"מסוכנות ברורה": עאהד תמימי במעצר עד תום ההליכים
כחודש אחרי שעאהד תמימי (17) ובת דודתה תועדו תוקפות קצין וחייל בנבי סאלח, קבע בית המשפט הצבאי בעופר כי הנערה הפלסטינית תישאר מאחורי סורג ובריח עד תום ההליכים נגדה: "עוצמת האלימות מקימה עילת מסוכנות ברורה, היא העידה כי מעשיה נובעים מקידום מטרה אידיאולוגית"
בית המשפט הצבאי בעופר החליט היום (ד') כי עאהד תמימי (17), הנערה הפלסטינית שמואשמת בתקיפת קצין וחייל, תישאר במעצר עד תום ההליכים נגדה. פרקליטיה טרם החליטו אם לערער על ההחלטה. משפטה יחל ב-31 בחודש. גם האם נרימאן, שמואשמת בתקיפה בנסיבות מחמירות, הסתה ועבירות נגד קיום הסדר הציבורי, תישאר במעצר עד תום ההליכים.
באסם, אביה של עאהד, מסר בתגובה להחלטת בית המשפט: "כשגם התובע וגם השופט הם חיילים והאינטרס המשותף שלהם הוא המשך הכיבוש, ההחלטה הייתה ידועה מראש". שר הביטחון אביגדור ליברמן מסר: "יש צדק בבית הדין הצבאי. אני מברך על ההחלטה להשאיר את הפורעת עאהד תמימי במעצר עד תום ההליכים. המסר שלנו ברור - מדינת ישראל לא תאפשר פגיעה בחיילי צה"ל ומי שינסה לפגוע ישלם מחיר כבד".
בהחלטת בית המשפט צוין בנוגע לתמימי כי "היוזמה למעשים, היקפם, עוצמת האלימות שננקטה בהם והתווך שבו הם בוצעו אגב פעילות כוחות ביטחון בהפרת סדר בכפר, מקימים עילת מסוכנות ברורה, שספק רב אם ניתן לאיינה לחלופה וזאת גם בהתאם להחלטת בית המשפט לערעורים בפרשה".
עוד צוין בהחלטה כי "הנאשמת העידה על עצמה בהתנהגותה ובדבריה כי מעשיה נובעים מקידום מטרה אידיאולוגית מקשה עד מאוד לשחרורה ממעצר. במאמר מוסגר נעיר גם כי שתיקתה של הנאשמת עומדת לחובתה".
בנוגע לגיל של הנאשמת קבע בית המשפט כי "נקבע לא אחת בעניינם של קטינים כי מעורבות ההורים והשפעתם על ילדיהם היא שיקול חשוב בכל הנוגע לבחינת שיקומם ומניעת עבירות עתידיות מצדם. גילה של המאשמת הוא נתון שמעותי וחשוב בעת הארכת עוצמת מסוכנות והבחינה האם ניתן להשיג את תכלית מעצרה בדרך אחרת כלשהיא שפגיעתה בחירותה פחותה. ואולם חרף שיקולים ברורים של טובת הקטין ושיקולי שיקום הנובעים מכך הגיל אינו חזות הכול".
עאהד תמימי ובת דודתה נור תמימי (21) תועדו לפני חודש מכות מפקד פלוגת חוד בחטיבה המרחבית וחייל ביישוב נבי סאלח בדרום השומרון. הנערה, שנמצאת במעצר מ-19 בדצמבר, הואשמה בתקיפת הקצין והחייל, תקיפת משרתים בכוחות הביטחון בחמישה מקרים נוספים, זריקת אבנים, השתתפות בהפרות סדר, איומים והסתה. בת הדודה נור הואשמה בעבירות של תקיפת חייל בנסיבות מחמירות והפרה לחייל במילוי תפקידו.
"התחילה לדחוף ולהרים עליי ידיים"
ביום שני השבוע נחשפו גרסות המ"פ והחייל שהיו מעורבים בתקרית האלימה. "היינו בתחילה בסמוך לבתי הפלסטינים כי ידוע שכשמתחילה הפרת סדר מגיעים הפעילים לתוך בית המשפחה (תמימי) ליידות אבנים על כוחות צה"ל", סיפר המ"פ לחוקרי המשטרה. "אז הגענו למקום כדי למנוע שהאבנים יגיעו לציר. לאחר זמן מה הפלסטינים הבינו היכן אנחנו עומדים והתחילו ליידות לעברנו אבנים. לא זיהינו מי זורך עלינו אבנים וכדי למנוע את זריקת האבנים נכנסנו לחצר הבית".
