שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

שיעור במשפט: תלמידים ייפגשו עם שופטים ועורכי דין

כבוד השופט, יש שיעורים? במסגרת מיזם חדש פועלת בירושלים תוכנית פיילוט בנושא מערכת המשפט. שופטים ועורכי דין ירצו לתלמידים במטרה לעורר מודעות לשאלות ערכיות הקשורות לשמירה על החוק


נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות(צילום: אוהד צויגנברג)

עיריית ירושלים גיבשה בשיתוף הנהלת בתי המשפט ולשכת עורכי הדין תוכנית לימודית ייחודית לתיכוניסטים בנושא מערכת המשפט בישראל. התוכנית, ”שופטים מלמדים“, החלה לפעול בימים אלה ונועדה להרחיב את הידע של התלמידים בתחום עולם המשפט בישראל, לעודד תלמידים לאזרחות טובה, לעורר מודעות לשאלות ערכיות הקשורות לשמירה על החוק, לסייע במניעת נשירה ולהרחיק אוכלוסיות חלשות מעולם הפשע. אבל יותר מכל אמורה התוכנית להעניק לבני הנוער תובנות וידע שיסייעו להם לעשות בחירות טובות יותר בחייהם.

 

בשלב הראשון תופעל התוכנית כפיילוט בכיתות י‘-י"א בחמישה בתי ספר בירושלים, והחל משנת הלימודים הבאה היא תוטמע ברוב בתי הספר בעיר. את ההרצאות לתלמידים יעבירו שופטים, אנשי הלשכה המשפטית של עיריית ירושלים ועורכי דין מהמגזר הפרטי והציבורי. שיאה של התוכנית יהיה סיור בבית המשפט וצפייה במשפט שמתנהל ומשפט מבוים שיערכו התלמידים עצמם.

 

המיזם הירושלמי משתלב היטב בחזונה של הנשיאה החדשה של בית המשפט העליון, אסתר חיות, על חשיבות הטמעת החינוך לדמוקרטיה. נושא זה עמד בלב ההרצאה הראשונה שנשאה חיות עם כניסתה לתפקיד, אז קראה לשופטים להירתם לפעולות התנדבותיות בקהילה שיוזמת מערכת בתי המשפט.

השופט בדימוס דוד חשין. ישתתף במפגש עם התלמידים (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
השופט בדימוס דוד חשין. ישתתף במפגש עם התלמידים(צילום: אלכס קולומויסקי)

"על מנת להביא לידי ביטוי את אהבת החסד של מערכת בתי המשפט על שופטיה ועובדיה המסורים, אנו לא מסתפקים במתן השירות השיפוטי ככזה", אמרה חיות בדברים שנשאה בטקס השבעת שופטים חדשים שהתקיים בבית הנשיא בחודש אוקטובר האחרון. "מערכת בתי המשפט תורמת לקהילות שבהן היא פועלת בעשייה ציבורית המקיפה פרויקטים שונים לטובת החברה. זו עשייה שאינה זוכה לחשיפה ולסיקור, אך היא מתבצעת לאורך שנים במסירות ובהתמדה, ואין לי ספק כי גם אתם  - השופטות והשופטים המצהירים היום אמונים - תמצאו דרך להשתלב בה".

 

הפרויקטים שאליהם התייחסה חיות כוללים מלבד את תוכנית ”שופטים מלמדים“ גם את פרויקט "האחריות והמעורבות“, המנוהל על ידי 48 רכזי איכות בכל בתי המשפט בארץ. במסגרת הפרויקט עובדי בתי המשפט יוצאים לפעילות התנדבותית בבתי חולים, בבתי ספר, בבתי אבות ובבתי מחסה, על מנת לסייע לאוכלוסיות מוחלשות בחברה בהן ניצולי שואה, משפחות נזקקות וחיילים בודדים.

