שתף קטע נבחר

"בבית החולים אמרו שתרופות הרגעה כאלה יכולות להרוג פיל"

הבת שגילתה שאימה מקבלת תרופות נגד חרדה ללא כל צורך. הבן שאביו הולעט בכדורי שינה עד שקרס. האחיות המותשות שמספרות שכמעט כולן נוהגות כך, כי אין ברירה. עדויות חדשות רבות הגיעו למערכת בעקבות פרסום התחקיר ב"ידיעות אחרונות" ו-ynet, שבו נחשף כי בתי אבות סיעודיים נותנים לקשישים תרופות שינה והרגעה ללא פיקוח ובקרה

"בן אדם אחד לא יכול להשתלט על כל כך הרבה קשישים". מטופלים בבתי החולים הגריאטריים (צילום: אריאלה שטרנבך) (צילום: אריאלה שטרנבך)
"בן אדם אחד לא יכול להשתלט על כל כך הרבה קשישים". מטופלים בבתי החולים הגריאטריים(צילום: אריאלה שטרנבך)

כשמירב הגיעה לבקר את אימא שלה בבית האבות, היא זיהתה שכולם סביבה נראים כפי שתיארנו אתמול (ג') בתחקיר על סימום הקשישים בבתי האבות - ישנוניים ולא מתקשרים. "כעבור כמה ימים, כשבאתי לבקר שוב, מצאתי גם אותה עם עפעפיים שמוטים ודיבור כבד", היא אומרת. "מכיוון שמדובר באישה ערנית ונמרצת מאוד, נבהלתי מאוד. פניתי לרופא והוא אמר שהתחילו לתת לה תרופה פסיכיאטרית לטיפול בחרדה".

 

 

כששאלה את הרופא למה אימא שלה מקבלת תרופה לטיפול בחרדה, למרות שאינה סובלת מחרדות, הוא התקשה לספק לה תשובה. "למה לא אמרתם לנו?", היא שאלה. "את לא האפוטרופוס שלה", הוא ענה. "נכון, אימא צלולה ואחראית על עצמה, אבל גם אותה לא עידכנו או שאלו", היא מספרת. "הבנו שהמקום הזה לא מתאים לאימא, והוצאנו אותה משם".

 

זמן קצר לאחר מכן, מתוך תחושת אחריות כלפי הקשישים האחרים בבית האבות, שלחה מירב תלונה למשרד הבריאות. את תשובת המשרד, באמצעות מישהי שהציגה עצמה כעובדת סוציאלית מסניף אשקלון של משרד הבריאות, היא מתקשה לעכל. "מדובר בבית אבות ותיק ומוכר שאנחנו סומכים עליו, ואם כבר הוצאת את אימא שלך משם, למה זה מעניין אותך? המוסד לא חייב לעדכן לגבי התרופות". בעקבות התגובה פנתה השבוע מירב שוב למשרד הבריאות והיא ממתינה לתגובתו.

 

זרים למקצוע

תלונות דומות הגיעו אתמול ל"ידיעות אחרונות" ול-ynet בעקבות פרסום התחקיר, שבו חשפנו כי צוותים רפואיים ולעיתים גם עובדי סיעוד או אנשי כוח עזר נותנים לקשישים תרופות שינה והרגעה ללא בקרה, ולעיתים גם ללא עדכון, במינונים מוגזמים. כתוצאה מכך קשישים רבים מאבדים צלם אנוש, יושבים במשך רוב שעות היום מנומנמים ואינם מתקשרים, ובמקרים מסוימים הדבר מוביל לפצעי לחץ, לזיהומים ואף למוות.

 (צילום: אריאלה שטרנבך) (צילום: אריאלה שטרנבך)
(צילום: אריאלה שטרנבך)

 (צילום: אריאלה שטרנבך) (צילום: אריאלה שטרנבך)
(צילום: אריאלה שטרנבך)

במשרד הבריאות טענו בתגובה כי אינם מכירים תופעה כזאת, אבל מהעדויות שהגיעו לידינו עולה כי לא פעם נשלחו למשרד תלונות של ילדים להורים כאלה, שהולעטו בכדורים ללא צורך ובאופן מוגזם. למשל אדם, שפנה בדחיפות למשרד לאחר שזיהה שאימו ישנונית ואינה מגיבה. "לאחר בדיקה עם האחות התגלתה הוראה של הרופאה לטפל באימא באמצעות כדורי שינה, ללא ידיעתנו וכמובן ללא הסכמתנו", אמר אתמול אדם. "בהתערבותנו הופסק הטיפול בכדורי שינה, והרי זה פלא - אימא חזרה לחיים, ערנית ומתפקדת".

 

תגובת משרד הבריאות לתלונה של אדם מלמדת על גלגול עיניים במקרה הטוב, או פשוט זלזול בוטה במקרה העצוב. "החלטת מתן הטיפול התרופתי על ידי הרופאה נעשתה על בסיס מידע מהצוות הסיעודי ועל פי שיקול דעת רפואי", כתבו לאדם. "ראוי לציין שבעקבות פנייתכם לרופאה הנושא נשקל בשנית והתרופה הופסקה. עם זאת, היה צריך ליידע אתכם בזמן אמת על הוספת תרופת השינה לאימכם".

