מסייבר ועד קולנוע: נתניהו וראש ממשלת הודו חתמו על שורת הסכמים
בתום פגישתם של ראש הממשלה עם עמיתו ההודי נרנדרה מודי נחתמו שורה של הסכמים. בין היתר נחתם הסכם לפיתוח קווי התעופה בין המדינות, הסכם השקעות הדדיות והסכם בתחום האנרגיה
ראש הממשלה בנימין נתניהו חתם היום (ב') על שורת הסכמים לשיתוף פעולה בין ישראל להודו במסגרת היום השני לביקורו במדינה. ההסכמים נחתמו בתום פגישה עם ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי במעון האירוח הרשמי של ממשלת הודו.
"אנו גאים בכך שאנו עובדים יחד כדי לבנות עתיד טוב יותר עבור עמינו ועבור עמים אחרים ברחבי העולם", אמר נתניהו, "מחויבותנו לכך משתקפת בהסכמים הרבים שאנו חותמים עליהם היום, בסייבר, בתעופה, באנרגיה ואפילו בקולנוע". אתמול התייחס ראש הממשלה לפיצוץ מנהרת הטרור מתחת למעבר כרם שלום: "כשאני נמצא פה בהודו אני חושב עליכם, חיילי צה"ל, על העבודה הנפלאה שעשיתם, שחיסלתם עוד מנהרה. אנחנו מחסלים באופן שיטתי את תשתית המנהרות של חמאס ושל הג'יהאד האיסלאמי - שלא יתעסקו איתנו", אמר בפגישתו עם שרת החוץ של הודו סושמה סוואראג'.
להלן רשימת ההסכמים שנחתמו בין המדינות:
- הסכם אנרגיה בתחום הגז והנפט - הצדדים יחזקו את שיתוף הפעולה בפעילויות הפקה ומחקר ופיתוח, יקדמו יצירת קשרים אקדמיים בין אוניברסיטאות ומוסדות ויעבדו במשותף בתחום הסטרטאפים בתחומי הנפט והגז.
- הסכם שיתוף פעולה בקולנוע - הידוק הקשרים שבין תעשיות הקולנוע בשתי המדינות, על ידי הענקת כספי תמיכה ממשלתית משותפת בהפקה ישראלית-הודית.
- הסכם תעופה - תיקון בנוגע לתעריפי טיסות וחיזוק התיאום בין הצדדים. פיתוחם של שירותי האוויר בין המדינות, בכפוף להסכם משנת 1994. הדגש הוא על אפשרות לשינוי בתעריפים ובהסדרי בטיחות וביטחון.
- הסכם סייבר - חיזוק והרחבת שיתוף הפעולה בתחום הסייבר. פיתוח תוכניות הכשרה ומיומנויות, שיתוף פעולה טכנולוגי ותעשייתי בתחום עמידות ביטחון הסייבר, קידום כנסים ומפגשים בין האקדמיות והתעשיות של שתי המדינות.
- הסכם השקעות הדדיות - הצהרת כוונות לגבי קידום השקעות ישירות בין המדינות.
ראש ממשלת הודו מודי הפתיע וקיבל אתמול באופן אישי את נתניהו בנמל התעופה. הוא אף צייץ בחשבון הטוויטר שלו בשפה העברית: "ברוך הבא להודו, חברי ראש הממשלה. ביקורך הוא היסטורי ומיוחד ויחזק את הקשרים הקרובים בין המדינות שלנו". נתניהו הודה לו ואמר: "אני מודה לך על המחווה".
לפני חצי שנה החליטה הממשלה להשקיע 240 מיליון שקלים עד 2020 בקידום היחסים עם הודו בשורה של תחומים, בהם תיירות, חקלאות, טכנולוגיה, סייבר, תרבות, מים, חדשנות וטכנולוגיה. זהו הביקור הראשון של ראש ממשלה ישראלי בהודו ב-15 השנים האחרונות - וביקורו הרביעי של נתניהו באסיה. מדובר בביקור גומלין לביקורו ההיסטורי של מודי בישראל ביולי 2017.
יש להזכיר כי הביקור מתקיים גם על רקע הצבעתה של הודו נגד ההכרה של טראמפ בירושלים כבירת ישראל ועל רקע הדיווחים בנוגע לביטול עסקה ביטחונית גדולה בין הודו לרפא"ל על רכישת טילים בשווי מאות מיליוני דולרים.