המ"פ סיפר כי עמד כ-20 דקות עם החייל בכניסה לחצר בית תמימי, עד שכמה בני משפחה יצאו לעברם. "יצאו שתי הבנות, שתי נשים מבוגרות ועוד נראה לי שמונה ילדים וארבעה מבוגרים, ואז מגיעות שתי קטינות. הן מדברות בערבית, אני לא מבין את השפה ולכן לא הבנתי מה הן אמרו".
על התקיפה עצמה סיפר המ"פ: "אחת הקטינות, בת 13-12 בלונדינית, שלבשה ז'קט ג'ינס בהיר, התחילה לדחוף, לבעוט ולהרים עליי ידיים. היא נתנה לי סטירה ולקשר שלי בוקס לפנים. הקטינה השנייה הייתה פחות אלימה. היא בעיקר דחפה אותי. לאחר מכן הגיעה האישה המבוגרת. היא ניסתה לעצור את הילדות שלה, אבל לא הצליחה".
על שאלת החוקר בנוגע לתחושותיו סיפר המ"פ: "בסוף אני צריך להחזיק את הפרות הסדר בשליטה. היו שתי נקודות ולא רציתי לעצור אותן כדי לא לפתוח נקודה נוספת מכיוון שלא היו מספיק כוחות בשטח. אני רוצה לציין שהייתי טרוד מאירועי הפרות הסדר בשטח והייתי קשוב לקשר, ולכן לא התייחסתי כל כך לאירוע הזה".
בהמשך נשאל המ"פ מדוע שתי התוקפות לא נעצרו. על כך הוא השיב: "מאחורי הבנות היו עוד שתי משפחות, בערך 12 אנשים, ואנו היינו שני חיילים. אם היינו עוצרים אותן - היינו מגיעים לתוצאה גרועה ולא יודע איך זה היה נגמר. בנוסף לכך, היינו בהפרת סדר גדולה ללא כוח אדם מספיק".
החייל: "הקטינה עם התלתלים עשתה בעיות"
עדות דומה בחקירת המשטרה סיפק גם החייל שהיה עם המ"פ. לדבריו, "הבחורה הבלונדינית נתנה למ"פ בעיטות עם הרגליים וסטירה לפרצוף. היא דחפה אותו ונתנה לו מכות. אני לא זוכר בדיוק מה הסדר, היא נתנה לי אגרוף לפנים ופגעה לי בגבה הימנית. בהתחלה הרגשתי כאב ולאחר זמן מה עבר לי. הילדה השנייה צילמה עם הטלפון, אם אני זוכר טוב היא דחפה אותי".
גם החייל נשאל מדוע שתי התוקפות לא נעצרו. הוא השיב: "אני לא יודע, הייתי עם המפקד, זאת החלטה שלו. שמעתי שהקטינה עם התלתלים עשתה בעיות, אבל בשעת האירוע לא זיהיתי אותה. רק אחר כך. היו בגזרה עוד חיילים, אבל הם לא ראו את האירוע".
בדיון שנערך ביום שני בבית המשפט הצבאי בעופר, הציגה פרקליטתה של עאהד תמימי, עו"ד גבי לסקי, שורה של טענות על התנכלות מצד החוקרים למרשתה. בין היתר טענה הפרקליטה כי אחד החוקרים, ששמו לא נחשף בפרוטוקולים, איים על תמימי ששותקת בחקירה, כי אם לא תדבר הוא יעצור את בני משפחתה בזה אחר זה.
עו"ד לסקי גם הציגה לשופט צילומים מתוך חקירת תמימי, ובהם נראה החוקר מתקרב לנערה הפלסטינית באופן תמוה ואף נכנס למרחב הפרטי שלה. לדברי עו"ד לסקי, "רואים בבירור איך החוקר מכניס את ראשו בין המחשב ממש בצמוד אליה".
בעקבות אירועים אלה הגישה לסקי תלונה ליועץ המשפטי לממשלה. במהלך הדיון היום התייחסה הסנגורית גם לעדויות החיילים, וטענה כי "יש בהן סתירות שאינן מתיישבות על הדעת". בסיום הדיון קבע השופט כי ההחלטה בעניין המשך מעצרה של תמימי תינתן ביום רביעי. עד אז היא תישאר במעצר.