אוסטאופורוזיס: המחלה שרופאים שוכחים לאבחן
רופאה בכירה מהיחידה לאנדוקרינולוגיה בסורוקה מתריעה על חוסר המודעות לאבחון וטיפול באוסטאופורוזיס. "במקרים רבים של שברים החולים משוחררים מבלי לטפל במחלה שגרמה לשבר", היא אומרת ומספרת על השינוי שמתרחש בדרום הארץ במטרה למנוע את השבר הבא
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
השבר שצריך למנוע. עצמות הן מטבען רגישות, אך עם אוסטאופורוזיס הסיכוי שלהן להיפגע גבוה יותר. בישראל וגם בעולם עדיין חסרה המודעות לאבחון מוקדם של מחלת האוסטיאופורוזיס. לצערנו, גם לאחר שהמחלה כבר מתבטאת עם שבר אוסטאופורוטי, החולים אינם מופנים לטיפול במחלה.
במחלקות אורתופדיות רבות, בהן מנתחים חולים לאחר שבר בצוואר ירך, החולה משתחרר לביתו ובמכתב השחרור לא קיימת אבחנה של אוסטאופורוזיס ואין הכוונה להמשך טיפול תרופתי במחלה היסודית שהביאה לשבר.
עוד במדור 60 פלוס:
נפילות של מבוגרים: 5 המקומות הכי מסוכנים
התפריט הגמיש: התזונה שתחזק אתכם בגיל 60 ומעלה
4 סוגי התרגילים שישפרו את יכולת התנועה של מבוגרים
אוסטאופורוזיס: אינה מורגשת עד לשבר
מחלת האוסטאופורוזיס, המוכרת גם בלשון העם כ"בריחת סידן", היא מחלת שלד סיסטמית (מערבת את כל עצמות הגוף), המאופיינת ב"דלדול" של העצם. משמעות הדלדול היא ירידה בחוזק העצם וסיכון מוגבר לשברים. למעשה, העצם בנויה כמו כוורת המכילה חללי אוויר וקירות גרמיים. מצד אחד מבנה זה מקנה לעצם חוזק, ומהצד השני שומר על משקלה הנמוך. מחלת האוסטיאופורוזיס מתאפיינת באיבוד מסת העצם, הפוגעת במבנה השלד ובחוזקו, ובסיכון מוגבר לשברים אוסטאופורוטים, שברים המתרחשים לאחר נפילה בעצימות נמוכה.אוסטאופורוזיס נתפסת כמחלה "שקטה", כזו שאינה מורגשת עד להופעה של שבר אוסטאופורוטי ואז הנזק כבר רב והשלכותיו רבות. שבר אוסטאופורוטי מתרחש בעקבות חבלה בעצימות נמוכה, כמו נפילה מגובה עמידה או חבלה קלה, כאשר האזורים בשלד שנפגעים בשכיחות גבוהה באוסטאופורוזיס הם צוואר הירך (מפרק שבו עצם הירך מתחברת לאגן), חוליות עמוד השדרה הגבי והמותני ושורש כף היד.
1 מכל 3 נשים ו-1 מכל 5 גברים
קבוצת הסיכון המובהקת לאוסטאופורוזיס היא נשים לאחר גיל המעבר מאחר ובתקופה זו יורדת בגוף-האישה רמת האסטרוגן שהנו הורמון חשוב לבריאות העצם המעודד את בניית העצם ומעכב את פירוקה.
ההערכה היא שלאורך השנים במצטבר אחת מתוך שלוש נשים סובלת מאוסטאופורוזיס. הסטטיסטיקה בקרב גברים לא רחוקה ועומדת על אחד לחמישה גברים וזאת למרות שהמחלה אינה מזוהה עם המגדר, ולכן שיעור הגברים בסיכון שאינם מאובחנים גבוה מאוד.
הבדיקה לאיבחון חינם לבני 60 פלוס
בדיקת צפיפות עצם היא בדיקה לא פולשנית, המודדת את כמות המינרלים בעצם, ומשמשת לצורך הערכה של הסיכון לשבר – ככל שצפיפות העצם נמוכה יותר כך גדל הסיכון לשברים.
