"מגדר זה שום דבר"
פרויקט "מהנדסות העתיד 1" שינה את חייה של קרן כץ (18). לאחר שהציגה בכנסת את הפיתוח של הקבוצה שלה – מערכת שמונעת שכחה של ילדים ברכבי הסעות – היא הבינה שאין מטרה שלא תוכל להשיג. כך נולד הסטארט־אפ שלה, העוזר לנשים להחליט מה ללבוש כל יום ואילו בגדים לרכוש למלתחה – שכבר זכה במקום השני בתחרות בינלאומית. ההרשמה ל"מהנדסות העתיד 3" מסתיימת ביום שישי
בשיתוף תעשייה אווירית
כשההצעות לקידום אפליקציית האופנה שאותה הגתה החלו לזרום לעברה של קרן כץ, אז תלמידת תיכון, פתאום נפל לה האסימון שבעוד חודש בכלל יש לה בגרויות, שהיא רק בת 17 ולמי בעצם יש זמן לטוס לארה"ב ולאירופה כדי להציג את האפליקציה בפני חברות אופנה בינלאומיות?
ההרשמה למהנדסות העתיד מסיימת השבוע - זה הזמן להירשם
זה קרה לה בתחרות הסטארט־אפים הבינלאומית Startup Weekend Tel Aviv. קרן, צעירה בעלת הישגים לימודיים גבוהים, חשבה על מיזם שיעזור לה ולנערות כמוה להתמודד עם אחד האתגרים הגדולים המעיקים ביותר: מה ללבוש היום.
כיצד הכל התחיל? "כל אישה או נערה שרוצה לבחור בגד מהארון, או שילוב כמו מכנסיים, חולצה ונעליים, חווה זאת מדי יום", היא אומרת, "צריך להוציא את הבגדים מהארון, למדוד אותם ולהסתכל אם זה מתאים. אם לא, צריך לקפל הכל בחזרה ולהתחיל מחדש.
"בסופו של דבר כל החדר מלא בבגדים והכל מבולגן. חשבתי מה היה קורה אם הייתי יכולה ליצור אפליקציה שבה יהיו לי צילומים של כל הבגדים שלי בארון, ושדרכה אוכל לבנות בקלות אאוטפיטים שונים. זה היה מונע ממני לבזבז זמן יקר וכך גם החדר היה נשאר מסודר. אחרי זה חשבתי יותר רחוק על דרך שבה אוכל להכניס לאפליקציה צילומים של בגדים שאני שוקלת לקנות כדי לבדוק באמצעותה אם הם מתאימים לביגוד הקיים שלי".
ביחד עם שני חברים היא נרשמה לתחרות הסטארט־אפים על מנת להציג את הרעיון ולקדמו. "רק כשהגענו למקום קלטנו פתאום שלא מדובר בתחרות מקומית קטנה, אלא ממש בתחרות בינלאומית גדולה עם יזמים צעירים מכל העולם ושופטים מחממות הסטארט־אפ הגדולות ביותר, כמו גוגל ופייסבוק ישראל", היא מודה.
הייתה להם רק תוכנית עסקית ואפיון כללי מאוד של המיזם, אבל הפרזנטציה שעשתה קרן הצליחה לסחוף יזמים מכל העולם, חלקם מבוגרים ממנה בעשר ועשרים שנה, שהפכו לחברי קבוצתה בתחרות. "פתאום התגבש סביבנו צוות בינלאומי, שאני הייתי ה־CEO שלו, ועבדנו על האפליקציה במשך 48 שעות שבהן כמעט ולא ישנו", היא משחזרת.
הצלחתם להגיע למשהו ישים?
"כן. בסוף צמצמנו את הרעיון המקורי שלי ויצרנו מעין טינדר של בגדים, שבו אתה מקליק על בגדים שמוצאים חן בעיניך ובעזרת אלגוריתם מבוסס machine learning, האפליקציה לומדת את הטעם האישי שלך ועוזרת לך למצוא בגדים בצורה יותר קלה ומהירה. הצלחנו להגיע לאב טיפוס לאפליקציה והצגתי אותו בפני השופטים וקהל מכל העולם. זכינו במקום השני מתוך 22 מיזמים, וזאת הייתה ממש חוויה מדהימה עבורי".
