המנהרה שהושמדה הייתה גדולה מקודמותיה, עשרות מחבלים יכלו לעבור בה
לפי הערכה, עומקה של מנהרת חמאס מתחת למעבר כרם שלום נאמד בעשרות מטרים. המצרים עודכנו מבעוד מועד והם זועמים על חמאס שחפר עד סיני. ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה: "תושבי רצועת עזה - בני ערובה של חמאס". מעבר כרם שלום ייפתח מחדש מחר
גילויים חדשים על המנהרה שהושמדה בכרם שלום: לפי ההערכה, מנהרת חמאס שהושמדה בסוף השבוע מתחת למעבר כרם שלום היא בעומק של כמה עשרות מטרים. כמו כן קיימת הערכה שגובהה ורוחבה גדולים ביחס למנהרות קודמות באופן שניתן להעביר דרכה כוח גדול בהיקף של כמה עשרות לוחמים ואמצעי לחימה. המנהרה התגלתה לפני כמה שבועות והמצרים עודכנו עליה בסוף השבוע. המצרים זועמים על חמאס בגלל המנהרה שהגיעה לשטח סיני.
דובר צה"ל הודיע הערב כי מעבר הסחורות בכרם שלום ייפתח מחר לאחר שהושלם תהליך השמדתה של מנהרת הטרור שנחפרה תחת המעבר וסוכל האיום הביטחוני. "ארגון הטרור חמאס הוא האחראי על המתרחש ברצועת עזה ועליו האחריות לרווחת אזרחיה. כל ניסיון לפגוע באזרחי ישראל או בריבונותה ייענו בעוצמה ובנחרצות. צה"ל ימשיך לפעול לסיכול מאמצי ארגוני הטרור בתווך התת-קרקעי, בכל מקום בו יידרש לכך", לשון הודעת דובר צה"ל.
ראש מנהלת התיאום והקישור לעזה, אלוף-משנה פארס עטילה, התייחס היום (ב') לנושא במהלך כינוס במעבר כרם שלום עם כ-40 נציגי הקהילה הבינלאומית. לדברי עטילה, "נציגי הארגונים הבינלאומיים ראו היום בעצמם שארגון הטרור חמאס לא בוחל באמצעים כדי להשיג את מטרתו לפגוע במדינת ישראל ואזרחיה. מעבר כרם שלום מהווה עורק חיים מרכזי לרצועת עזה וכל פגיעה בו היא כפיגוע טרור נגד תושבי רצועת עזה".
הוא אמר עוד כי "חפירת המנהרה היא הוכחה לכך כי תושבי רצועת עזה הם בני ערובה של ארגון הטרור חמאס ואינם נכללים בשיקולים של חמאס, שאף רומס את התושבים במו ידיו. כל עוד שחמאס והרשות הפלסטינית לא ישימו את טובת תושבי רצועת עזה בעדיפות ראשונה, המשבר הכלכלי יחריף ויידרדר. ישראל תמשיך לנקוט צעדים כדי בראש ובראשונה להגן על מדינת ישראל ואזרחיה".
במקביל התקיים באזור סיור שבו השתתפו מלבד אל"מ עטילה גם מפקד החטיבה הדרומית, אלוף-משנה קובי הלר. בסיור השתתפו דיפלומטים, שגרירים, נספחים צבאיים ונציגי ארגונים בינלאומיים. במהלך סיור באזור הוצגו הצעדים האזרחיים שאותם ישראל נוקטת לסיוע לתושבי עזה, ובהם פתיחת המעבר היחידי שמשמש להעברת סחורות וציוד מישראל לעזה ומעזה לעולם.
אמש נפגש אל"מ הלר עם חברי קיבוץ כרם שלום ואמר להם בין היתר כי "העובדה שחמאס לא הגיב בירי לאחר הפצצת המנהרה מוכיחה שיש לנו הרתעה מולו. חוסר תגובה שלהם אל מול פעולה שלנו זו הרתעה. אם יהיו עוד מנהרות, נאתר אותן באמצעות הטכנולוגיה. מבחינתנו צה"ל נמצא במוכנות טובה הרבה יותר בהשוואה לתקופה לפני צוק איתן. גם ברמה הטכנולוגית וגם מבחינת סדר הכוחות בעוטף עזה. אני רואה ב-2018 שנה של התפתחות וצמיחה ולא רואה בשלב זה עימות באופק. חמאס ספג מכה קשה, הרסנו להם נכס משמעותי וזהו הישג גדול".
שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר בצהריים בישיבת סיעת ישראל ביתנו בהתייחסות להשמדת מנהרת הטרור של חמאס: "אני מניח שהמנהרה שחשפנו זו לא המנהרה האחרונה שהיא פוגעת בריבונות מצרים וחוצה לתוך סיני, סביר להניח ואני מניח שיש עוד מנהרות של חמאס שהן חוצות לתוך סיני. ואולי גם כדאי להדגיש שמכל הכספים שמגיעים למימון הטרור לתוך רצועת עזה, כ-100 מיליון דולר מגיעים מאיראן. אותם 100 מיליון דולר מתחלקים בין הג'יהאד האיסלאמי לבין חמאס וזה גם אומר משהו על כוונות השלום של איראן".
עוד חשף ליברמן כי "הלילה חמאס עשה ניסוי טילים. הם ירו שלוש רקטות לעבר הים וזה רק מוכיח שלמרות המצב ההומניטארי ולמרות המחסור בדברים בסיסיים, הם ממשיכים בייצור רקטות וניסוי רקטות". לדבריו, התקציב של הזרוע הצבאית של חמאס בשנת 2017 היה 260 מיליון דולר. "כל אותם 260 מיליון דולר הושקעו במנהרות ובייצור רקטות. אם היו משקיעים 260 מיליון דולר במערכת המים שלהם או במערכת הבריאות הם היו נמצאים במקום אחר לגמרי".
ראש הממשלה בנימין נתניהו השוהה בהודו אמר היום בהתייחסו למצב ברצועת עזה: "אנחנו פועלים לפי האינטרסים הביטחוניים שלנו. אנחנו לא מוכנים לקבל תקיפות נגדנו מעזה ומחמאס ומגורמים אחרים. אנחנו רואים את חמאס אחראי לכל תקיפה שיוצאת משטח עזה. המדיניות שלנו לא משתנה, יתר על כן, אתם רואים שצה"ל לא תוקף דיונות. לא נקבל תקיפות, זו המדיניות העקבית שלי מאז שאני ראש ממשלה. אתם רואים בסוף שלאורך זמן המדיניות הזאת משתלמת. מעת לעת אתה נכנס לחילופי מהלומות, אפילו למבצעים, אבל אין דבר כזה, תחת הנהגתי, שיורים ומטפטפים לשטח ישראל".
לדבריו, "הבעיה העיקרית של עזה היא לא כניסה ויציאה של סחורות, הבעיה העיקרית היא שחמאס לא מטפל בבניית התשתיות הבסיסיות שהאוכלוסייה העזתית זקוקה להן, כמו: חשמל, מים, ביוב. כשמדברים על קריסה מדברים על קריסת המערכות האלה. זה מצב אבסורדי שמדינת ישראל היא זו שצריכה לטפל בצורכי החיים הבסיסיים ביותר שהשלטון של חמאס פשוט מפקיר".