"סרטן צוואר הרחם: כמעט תמיד יש עילה לתביעת רשלנות"
נשים רבות שחלו בסרטן צוואר הרחם שהתגלה מאוחר מדי לא יוכלו ללדת, אבל חשוב מכך - אבחון מוקדם מציל חיים. דוד פייל, עו"ד מומחה בתביעות רשלנות רפואית: "יש להתייחס לכל מקרה של סרטן צוואר הרחם כאל רשלנות רפואית עד שלא הוכח אחרת"
בעשור האחרון אנו עדים לירידה בתמותה כתוצאה ממחלת הסרטן, בעיקר מהסוגים הניתנים לגילוי מוקדם. הגילוי המוקדם מתאפשר הן הודות להתפתחות הטכנולוגית והן בעקבות העלייה במודעות של האוכלוסייה והרופאים בכל הנוגע לעריכת הבדיקות השגרתיות הדרושות לצורך גילוי מוקדם.
עורך הדין דוד פייל, מומחה בתביעות רשלנות רפואית, מסביר בראיון לרגל שבוע המודעות לגילוי מהמוקדם של סרטן צוואר הרחם, כי אמנם הוא אחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר, אך עם זאת הוא נמנה על סוגי הסרטן הקלים לאיתור בגילוי מוקדם.
"סרטן צוואר הרחם מתפתח מהתאים של צוואר הרחם ומתחיל לרוב כדלקת שנגרמת ככל הנראה כתוצאה מחשיפה לווירוס מסוג פפילומה", אומר פייל. "ברוב המקרים, טיפול בדלקת ימנע את התפתחותה לסרטן, אבל הזנחת הטיפול עלולה לגרום לתאים הדלקתיים להפוך לתאים טרום סרטניים, ובשלב הבא גם לתאים סרטניים אלימים שעלולים להתפשט לכיוון איברי הרבייה, לשלוח גרורות מרוחקות ולגרום למוות. ברור אפוא מדוע חשובים כל כך האבחון המוקדם והטיפול הנכון".
כיצד ניתן למנוע סרטן צוואר רחם?
לדברי פייל, הגילוי המוקדם הוא פשוט מאוד ומתאפשר באמצעות בדיקת פאפ סמיר (משטח) פשוטה, שנלקחת על ידי רופא הנשים אחת לתקופה, בהתאם לגיל ולהנחיות משרד הבריאות. על פי הנחיות משרד הבריאות, כל אישה בטווח הגילאים 54-35 צריכה לערוך את הבדיקה אחת לשלוש שנים - אלא אם הרופא המטפל המליץ אחרת.
"בנוסף לבדיקת הפאפ, קיים חיסון נגד נגיף הפפילומה, שככל הנראה מונע את היווצרות הדלקת, שעלולה להוביל להתפתחות הסרטן", מוסיף פייל.
האם קיימת רשלנות רפואית באבחון סרטן צוואר הרחם?
"מניסיוני רב השנים בטיפול בנשים שחלו בסרטן צוואר הרחם, למרות זמינות הגילוי המוקדם והמודעות הגוברת, לצערי אני עדיין רואה מאות מקרים חדשים של סרטן צוואר הרחם בכל שנה, שחלקם הגדול מתגלה בשלבים המאוחרים מדי של המחלה", מסביר פייל.
לדבריו, אחד הגורמים העיקריים לכך נעוץ (עדיין) בחוסר המודעות המספק של נשים, שלא מבצעות בדיקות פאפ שגרתיות מסיבות שונות.
פייל גורס גם כי הגורם העיקרי השני (והבעייתי יותר בעיניו), נעוץ בחוסר המודעות של הרופאים. "גם היום ישנם רופאים שלא מקפידים לבצע בדיקות פאפ על פי הנהלים המומלצים, ורופאים שלא נותנים את הפרשנות הנכונה לממצאים שמתגלים בבדיקה - ולכן לא עושים את המעקב הנדרש", אומר פייל. "המקרים הללו נופלים בהגדרה של רשלנות רפואית".
הנחת היסוד היא רשלנות רפואית
זו הסיבה, לדברי פייל, שבמקרים של גילוי סרטן צוואר הרחם בשלבים מתקדמים, הנחת היסוד היא שמדובר במקרה של רשלנות רפואית, עד שיוכח אחרת, ובכל מקרה קיימת הצדקה לבדיקה יסודית של נסיבות המקרה. "חשוב לומר כי אמנם תפקידו של הרופא הוא לדאוג למטופל ולכוון אותו, אבל בסופו של יום 'אם אין אני לי - מי לי'; והאדם צריך לדאוג לעצמו ולא לסמוך רק על אחרים שידאגו לו.
"במקרים בהם יש חשד לרשלנות רפואית, יש לפנות לעורך דין המתמחה בנושא. זה גם המקום להדגיש בתביעות של רשלנות רפואית, אמנם לא ניתן להחזיר את הגלגל לאחור ולהשיב את הבריאות לאישה, אבל הכסף שניתן לקבל הוא מאוד חשוב, בייחוד במקרים של סרטן צוואר הרחם. פעמים רבות נשים שחלו בסרטן צוואר הרחם אינן יכולות ללדת - והפיצוי הכספי מסייע במימון אפשרויות כגון אימוץ או פונדקאות".