 

אם אכן היה צורך רפואי, מדוע הופסקה התרופה, ואם לא היה צורך כזה - מדוע היא ניתנה מלכתחילה? למערכת הבריאות הישראלית הפתרונים. המלצת המשרד במקרה הזה: שבני המשפחה יקיימו תקשורת עם הצוות הרפואי במוסד.

 

אגב, בתשובת המשרד לאדם אפשר למצוא גם את שורש הבעיה: "אכן, מספר המטפלים נמוך מהנדרש", כתבו לו. ואכן, כמעט בכל בתי האבות בארץ מתלוננים כבר שנים על מצוקת כוח אדם הולכת וגדלה ודורשים לאשר להכניס לארץ 6,000 עובדים זרים לתחום. לטענתם, זו הסיבה גם להתעללויות וגם לחלוקה הבלתי מבוקרת של כדורים.

 

"בלילות יש במקרה הטוב שני עובדים על מחלקה, ואם מישהו קצת משתולל או מטייל, דופקים לו כדורים ובבוקר אין לך עם מי לדבר. הקשישים זרוקים על הכיסאות", אמרה לנו אתמול יעל, שעובדת כמלווה לקשישים בבית האבות. "אני בין הפטיש לסדן, כי אם אעשה בלאגן ידאגו שאני אעוף, אבל מצד שני אני חייבת לדווח למשפחה. בדרך כלל אני מנסה לפתור את הבעיות מול כוח העזר, אבל היו תקריות בעייתיות וכואבות שלא יכולתי לשתוק להן. למשל, קשישה שצרחה במקלחת בבוקר כי קילחו אותה במים קפואים, או צורת דיבור לא נאותה ולגלוג על מטופלים".

 

 

לפני כשנה, בעקבות סדרת תחקירים שפורסמה כאן על התעללויות והזנחת קשישים בבתי האבות ובמחלקות הסיעודיות, הבטיח מנכ"ל משרד הבריאות משה בר-סימן-טוב לאשר את העסקתם של 2,200 עובדים כאלה, אך בפועל לא קרה דבר.

 

כשהתברר כי הבטחות הממשלה אינן מתקיימות, הגיש איגוד בתי אבות עתירה לבג"ץ בעניין, ולאחר כמה דחיות סיפקה המדינה לפני ימים אחדים תשובה חצופה במיוחד. על פי התשובה, שנחשפה אתמול ב"ידיעות אחרונות", המדינה לא מאפשרת את הבאתם של עובדים זרים לתחום בגלל החשש שהם יגזלו את העבודה מישראלים. רק בעיה קטנה יש בתשובה הזאת: כבר שנים שישראלים לא מוכנים להתקרב לתחום. פשוט אין כאלה. עד כדי כך שבצר להם העסיקו מספר בתי אבות מהגרי עבודה ושוהים לא חוקיים מאפריקה, ללא אישור, עד שהדבר התגלה ואלה הוכרחו להפסיק את עבודתם.

 

בהמשך התשובה לבג"ץ, כאילו הסעיף הקודם נשכח, טוענת הממשלה כי תאשר את העסקתם של עובדים פלסטינים. גם אם נניח לרגע לכשל הלוגי - עובדים פלסטינים לא "גונבים את העבודה" לישראלים? הדבר כמעט בלתי אפשרי. גם משום שישראלים רבים, למרבה הצער, לא יסכימו שפלסטינים יטפלו בהוריהם הקשישים במצב הנוכחי, וגם משום שמבחינה ביטחונית הדבר אינו ישים. די אם נזכיר כי בכמה מקרים בעבר עובדים כאלה לא קיבלו היתרי כניסה לישראל, שלא לדבר על תקופות של סגר על השטחים או עימות, שיותירו שוב את בתי האבות ללא עובדים.

 

הסעיף השלישי בתגובה מופרך גם הוא: פתיחת 20 קורסים שיכשירו 500 עובדים ישראלים לתחום, ואלה יקבלו גם תמריצים. באיגוד בתי האבות לא ידעו אם לצחוק או לבכות בתגובה למענה המדינה. "קודם שימצאו אפילו 50 ישראלים שמוכנים לעבוד בזה", אמרו לנו השבוע. "זה פשוט מגוחך".

 

הנוהל שאיש לא מכיר

טענה נוספת שהשמיע משרד הבריאות בתגובה לתחקיר אתמול הייתה ש"בשנה האחרונה יצאה הנחיה לא לתת תרופות שינה לפני השעה שמונה בערב, אלא רק בבחינת כל שינוי מהנחיה זו". בפועל, מבדיקה שערכנו עם כמה בתי אבות, באף אחד מהם לא הכירו הנחיה כזאת. יותר מכך, גם אם הייתה הנחיה כזאת, הם אומרים, בלתי אפשרי ליישם אותה. "הקשישים הסיעודיים שיושבים כל היום לא יכולים לחכות לשמונה בערב כדי ללכת לישון", אמר אתמול מנהל בית אבות גדול. "מן הסתם, אלה מהם שזקוקים לכדורים מקבלים אותם לפני השינה, גם אם זה בשבע בערב".

