בפעם השנייה בתוך יום: הביטקוין צנח מתחת ל-10,000 דולר
המטבע הדיגיטלי צנח ב-16%, לרמה של כ-9,500 דולר. הסיבה לירידות: צעדים שנוקטות ממשלות דרום קוריאה וסין להגבלת הכרייה והמסחר במטבעות דיגיטליים
הביטקוין ירד ב-16%, לרמה של 9,560 דולר. הלילה צנח המטבע הווירטואלי לרמה של פחות מ-10,000 דולר, אך בבוקר התאושש ועלה לסביבות 11,500 דולר. כעת, כאמור, ירד הביטקוין שוב מתחת ל-10,000 דולר. גם המטבעות האחרים צונחים - האת'ריום אבד 27%, וירד לרמה של 807 דולר.
הסיבה לירידות: צעדים שנוקטות ממשלות דרום קוריאה וסין להגבלת הכרייה והמסחר במטבעות דיגיטליים.
צניחה של יותר מ-20% בשערי המטבעות הווירטואליים
ספקולציה לא רציונלית
הירידות החדות בשערי המטבעות הדיגיטליים החלו מוקדם יותר אתמול, לאחר ששר האוצר של דרום קוריאה, קים דונג יון, חזר על הצהרתו שהמדינה תאסור מסחר במטבע.
דרום קוריאה נחשבת לשוק השלישי בגודלו בעולם בתחום זה לצד סין, שגם היא פועלת להגבלת המסחר והכרייה של מטבעות דיגיטליים. בראיון שנתן לתחנת רדיו בדרום קוריאה אמר יון כי הפעולה דורשת עדיין דיון בין משרדי הממשלה, והוסיף שקיימת ספקולציה לא רציונלית בתחום ושדרושה בו רגולציה רציונלית.
שר המשפטים של דרום קוריאה אמר בשבוע שעבר כי "המסחר במטבעות קריפטוגרפיים נראה דומה לספקולציות והימורים". הוא התייחס גם לתופעה שקיבלה את השם "פרימיום קימצ'י" (על שם המאכל הקוריאני המפורסם) ובה משקיעים מקומיים משלמים מחירים גבוהים יותר על המטבעות הללו בבורסות המקומיות בהשוואה לזירות מסחר אחרות בעולם.
הבנק המרכזי של אינדונזיה נקט עמדה ברורה נגד מטבעות וירטואליים, ובכלל זה ביטקוין, והפציר בתושבי המדינה להימנע מלהחזיק, למכור ולסחור בהם.
ספקולטורים מתקשים לשער כיצד האיומים הללו ייצאו לפועל בשוק, שהוא מעצם הגדרתו מבוזר ופועל תחת מעטה של אנונימיות. מני רוזנפלד, יו"ר איגוד הביטקוין הישראלי אמר ל”כלכליסט”: "מעשית לא ניתן לעצור את הסחר בביטקוין. מה שאפשר לעשות הוא להוריד את המסחר למחתרת באמצעות סגירת בורסות המסחר והוצאה שלהן מחוץ לחוק.
"צעד כזה, אם יקרה, אמנם יפגע בביטקוין בטווח הקצר, אבל ספק אם תהיה לו השפעה ארוכת טווח על הטכנולוגיה והמשך אימוץ המטבע. מהלכים כאלה יוצרים בדיוק את ההיפך ממה שהרגולטרים מבקשים ואימוץ שלהם יוצר שוק משני, שחור, בו מזומנים מוחלפים תמורת ביטקוין".
ערך נפיץ מאוד
סטיבן מייג'ור, יו"ר רשות ניירות ערך האירופאית (ESMA), אמר בראיון שהעניק לבלומברג בהונג קונג שמשקיעים "צריכים להיות מוכנים לאבד את כל כספם. לביטקוין ערך נפיץ מאוד שמערער את השימוש בו כמטבע".
ESMA הוציאה כבר בחודש נובמבר אזהרה לציבור והיא מנטרת את ההתפתחויות והתנודות בשוק המטבעות הקריפטוגרפיים. גם סין שמה לה למטרה לצנן את התחום בשנה שעברה, והיא מסלימה את ההתערבות שלה במסחר, במיוחד בפלטפורמות שמציעות שירותי המרה, כך לפי בלומברג.
בתוך כך, יש מי שחושב שהמפולת היא רק עניין זמני. קיי ואן פיטרסן, אנליסט סאקסו בנק, צופה שערך הביטקוין יגיע ל־100 אלף דולר עד סוף השנה. האמירה הזו מגיעה מפיו של אותו אחד שאמר שהמטבע יגיע ל־2,000 דולר כבר לפני שנתיים.
“מה שאנחנו רואים כעת הוא תיקון במחיר הביטקוין”, אמר ואן פיטרסון, “ראינו ירידה של 50% בנקודה מסוימת, וזה תיקון בריא, אך עדיין לא ראינו את השפעתם המלאה של החוזים העתידיים”.