דאגה גדולה
רגע לפני יום השואה הבינלאומי, הרב מרווין האייר ממרכז שמעון ויזנטל מפעיל את כל צפירות האזעקה: “יהודים וחברי יהודים צריכים לחשוש, כי נראה שאנחנו הולכים למקום מאוד לא טוב״
ב-27 בינואר, יצוין ברחבי העולם יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, היום שבו שוחרר מחנה ההשמדה אושוויץ בידי הצבא האדום. יום השואה הבינלאומי נקבע רק בשנת 2006 כיום שמציין את רצח היהודים ומיעוטים נוספים על ידי הנאצים, אבל עוד קודם, ציינו את זיכרון השואה ביום זה במדינות רבות באירופה. בכל שנה אנחנו מציינים את פשעי הנאצים, את סכנת האנטישמיות ונראה שהשנה אלו נושאים שהפכו שגורים יותר ויותר.
על פי הנתונים שאסף מרכז שמעון ויזנטל בלוס אנג׳לס, מקרי האנטישמיות בארה״ב ובעולם השנה הרקיעו לשיא חדש מאז מלחמת העולם השניה, ואופיים, הם מסבירים מדאיג במיוחד. ״אם 2017 כולה לשמש עבורנו איזושהי אינדיקציה״, מסביר לנו בראיון מיוחד הרב מרווין האייר, ״אז אנחנו מבינים שהגיעה העת בה יהודים וחברי יהודים צריכים לחשוש, כי נראה שאנחנו הולכים למקום מאוד לא טוב״.
האייר, שעומד בראש המרכז כבר למעלה מ-40 שנה, נשא בשנה שעברה תפילה בטקס ההשבעה של דונלד טראמפ. היום, הוא מספר שלא מסכים בכל דבר עם הנשיא, אבל לא מייחס לאמירותיו את הסיבה לגזענות הנוסקת. ״בהיסטוריה של האנטישמיות אנחנו יודעים שבגרעין העליה שלה, תמיד הייתה סיבה מאחוריה. ברוב המקרים היו אלו עושרם של יהודי התפוצות, בכוח והמעמד שלהם ומידת ההשפעה שזכו לה. בימים אלו״, הוא מדגיש, ״אנחנו עומדים בפני פנומן חדש״.
השבוע פרסם המרכז את רשימת עשרת המקרים האנטישמים החמורים ביותר לשנת 2017. מלבד שני מקרים, כל התקריות האנטישמיות קשורות בדרך כזו או אחרת לשנאת ישראל. ״אנחנו מבינים שאנטישמיות תהיה קשורה יותר ויותר לישראל״, מודה האייר. ״באירופה המצב בכי רע. ליהודים באירופה אין היום השפעה. קולם נדם וקהילות יהודיות ברחבי אירופה ממש נמחקות. גם בארה”ב, שהיתה עד היום עוגן איתן ויציב לצד ישראל, אנחנו מתחילים לראות סדקים מאוד משמעותיים״. בבדיקה חדשה שנערכה בארה״ב גילו כי מספר המוסלמים שגרים כעת בה עומד על למעלה מ-3.4 מיליון. על פי התחזית, עד 2050 יהיו 8.1 מיליון מוסלמים בארה״ב, זאת בהשוואה ל-5.5 מיליון יהודים. ״בהתחשב בסכנה הדמוגרפית, על יהודי ארה״ב ויהדות העולם לשמור על קולות מאוחדים, בעיקר על רקע האנטישמיות האנטי ישראלית״, מסביר האייר. ״במציאות של היום יש סיכון פוליטי גדול ליהדות ארה״ב. עד כה שתי המפלגות תמכו בישראל ללא עוררין. היום עם הקיטוב הגואה גם העמדות בנוגע לישראל אינן ברורות. כי יש המון סכנות בנטיות של המפלגות״.