 

אחיות, אנשי צוות רפואי ועובדי כוח עזר שדיברו איתנו וביקשו שלא להיחשף סיפרו כי הסימום השיטתי של הקשישים מתנהל באין מפריע, לעיתים בלי לשאול אפילו את הרופאים. "כי אין ברירה אחרת", טענו. "בן אדם אחד לא יכול להשתלט על כל כך הרבה קשישים, שחלקם צועקים וחלקם לא מצליחים להירדם".

 (צילום: אריאלה שטרנבך) (צילום: אריאלה שטרנבך)
(צילום: אריאלה שטרנבך)

 (צילום: אריאלה שטרנבך) (צילום: אריאלה שטרנבך)
(צילום: אריאלה שטרנבך)

דני, שהכניס את אביו לבית אבות לפני כשנה כתוצאה משבר בירך והידרדרות קוגניטיבית קלה, מכיר את הבעייתיות הזאת מקרוב. "מרגע שאבא נכנס לשם המצב שלו הידרדר", הוא אומר. "אימא שלי טענה כל הזמן שמסממים אותו, שלא הגיוני שהוא כזה זומבי ולא מתקשר איתנו. עשינו שוב בדיקות קוגניטיביות ולא מצאו דבר. רוב הזמן הוא היה נבול, לא היה עם מי לדבר. כשהיינו מגיעים, הוא היה מבקש ללכת לישון".

 

לפני כארבעה חודשים התקשרו לדני בבהילות מבית האבות בגלל חשד לאירוע מוחי. הם מצאו את אבא נפול על הכיסא ולא מצליח להחזיק את עצמו", הוא מספר. "טסנו לבית החולים, ומכיוון שהבדיקות יצאו תקינות, הרופא בדק את מינון התרופות שאבא מקבל וזעקה נפלטה מפיו. הוא אמר שאלה מינונים מטורפים, שכמות כזו של תרופות הרגעה ושינה יכולה להרוג פיל. שוחררנו עם המלצה להוריד את מינון התרופות בדחיפות. חזרנו לבית האבות, וראינו שאבא הפך לאדם אחר והתחיל שוב לתקשר. בבית האבות הודו בפנינו שלילה קודם אח מהמחלקה נתן על דעת עצמו עוד כדור שינה, כי כדור אחד לא עזר. ביקשתי שיפסיקו עם זה, והם עידכנו שהם שינו את המינונים והפחיתו לו בתרופות. חודש אחר כך אבא נפטר. בדיעבד יש לי המון ייסורי מצפון וכאב ששמתי אותו בבית אבות. הוא לא היה צריך למות".

 

בעקבות התחקיר ביקש אתמול ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) לזמן את הכנסת לדיון בהול בנושא. "סיימנו לשבת בשקט, וכדאי מאוד שמשרד הבריאות יתעורר ויעמוד מאחורי כל מה שהבטיח ולא עשה עד היום", אומר שמולי. "כל ההפקרות הפושעת הזו היא באשמתו - אין פיקוח, אין מצלמות, אין תוספת כוח אדם, ועכשיו גם בחסות השתיקה שלו הופכים קשישים סיעודיים ל'צמחים' אנושיים בגלל שיקולי רווח, נוחות ויעילות של בתי האבות. לפי העדויות שמגיעות מאז הפרסום מצד אנשים בתוך המערכת, עם המינונים המוגזמים האלה אפשר להרדים גם סוסים ולא רק להרגיע קשישים חסרי ישע".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "המשרד בודק כל תלונה על טיפול לא נאות, כולל לגבי טיפול תרופתי. נושא זה נבדק בבקרות על ידי רופאים, אחיות ורוקחים, ובנוסף, בכל כניסה למוסד לגבי אמינות מתן התרופות. ביוני 2017 הועברה הנחיה לכל הנהלות בתי החולים הגריאטריים והמוסדות הסיעודיים בהתייחס ל'מתן טיפול איכותי יומיומי בבתי החולים הגריאטריים'. מצוין בו בין השאר ש'השכבת המטופלים לשנת לילה לא תתבצע לפני 20:30, וכן שתרופות לשינה לא יינתנו לפני ההשכבה כדי למנוע יקיצה מוקדמת'. נוהל זה נבדק בכל בקרות הפתע להבטחת טיפול ראוי, והמוסדות מקבלים את פירוט הממצאים. נושא זה נאכף ונבדק בכל המוסדות, ומתאפשר עם הקפדה על סדר יום זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אריאלה שטרנבך
"תרופות כאלה יכולות להרוג פיל"
צילום: אריאלה שטרנבך
מומלצים