את ההישג בתחרות, במיוחד בהקשר של הפרזנטציה, הובלת הקבוצה וניהולה, היא רושמת לזכות פרויקט "מהנדסות העתיד 1", שבו נטלה חלק זמן קצר לפני כן באותה שנה. קרן נמנתה על קבוצה מובחרת של 100 תלמידות אשר התקבלו לפרויקט הטכנולוגי.
הבנות, כולן תלמידות י"א בזמנו, נבחרו בתום שורה ארוכה של מיונים מבין מאות בנות מצטיינות במגמות מדעיות־ריאליות ברחבי הארץ. במהלך הפרויקט נפגשו הבנות עם מנטוריות – מהנדסות מהתעשייה האווירית, ויחד הן עבדו על פרויקטים הנדסיים חדשניים ופורצי דרך.
"באותה תקופה היה בארץ ריבוי של מקרים שבהם נשכחו ילדים במכוניות וברכבי הסעות", היא מספרת, "והמשימה של הקבוצה שלנו הייתה לפתח מערכת שתסייע למנוע שכחת ילדים ברכבי הסעות. בסופו של דבר פיתחנו פיתרון שהיה מבוסס על שימוש בגלי רדיו.
"המערכת עבדה באופן הבא: כל ילד מקבל שבב (מעין משדר) שאותו אפשר להכניס לצמיד, שרשרת וכדומה, ועל השבב הזה נמצא מידע אישי ורפואי עליו, למקרה חירום. במקביל, ברכב ההסעות מותקן מקלט המזהה את השבבים.
"כשהנהג רוצה לסיים את הנסיעה, כללנו במערכת שתי אופציות: האחת, שהנהג לא יכול לכבות את המנוע בכלל אם נשאר ילד ברכב, והאופציה השנייה, שאם ילד נשכח חלילה בהסעה, המערכת מתקשרת עצמאית לכוחות ההצלה, מודיעה על כך בסמס למסגרת הלימודית והמשפחתית ותוך כדי כך פותחת את החלונות או פתחי האוויר ברכב ההסעות".
המערכת החכמה זכתה לתהודה תקשורתית, וקרן פנתה מיוזמתה לח"כ יפעת שאשא ביטון, יו"ר הוועדה המיוחדת לזכויות הילד, וסיפרה לה על הפרויקט ועל המערכת החדשנית. חברת הכנסת התלהבה מהרעיון והזמינה את קרן לבוא ולהציג את המערכת בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת.
"במסגרת הדיון בוועדה הגיעו עוד מספר יזמים שהציגו את הרעיונות שלהם לפיתרון הבעיה. אני הצגתי את המערכת מטעמנו יחד עם המנטורית שלי בפרויקט, ד"ר יעל טרמין. זאת הייתה חוויה מאוד משמעותית עבורי, ואני בטוחה שהרבה מהביטחון שהיה לי לבוא ולהציג את מיזם האופנה בתחרות הסטארט־אפים בפני חבר שופטים וקהל מכל העולם נבע מפרויקט 'מהנדסות העתיד', שבו הצגתי את המערכת בפני גורמים בכירים.
"מעבר לביטחון העצמי, הפרויקט נתן לי גם את המעוף ואת האמונה העצמית שאני טובה בתחום המדעים ושאני יכולה להתפתח בו מקצועית ולהגיע לכל דבר שארצה".
היא בת 18 כיום, תושבת כפר־סבא, בתיכון למדה במגמת סייבר, פיזיקה ומדעי המחשב. במהלך לימודיה חנכה תלמידים בהתנדבות במתמטיקה, פיזיקה וסייבר. כמו כן, הייתה יו"ר מועצת התלמידים בחטיבת הביניים והשתתפה בפרויקט ההסברה הישראלית "שגרירים צעירים", המכין צעירים ישראלים להיות מעין שגרירים של המדינה ברשתות חברתיות ובפרויקטים בינלאומיים. אבל השנה האחרונה היא ששינתה את חייה, בעיקר חוויה אחת בה.
"הייתה לנו הרצאה עם ענבל קרייס, שהיא סגנית מנהל מפעל חלל של התעשייה האווירית ומי שעמדה קודם לכן בראש פרויקט פיתוח הטיל 'חץ 3'. ההרצאה שלה הייתה מדהימה, והיא גרמה לי להבין שמגדר זה שום דבר, שאוכל להגיע לכל דבר בחיים אם רק אשאף לכך".
זה הזמן להירשם למהנדסות העתיד>>
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף תעשייה אווירית