חיזור במעמקים: מחול הדגים המסוכן
בשונית האלמוגים בלב האוקיינוס השקט משריצים דגי הדקר המשויש פעם בשנה באירוע הנמשך פחות משעה. אלפי זכרים ממתינים לרגע בו הנקבות יעלו מעלה לשחרר את ביציהן. בסמוך אליהם אורבים מאות כרישי שונית אפורים רעבים. הצצה לפרק השלישי בסדרת הטבע החדשה של ה-BBC, "הכוכב הכחול 2", שתשודר במוצ"ש ב-21:45 בכאן 11
שונית אלמוגים בפולינזיה הצרפתית, לבו של דרום האוקיינוס השקט, במרחק של מעל 7,000 ק"מ מגוש היבשה הגדול הקרוב ביותר. השונית מוגנת מלחצי דיג ולכן משמשת בית להתקהלות הגדולה האחרונה של דגי דקר משוישים.
הבידוד של השוניות מגן עליהן ולכן חלק מהשוניות כאן השתמרו במצב מושלם כמעט. דגי הדקר המשויש משריצים בדרך כלל רק פעם בשנה והאירוע נמשך פחות משעה.
דקר משויש שהצליח לשרוד בעיר הימית והגיע לגיל בגרות. עומד בפני אתגר מסוכן ביותר - כעת הגיע הזמן להזדווג. כדי למצוא בת זוג הוא צריך לשוט לחלק הכי מסוכן בשונית הזאת.
לכל שונית יש גבול מוגדר בבירור, חומות העיר שלה. בחלק החיצוני נמצא "הקיר". הביצורים האלה מגנים על העיר מפני גלי הים. אך פעמיים ביום, הגאות מכסה את הקירות האלה.
דגי הדקר אינם היחידים שנאספים כאן. זאת הצפיפות הכי גדולה של כרישי שונית אפורים שאפשר לראות בכדור הארץ. כרישי שונית אפורים מסיירים שם, מאות מהם. נראה שהם נחים, לפי שעה.
אלפי דגי דקר אחרים התאספו על קרקעית הים למטה. הנקבות כמעט מתפקעות מביצים, אבל כדי להזדווג עם אחת מהן, כל צריך לעבור תחילה את המון הזכרים הממתינים האחרים. וכולם חושבים על אותו הדבר. הם מתגוששים כדי להתקרב ככל האפשר לנקבה.
הדקרים מוכנים למות למען הפצת הזרע
הנקבה לא תשחרר את ביציה כדי שהזכר יפרה אותן, עד שהתנאים יהיו מתאימים בדיוק. הכרישים מתחילים להתקרב כי הם חשים שהרגע המכריע מגיע. הגאות מתחילה, ייתכן שזה הרגע להשריץ.
פתאום הנקבות ממהרות אל פני הים ומשחררות את הביצים כשהן עולות. הזכרים רודפים אחריהן ובמקביל משחררים את הזרע שלהם. נראה שזה מעשה שהדקרים מוכנים למות למענו. זה עכשיו או לעולם לא.
הכרישים מנצלים את ההזדמנות וצדים את הדגים. הביצים המופרות ייסחפו עכשיו מהפיות הרעבים הרבים של שוכני שונית. מרבית מיליארדי הביצים שמעכירות את מי הים ייאכלו. אך מעטות, מיעוט זעיר אך חיוני, ימצא שונית אחרת וישתקע בה.
אך שוניות האלמוגים היום מתמודדות עם איום חדש. הימים מתחממים. די בעלייה של מעלה אחת או שתיים למשך שבועות ספורים בלבד כדי שהפוליפים של השוניות יפלטו את התאים דמויי הצמחים שלהם. כשזה קורה, השוניות מאבדות את צבען וגם את מקור המזון העיקרי שלהן.
אם הטמפרטורות הגבוהות נמשכות, אלמוגים שהולבנו בדרך זו קרוב לוודאי ימותו. בשנים האחרונות משערים שחצי משוניות האלמוגים בעולם נפגעו מהלבנה, לרבות, מאז 2016, כשני שלישים מאלמוגי המים הרדודים בשונית המחסום הגדולה של אוסטרליה.
מן הערים התת-ימיות האלה, שהיו צפופות פעם, לא נותרו אלא חורבות קודרות, ורבים מתושביהן נותרו חסרי בית. יש מדענים שחוזים שעד סוף המאה ערי שוניות האלמוגים, כפי שאנחנו מכירים אותן, עלולות להפוך לנחלת העבר.
החיים המופלאים באוקיינוסים
העונה השנייה של סדרת הטבע מבית היוצר של ה-BBC "הכוכב הכחול 2", צולמה במשך ארבע שנים ב-39 ארצות במטרה לתעד את החיים המופלאים באוקיינוסים ברחבי העולם. את הסדרה מגיש סר דיוויד אטנבורו. פרק הבכורה שלה ריתק למסכים 14 מיליון צופים באנגליה והעניק לה את התואר "התוכנית הנצפית ביותר לשנת 2017".
הסדרה בת שבעה פרקים, משודרת בבכורה בלעדית באיכות HD ב"כאן - תאגיד השידור הישראלי", שרכש את זכויות השידור בישראל. מדי שבוע ביום ה' יתפרסם ב-ynet קטע בלעדי מסדרת "הכוכב הכחול 2".