שתף קטע נבחר

דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי: ישראל במקום 25 מבין 30 הכלכלות המובילות בעולם

הדו"ח טוען כי אין די בתמ"ג כדי לבדוק כלכלה בריאה, משום שהוא מסתיר את הנושאים הבוערים באמת, בעיקר את אי השוויון. לדברי מחבריו, יש להכליל פרמטרים נוספים כמו רמות עוני, תוחלת חיים, חוב ציבורי והכנסה חציונית; בראש הדירוג נורווגיה, ארה"ב במקום 23 ויפן במקום 24

לפי סטנדרטים מסורתיים, הכלכלה העולמית חווה כעת סוג של רנסאנס. בפעם הראשונה מאז המשבר הכלכלי של 2008, כל האזורים הכלכליים המרכזיים בעולם צומחים באותו זמן. אבל נותרה אי בהירות לגבי מדידת כלכלה מובילה ("כלכלה בריאה") לפי התמ"ג (תוצר מקומי גולמי) בלבד, שמסתירה את הנושאים הבוערים באמת, בעיקר את אי השוויון.

 

דו"ח של הפורום הכלכלי העולמי (WEF) שמתכנס השבוע בדאבוס, שוויץ, קובע כי התמ"ג הוא מדד לא מספק לביצועים הכלכליים הלאומיים. "עשורים של העדפת צמיחה כלכלית על פני שוויון חברתי כמדד הובילו לרמות גבוהות היסטורית של אי שוויון בשפע ובהכנסות", קובע הדו"ח.

בראש רשימת הכלכלות "הבריאות". נורווגיה (צילום: ארז מרום) (צילום: ארז מרום)
בראש רשימת הכלכלות "הבריאות". נורווגיה(צילום: ארז מרום)
 

הביקורת על התמ"ג כמדד הולכת ומצטברת מזה שנים. הכלכלנים ממליצים להוריד את חשיבותו כמדד של התקדמות, ולהחליפו במערך נתונים שמייצגים טוב יותר את רמת החיים. מספר מדדים חדשים הוצעו, כולל זה שקרוי "מדד ההתפתחות המכליל" (inclusive development index).

 

על פי הדו"ח, "מדד זה, אשר לוקח בחשבון צמיחה כפי שהיא נמדדת על פי התמ"ג לראש, שיעור תעסוקה ופריון, משלב פרמטרים נוספים שכוללים רמות עוני, תוחלת חיים, חוב ציבורי, הכנסה חציונית, אי שוויון בחלוקת העושר, עומס פחמן, וכן השקעות בהון אנושי, הידלדלות משאבי טבע, ונזקים כתוצאה מזיהום".

 

מדד ההתפתחות המכלילה קובע כי השלישייה שמובילה את רשימת המדינות עם הכלכלה הבריאה ביותר הן נורווגיה במקום הראשון, איסלנד במקום השני ולוקסנבורג במקום השלישי. אחריהן ברשימה מופיעות שווייץ, דנמרק, שוודיה, הולנד, אירלנד, אוסטרליה ואוסטריה שקוטפת את המקום העשירי וסוגרת את רשימת עשר הכלכלות הבריאות.

 

ישראל ממוקמת במקום ה-25 המכובד מבין 30 הכלכלות המפותחות בעולם, מיד אחרי ארה"ב (23), ויפן (24).

  

המדד המורחב שמוצע על ידי ה-WEF מראה כיצד מדד הצמיחה אינו מספיק בהרבה מקרים. בחמש השנים האחרונות כמעט שליש מ-103 המדינות הנסקרות על ידי הארגון חוו ירידה במדד ההתפתחות המכלילה שלהם, אפילו במקביל לעלייה בתמ"ג. מתוך 29 המדינות בעלות הכלכלה המתקדמת שנסקרו, רק שלוש אמנם לא חוו צמיחה כלכלית, אבל 16 חוו ירידה במדדי ההכללה החברתית. אי השוויון בהכנסה עלה או נותר על כנו ב-20 מתוכן, ושיעור העוני התרחב ב-17.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צילום: אלון ולד, גבעת התחמושת
צילום: צילום: אלון ולד, גבעת התחמושת
מומלצים