מאות אקדמאים: "עשו את הדבר הנכון. עצרו את הגירוש"
פרסום ראשון: 470 חברי סגל אקדמי בכיר מאוניברסיטאות ומכללות בארץ חתמו על מכתב לנתניהו, ריבלין והח"כים: "קוראים לכם להפוך את החלטת הממשלה. חובה עלינו לזכור את היותנו נרדפים ולקבל בברכה את מבקשי המקלט"
מאות חברי סגל אקדמי בכיר מאוניברסיטאות ומכללות בישראל חתמו על מכתב פתוח לראש הממשלה בנימין נתניהו, נשיא המדינה ראובן ריבלין וחברי הכנסת, בקריאה שלא לגרש את מבקשי המקלט מסודן ואריתריאה. "עשו את מה שהעולם היה צריך לעשות למעננו", מבקשים החותמים. במקביל מתגבשות יוזמות מחאה נוספות של מרצים וסטודנטים מרחבי הארץ, בין היתר התארגנות במכללת סמינר הקיבוצים, המוסד האקדמי הגדול בישראל להכשרת מורים - התארגנות שאף זוכה לתמיכת ההנהלה.
עיינו כאן בעצומה וברשימת החותמים
"אנו קוראים לכם להפוך את החלטת הממשלה לעצור ולגרש בכפייה את מבקשי המקלט החוסים בישראל", נכתב בעצומת אנשי האקדמיה הבכירים, שנחשפת לראשונה ב-ynet ועליה חתמו עד כה יותר מ-470 אקדמאים. "חובה עלינו לזכור את היותנו נרדפים, פליטים וגרים ועלינו לקבל בברכה ובחום את מבקשי המקלט שנמלטו ממולדתם וביתם כדי להציל את נפשותיהם ואת נפשות קרוביהם".
בעצומה נכתב בנוסף: "ההיסטוריה של עמנו מחייבת את מדינת ישראל לשמש מופת בטיפול בילדים ומבוגרים המחפשים מחסה מפני טיהור אתני, רדיפה ואלימות פוליטית, סחר בבני אדם, אונס ועינויים. מדינת ישראל גדולה וחזקה דיה על מנת לספק בית ומחסה זמניים לעשרות אלפי מבקשי מקלט ממזרח אפריקה, עד לשעה שבה יוכלו לשוב לביתם בחופשיות ובביטחון".
בהמשך, החתומים מציגים דרישות קונקרטיות, שאחת מהן היא "חובה עלינו להפסיק לכנות את הפליטים 'מסתננים'. מבקשי המקלט הם בני אדם שנעקרו ממולדתם בכוח ובנסיבות טרגיות". הם שואלים: "מה נספר לילדינו ולנכדינו כאשר ישאלו אותנו - 'מה עשיתם עבור מבקשי המקלט מסודן ואריתריאה? איך הגנתם עליהם? האם עשיתם את הדבר הנכון? מה היה גורלם?'". ומסיימים בהפצרה: "עשו את הדבר הנכון". את העצומה של אנשי הסגל הבכיר יזם פרופ' עמית ברנשטיין מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה.
במכללת סמינר הקיבוצים התגבשה בימים האחרונים התארגנות של כ-50 מרצים וסטודנטים, שמתכננים שורה של פעילויות הסברה ומחאה נגד הגירוש המתוכנן, בתמיכת הנהלת המוסד, ובתקווה כי רבים נוספים יצטרפו אליה. "אנחנו מתכננים לקיים בשבוע הבא הפגנה מחוץ למכללה, על כביש דרך נמיר, ובמקביל לפתוח בקמפיין משותף למרצים וסטודנטים, שיכלול בין היתר הקמת דוכני הסברה שיפעלו במהלך ההפסקות", סיפר ל-ynet פרופ' נמרוד אלוני, ראש המכון לחינוך מתקדם במכללת סמינר הקיבוצים, שהוא אחד מיוזמי ההתארגנות.