הבדיקה משמשת ככלי לאבחון מחלת האוסטאופורוזיס ובנוסף גם יכולה לסייע לרופא להעריך את תגובת השלד לטיפול התרופתי לאוסטאופורוזיס.
הבדיקה כלולה בסל הבריאות לנשים וגברים מעל גיל 60, אחת לחמש שנים ובמידה והמטופל מקבל טיפול ייעודי לאוסטאפורוזיס היא מתבצעת אחת לשנתיים.
מתחילים שינוי באיבחון ובמעקב
כאמור בישראל ובעולם חסרה המודעות לאבחון מוקדם של מחלת האוסטיאופורוזיס. במרכז הרפואי סורוקה שבו מנותחים כל החולים עם שבר בצואר ירך בדרום הארץ, החלטנו לשנות את המצב הקיים, והקמנו מערך מיוחד שתפקידו לטפל ולעקוב אחר חולי אוסטיאופורוזיס לאחר שבר אוסטיאופורוטי במטרה לטפל במחלה ובמטרה למנוע את השבר הבא.
יש להדגיש כי "שבר מוביל לשבר" והסיכון של חולה במחלת האוסטיאופורוזיס שכבר חווה שבר לפתח שבר נוסף גדל בכ- 86% אסור לנו לשכוח גם את ההשלכות– כל שבר עשוי לגרום למוגבלות פיזית, בעיות תפקוד, בעיות בריאותיות ולצערנו לפעמים אף למוות.
שלבי המעקב: מבית החולים לרופא המשפחה
במסגרת פרויקט מניעה שניוני המתבצע בבית החולים הקשר עם המטופל מתחיל כבר באשפוז בבית החולים, לאחר הניתוח או בתקופת השיקום, במפגש בין החולה ומשפחתו ובין אחות השרות.
בשלב ראשון, מקבלים הסבר מלא על מחלת האוסטאופורוזיס וחשיבות מניעת נפילות ושברים. בהמשך, בעזרתה של המתאמת של השרות החולה מקבל זימון לביקורת אצל אנדוקרינולג וביצוע צפיפות עצם כשישה שבועות לאחר השבר לצורך המשך מעקב וטיפול במחלת האוסטאופורוזיס.
במקרה שחולה מתאשפז לשיקום במחלקה הגריאטרית של בית החולים, ניתן היעוץ של האנדוקרינולוג כבר באשפוז וההמלצות הטיפוליות מיושמות כבר במסגר האשפוז. במקביל, מתאמת השרות דואגת לעדכן את החולה ורופא המשפחה בתכנית הטיפולית הכוללת תורים מתוכננים, בדיקות דם רלוונטיות, מתן ויטמין D וסידן.
כך, המטופל עוזב את בית החולים עם אבחנת אוסטאופורוזיס ותהליך מעקב ארוך טווח, דבר שבעבר לא היה קורה כלל. יש לזכור כי מדובר במחלה כרונית וחשוב לדאוג להמשכיות הטיפול והמעקב בה.
תרופות אפשריות לטיפול במחלה
במסגרת סל הבריאות קיימות מספר תרופות המומלצות לחולי אוסטאופורוזיס לאחר שבר בצוואר הירך, אם באמצעות דנוסומאב (פרוליה), טיפול ביולוגי חדשני המעכב את פירוק העצם וניתן בזריקה מתחת לעור אחת לחצי שנה במרפאה על ידי האחות; זולדרונאט (אקלסטה), תרופה ממשפחת הביספוספונטים הניתנת בדרך כלל אחת לשנה, באמצעות עירוי לווריד של 20 דקות; או לחילופין עם טריפאראטייד (פורטאו), הניתנת בזריקה יומיומית למשך שנתיים.
הבחירה של הטיפול מותאמת לכל מטופל ותלויה במחלות רקע כולל תפקודי כלייתי, טיפול קודם לאוסטאפורוזיס שהחולה קיבל וגורמים נוספים, ובהתאם לכך ממליץ האנדוקרינולוג על הטיפול המתאים לחולה.
הכותבת רופאה בכירה ומ"מ מנהל היחידה לאנדוקרינולוגיה, המרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה
צפו בכתבה על מרי, בת ה-73 שהכניסה לחייה פעילות גופנית, תזונה מותאמת וטיפול תרופתי במטרה למנוע את השבר הבא:
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"