בלב העסקה וזה אופן התשלום עליה ופה יש לו מה לומר לסוחר שעסקה מעל סכום מסוים לא תהיה במזומן. ומבחינה עסקית נקייה זהו נטל לא גדול מדי. עליו לשנן אם טרם למד הכסף המזומן הוא הדלק של ההון השחור וארגוני הפשיעה".
עירית מנדלסון מנהלת החשבות ומערכות התשלומים בבנק ישראל, הוסיפה, "אנחנו לא המתנו לחוק. בשנים האחרונות יצרנו ביוזמתנו את התשתיות לעידוד אמצעי תשלום מתקדמים, אשר כל שינוי בהם מורכב ודורש הטמעה ארוכה. כך הובלנו כבר מספר"זה יאפשר גם שירות חדש של 'חשבונות תשלום' – שירות נוסף לבנקים – המיועדים רק לתשלומים. הרחבנו את תשתיות כרטיסי החיוב והבאנו את הסליקה האלקטרונית של הצ'קים לרמה העולמית. אנחנו בוחנים את המשך הרפורמה הדיגיטלית בצ'קים המשמשות את כלל הציבור גם בהקלות רגולטוריות המאפשרות לבנקים לאמץ אמצעים מתקדמים".
לדברי מתן יגל מאגף תקציבים באוצר "מאז ימי ועדת לוקר רואים גידול גבוה בשימוש במזומנים בעשרות אחוזים. הציבור מעדיף את המזומן. מטרת החוק היא לא לבטל את השימוש בו אלא רק להגבילו".
ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מוועדת הכספים סיכם, "עקרונית אני תומך בחוק אבל אצביע לפי הפרטים שייקבעו. היום רואים כאן פגיעה בכבוד האדם וחירותו. דורשים מאדם ישר להפסיק להשתמש במזומן ולהיכנס לבנק כאשר יש החמרה קשה ביחס הבנקים ללקוחות. החוק לא יעצור את משפחות הפשע כך שהמטרה המוצהרת לא תושג. בינתיים אתם חזקים על חלשים. הייתי בטוח שאתם באים עם פתרונות, שהכנתם תשתית, הרי אם החוק עובר היום צריך לומר לקשיש מקרית שמונה שלא יוציא יותר כסף מזומן אלא לקחת כרטיס שאני לא יודע מה פשרו כי לא הכנתם אותו".