"מציגים אותם כסרטן, מטרד תברואתי ומפיצי מחלות - משל היו אויב מסוכן", נכתב ב"קול קורא" שמפיצים היוזמים. "מתחברים לפונדמנטלי ולגזעני שביהדות - כדי לשמור על טוהר העם; מדחיקים את ההיסטוריה היהודית הלא רחוקה - כנרדפים ופליטים; כולאים אותם ללא משפט במחנות המוניים - כאילו אינם בני אדם; ועכשיו שולחים אותם בקומבינות נסתרות אל מחוזות אובדנם - אל שוד ושבר באפריקה או טביעה בים התיכון. כאזרחי ישראל מכל שדרות הציבור אנו קוראים לכם להתייצב אל מול הרוע, לעצור את גירוש הפליטים, לשמור על צלם האנוש שלנו ושל זולתנו, ולסרב לכל שיתוף פעולה עם הפשיעה המוסרית שבמעשה הגירוש".
הנהלת המכללה כתבה כי היא "מביעה את תמיכתה ביוזמה המשותפת של מרצים וסטודנטים למניעת גירוש מבקשי המקלט. כמוסד אקדמי וחינוכי שחרת על דגלו לטפח אנשי חינוך הומניסטים בעלי אחריות חברתית וסביבתית, ומתוך מחויבות לקדושת חיי אדם, כבוד האדם ושוויון ערך האדם, הנהלת המכללה רואה בעין יפה כל יוזמה ועשייה שמכוונת לקידום ערכי יסוד אלה".
עצומות נוספות שמיועדות לאנשי אקדמיה פורסמו בימים האחרונים ברשתות החברתיות, ואליהן גם כן הצטרפו מאות חברי סגל. "אנו מתנגדים עמוקות לגירוש, שמקומם אותנו בעיקר משום שלא כך צריכה לפעול מדינה שהוקמה בעקבות רצח עם, בין היתר, כדי להוות מקלט לפליטי חרב, אל מול ארבע רבבות מבקשי מקלט מן ההווה", נכתב באחת מהן, שנוסחה על ידי ד"ר אילן סבן, ד"ר יובל אילון וד"ר טלי קריצמן-אמיר.
תוכנית הגירוש
על פי תוכנית הגירוש, עד סוף מרס תינתן למסתננים ולמבקשי מקלט מסודן ואריתריאה אפשרות ל"יציאה מרצון" במסגרת מסלול מיוחד שיכלול מענק בסך 3,500 דולר, מימון כרטיס טיסה למולדתם או למדינה שלישית וסיוע בהסדרת מסמכי הנסיעה. המדינה השלישית היא רואנדה, שאיתה חתמה ישראל הסכם שלפיו ניתן יהיה להעביר אליה מבקשי מקלט גם ללא הסכמתם. בשלב הראשון המסתננים שלא ייצאו צפויים להיכלא בכלא סהרונים.
רשות האוכלוסין וההגירה פרסמה מודעות שבהן נכתב כי "בהתאם להודעת הממשלה על סגירת מתקן חולות בתוך שלושה חודשים, רשות האוכלוסין וההגירה קוראת למסתננים, נתיני סודן ואריתריאה, לצאת מרצון למדינתם או למדינה שלישית". עוד נכתב כי בסוף מרס יקטן סכום המענק המוצע לאלה השוהים בארץ שלא כדין ומסכימים לעזוב: "נגד מסתננים שנקצבה להם על ידי רשות האוכלוסין וההגירה תקופת יציאה מהארץ ולא ייצאו - יינקטו פעולות אכיפה. פעולות האכיפה יינקטו אף נגד מעסיקיהם".
על פי נתוני רשות האוכלוסין וההגירה, ב-2017 עזבו את ישראל "מרצון" 4,012 שוהים בלתי חוקיים. מתוכם 3,332 שמוצאם במדינות שונות באפריקה. מנגד, מבקשי המקלט וארגוני הסיוע שמלווים אותם בארץ טוענים שנוהל העזיבה מסכן את המגורשים עד כדי חשש לחייהם.