רבות מבין התקריות האנטישמיות שמצוינות במסמך שפרסם הארגון עוסקות כצפוי, במקרים הקשים בקמפוסים ברחבי ארה״ב, רבים מהסטודנטים יהודים בעצמם. האייר מספר לנו שרק השבוע הגישה ראש אגודת הסטודנטים ב-UCLA תלונה על מזוזה שהוסרה מדלת חדרה בקמפוס. היא סיפרה שגם לקודמתה בתפקיד הסירו את המזוזה בעבר. ״זה קורה יותר ויותר. אנחנו רואים מרצים באוניברסיטאות שמגנים את ישראל. לא מזמן אחד המרצים האשים את ישראל ברצח עם הארמני, באוניברסיטת סנטה קרוז קרעו את דגל ישראל, ביו סי ברקלי פרופ׳ בכיר הפיץ קריקטורה של יהודי שאומר שהוא יכול להרוג ולגנוב אדמות פלסטיניות״.
הרב האייר מתייחס לפני הכל לתמורות המתרחשות לנגד עינינו בקהילה היהודית בארה״ב. ״אחרי 40 שנה בראש הארגון הזה, אני מודאג שהטרנד של אירופה יגיע לארה״ב, ואני מודאג מההשלכות על מדינת ישראל. אם בעבר גם אם לא הסכמנו והבענו דעות שונות, דיברנו בקול אחד, המטרה הייתה זהה והערכים הובילו אותנו במסלול אחד. היום כשקמים כל כך הרבה ארגונים גם בקרב יהודים שמביעים דעות שונות ונחרצות מול סנטורים וחברי קונגרס, קשה לנבחרי הציבור להבין מי מביניהם מדבר למען ישראל או מה הדבר הנכון לעשות עבור קהל הבוחרים היהודי. הם לא יודעם למי להאמין. בעבר דיברנו בקול אחד ועכשיו יש קרע.
״אני חושב שאחת הסיבות של ריחוק היהודים מישראל נובעת מחינוך. הם לא יודעים את התקופות האחרות. כשהייתי רבי בוונקובר, לקחתי כמה בני עשרה ב-1970 לישראל״, הוא מספר. ״נסענו לשדה בוקר לפגוש את בן גוריון שכבר פרש באותם ימים. הוא נפגש איתנו ואני לא אשכח את שאמר - ׳אני רוצה שתגידו להורים שלכם תודה על כל מה שהם עושים לישראל, כי ללא העזרה שלהם, ישראל לא הייתה קיימת. ואני רוצה שתגידו להם שיגיע בקרוב זמן שיהודי העולם יהיו תלויים במדינת ישראל׳”. זו״, מדגיש האייר, ״הנקודה שכשיו הגענו אליה. באירופה היהודים איבדו את קולם וכוחם. עכשיו היהודים באמריקה צריכים לחזק את עצמם, להיות מאוחדים. אני מודאג מאוד, אבל אני מאמין שאנחנו יכולים לפתור את זה. אני חושב שזה מתחיל בבית, בחינוך, בערכים והבנה העמוקה שצריכה לחלחל שבלי ישראל אין גם תפוצות. זה אתגר אך אני אופטימי. אנחנו חייבים להבין שאנחנו חיים על כתפי ישראל. אם אין ישראל, אין תפוצות. יהודים טועים לחשוב שיכלו להתקיים בלי ישראל. אם משהו יקרה לישראל, חורבן יבוא על כולנו״.
לקראת יום השואה הבינלאומי מנסים במרכז להילחם בסכנת האנטישמיות בארה״ב דרך שימור זיכרונות השואה הקשים. בתכנית חדשה, יגיעו במשך כמה פעמים ביום למרכז יהודים ניצולי שואה שירצו מול בני נוער, רובם אינם יהודים, על ימי השואה מזוויות שונות, ואת כל אלו יקליטו וישמרו במרכז. ״כך,״ מסכם האייר, ״כשהשורד האחרון יעזוב אותנו, תישאר ספריה גדולה שלהם שתהיה זמינה והם ימשיכו כך לדבר לבני עשרה אמריקאים. זה לא אותו דבר כמו לקרוא ספר והיום״, הוא טוען, ״החשיבות של זיכרון העבר, חשובה מאי פעם״.