 

תוכנית נוספת היא "ארגז כלים לאזרחות טובה“, שפותחה על ידי מחלקת המוזיאון במערכת בתי המשפט. במסגרת התוכנית נערכים מפגשים בין שופטים לכיתות של נוער בסיכון המגיעות לבתי המשפט. בין השאר, השופטים משוחחים עם בני הנוער על שימוש בסמים ובאלכוהול, הטרדות מיניות ואלימות באתרי בילוי, ומסבירים להם את הסכנות וההשלכות.

 

"קצרה היריעה מלפרט את כל שורת הפרויקטים המבורכים שבהם מערכת בתי המשפט נוטלת חלק, כמערכת אכפתית המעורה בחברה ובקהילה שבה היא פועלת“, אמרה חיות. ”אני מבקשת בכל זאת להתעכב במילים ספורות על פרויקט אחד, יחיד ומיוחד, שבו אנו השופטים ועובדי מערכת בתי המשפט נוטלים חלק כבר למעלה מעשר שנים. כוונתי לפרויקט בשם ’שיעור אחר‘ המתנהל על-ידי עמותה שהוקמה בשנת 2002, המשלבת מתנדבים מהמגזר העסקי והציבורי במערכת החינוך בכל הארץ. עמותה זו שמה לה למטרה לקדם ולהרחיב את האופקים של תלמידים ממגוון אוכלוסיות, ובפרט אוכלוסיות מחוסרות הזדמנויות. המטרה היא להעשיר את חוויותיהם הלימודיות, לפתח את חשיבתם הביקורתית, לאפשר להם להכיר דמויות מעוררות השראה ולשתף פעולה עם מערכת החינוך באמצעות שיטות הוראה חווייתיות ודינמיות".

 

חיות סיפרה כי במסגרת ’שיעור אחר‘ שופטים ועוזרים משפטיים מעבירים בהתנדבות שיעורים שבועיים בכיתות שנבחרו להשתתף בפרויקט. בסוף השנה התלמידים מבקרים בבית המשפט, שומעים הרצאה ורואים דיון משפטי אמיתי, וכן עורכים משפט מבוים ומקבלים טעימה מהעשייה השיפוטית.

 

לדבריה, המשובים המתקבלים מהפרויקט מרגשים מאוד. ”מדובר במפגש פורה, מפרה ומעצים“, אמרה חיות. ”באחד המשובים הכתובים שהתבקשו התלמידים למלא בתום שיעור בנושא סטריאוטיפים, כתבה תלמידת כיתה ט‘: ’עניין אותי במיוחד הנושא מכיוון שכל הזמן הייתי שופטת אנשים לפי המראה החיצוני שלהם. השנה התחלתי להבין שלא שופטים אנשים לפי המראה החיצוני‘. במילים פשוטות אלו ביטאה התלמידה את התובנה שרכשה באשר לערך הסובלנות וקבלת השונה. זהו בעיניי חינוך לדמוקרטיה במיטבו. זה שכרנו ועל כך גאוותנו".

 

בין השופטים המשתתפים בתוכנית גם הנשיא (בדימוס) של בית המשפט המחוזי בירושלים דוד חשין, הנשיאה (בדימוס) של בית משפט השלום בעיר שולמית דותן, נשיא בתי משפט השלום בירושלים אביטל חן, והשופטים המכהנים אמיר דהאן, דוד גבאי, שרון בבלי , אילן סלע, עינת אבמן, שמואל הרבסט, ושלמה אלבז, שופט בכיר לענייני משפחה בעיר. בין עורכי הדין המשתתפים בתוכנית גם מנכ“ל עיריית ירושלים עו"ד אמנון מרחב, ראש לשכת עוה"ד במחוז ירושלים עו"ד אשר אקסלרוד, היועץ המשפטי של עיריית ירושלים עו"ד אלי מלכה, עו“ד יוסי תוסייה כהן, עו"ד ליאור בנימין ועוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג
נשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים