סתימות בשן: מאילו חומרים ומה עדיף?
סתימות בשיניים הם אחד הטיפולים הנפוצים אצל רופאי שיניים. מתי אנחנו זקוקים לסתימות, מאיזה חומר הן עשויות ואיך לבחור מה עדיף? רופא שיניים עושה סדר
מדובר בטיפול השיניים הבסיסי והנפוץ ביותר הנועד לשחזר את צורתה ותפקודה של השן הטבעית ולכן מכונה ׳שחזור׳ (גם אם כולם קוראים לו סתימה).
השחזורים נחלקים לכמה סוגים עיקריים, הנבדלים זה מזה על פי סוג הסתימה והחומר שיוצר אותה כאשר לכל חומר מאפיינים משלו המשפיעים על המראה הסופי של השן.
היות שעדיין לא הומצא החומר האידאלי המשלב תכונות מכניות ואסתטיות מושלמות, יש לקחת בחשבון את כל המרכיבים בעת הטיפול כמו מיקום השן, הנראות, החוזק הנדרש וכמובן גם המחיר.
קיראו עוד כתבות על בריאות השן
סוגי השחזורים הקיימים:
1. שחזורי אמלגם (סתימות כסף)
אמלגם הוא סגסוגת של מתכות, הכוללות, בין השאר, כסף וכספית. הכספית עצמה היא מתכת רעילה, אולם, בשימוש כחלק מסגסוגת האמלגם, לא הוכחה כרעילה או כגורמת נזק כלשהו ולכן השימוש בשחזורי אמלגם, תוך נקיטת אמצעי הזהירות המתאימים נחשב בטוח ומוכח ביעילותו מזה מאות שנים.
יתרונות - פשוט לביצוע ועמיד לאורך זמן רב. עלות יחסית נמוכה.
חסרונות – צבע אפור ולא אסתטי. לכן, בעיקר באזורים קדמיים בהם האסתטיקה חשובה, לא ניתן להשתמש בו אלא בשחזורים בגוון השן. חייבים להמתין כשעה עד שעתיים להתקשות החומר ולאחר מכן חייבים ללטש את השחזורים ולהגיע לרמת ליטוש גבוהה על מנת לשמור על השחזורים לאורך זמן.
לא מתחבר לשן באופן כימי ולכן מצריך סילוק חומר שן גדול יותר מסתימה לבנה. גורם לרגישות במגע עם מתכות מסוימות. אינו משחרר פלואוריד.
2. שחזורי קומפוזיט (סתימות לבנות)
שרף קומפוזיט הוא החומר העיקרי לשימוש בקרב רופאי השיניים לביצוע שחזורים בגוון השן הטבעית. הקומפוזיט נקשר אל חומר השן והופך לחלק ממנה.
קיימים סוגים רבים של שחזורי קומפוזיט וגוונים רבים המתאימים כמעט לכל גווני השיניים. מיומנות הרופא בבחירת חומר השחזור וצבעו היא זו שקובעת, בין השאר, את ההתאמה האסתטית שלו. תהליך ההקשיה נעשה בד"כ באמצעות אור מיוחד וניתן לאכול מיד אחרי הטיפול.
יתרונות: אסתטיקה גבוהה, דורש הכנה שמרנית יותר של השן ובכך נמנעת השחזה של חומר שן בריא. משחרר פלואוריד ובכך מונע עששת. עמיד לאורך שנים.
חסרונות: נדרשת שמירה על כללים קפדניים בזמן ביצוע השחזור: הפה צריך להיות יבש, התהליך צריך להיות איטי ומוקפד יותר ויש צורך במכשור מתאים ומיוחד. סיכוי לרגישות בשן (לחום וקור). נדרשת מיומנות רופא גבוהה.
3. שחזורים על בסיס דבק יונומר הזכוכית (Glass Ionomer)
זוהי תערובת של אבקת זכוכית עם חומצה אנאורגנית המשמשת לסתימות קטנות, כתרים, הלבשות וסתימות זמניות.
שחזורי יונומר הזכוכית מתאימים בעיקר לטיפול בעששת שורשים (אופיינית לגיל מבוגר או לאנשים הסובלים ממחסור ברוק) או כאלטרנטיבה לשחזורי קומפוזיט כאשר לא ניתן להשיג תנאים אידאלים לביצוע שלהם. מטרת החומר היא מניעת סדקים ושברים בשיניים כתוצאה מהרס נרחב.
יתרונות: נקשר ברמה גבוהה לחומר השן. משחרר פלואוריד לאורך זמן אשר מגן על השן מפני עששת.
חסרונות: התאמה אסתטית פחותה. אינו מומלץ למשטחי לעיסה או לשיניים קבועות.
4. שחזורי מילואה Inlay / Onlay
מילואה היא סתימה יצוקה בגוון השן שמבוצעת כאשר שיניים קדם טוחנות (מלתעות) והטוחנות האחוריות זקוקות לשיקום אסתטי, לתיקוןן שיניים סדוקות, להחלפת סתימות ישנות מאמלגם או כאשר השיניים נגועות בעששת קלה עד בינונית.
החומרים העיקריים ביותר בהם משתמשים בשחזור מסוג זה הם:
קרמיקה פורצלן - מאפשר לחקות בצורה טובה את גוון השן ואת צורתה הטבעית ועמיד במיוחד בפני כתמים.
קומפוזיט - זול משמעותית, אך עלול לספוג כתמים ולהישחק.
זהב - מיוצר במעבדה על גבי דגם שהוכן למטופל. משתלב היטב מבחינה ביולוגית עם רקמות החניכיים ומחזיק מעמד שנים רבות. יקר מאד ונחשב לא אסתטי ולכן מבוצע רק בשיניים אחוריות.
יתרונות: פתרון אסתטי (קומפוזיט ופורצלן) וחזק עבור שיניים אחוריות. אינו נראה לעין. לא צריך להסיר כמות רבה של חומר שן והוא עמיד לתקופה ממושכת.
חסרונות: עלות גבוהה. יש צורך בשני טיפולים לפחות (פגישה ראשונה להכנת השן ולביצוע מידות ופגישה שנייה להתאמה והדבקת המילואה).
ד"ר רונן בורדובסקי הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל