פרשת ילדי תימן: גופות יוצאו מקברים לביצוע בדיקות גנטיות
פרקליטות המדינה הודיעה לביהמ"ש כי היא מסכימה לבקשת 17 משפחות של יוצאי תימן לפתיחת קברים לשם לקיחת דגימות DNA וביצוע בדיקות גנטיות לקשרי משפחה: "להחלטה חשיבות ציבורית של חקר האמת בדבר מותם וקבורתם של קטינים יוצאי תימן, המזרח והבלקן"
התפתחות בפרשת ילדי תימן. פרקליטות המדינה הודיעה הבוקר (יום ג') לבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה כי היא מסכימה לבקשתן של 17 משפחות של יוצאי תימן לתת צווים לפתיחת קברים ולביצוע בדיקות גנטיות לקשרי משפחה בינן לבין שרידי הגופות הנמצאות בקברים.
לעיון בפרוטוקולים בפרשת ילדי תימן - לחצו כאן
בהודעת הפרקליטות נמסר כי ההחלטה התקבלה תוך "שימת לב לחשיבות הציבורית של חקר האמת בדבר מותם וקבורתם של קטינים יוצאי תימן, המזרח והבלקן, שהודעה על מותם נמסרה לבני משפחותיהם בשנים שלאחר קום המדינה".
המהלך קיבל את אישורה של הוועדה לכבוד המת מטעם מועצת הרבנות הראשית לישראל, בכפוף להתקיימותם של תנאים, המאפשרים מבחינה הלכתית לבצע פתיחת קבריהם של ילדי תימן וביצוע בדיקות גנטיות. בנסיבות העניין, הסכימה הפרקליטות כי יינתן צו לפתיחת הקברים ולקיחת דגימות DNA לשם עריכת בדיקות גנטיות לקשרי משפחה.
דבורה סלימן מתל מונד, שמשפחתה גילתה רק באחרונה כי בבית העלמין בפתח תקווה מצבה לאחותה רינה שנעלמה בגיל שנה, אמרה: "אנחנו מברכים על החלטת הפרקליטות לפתוח את הקברים ונבקש להצטרף לעתירה בבית משפט. אולי הממצאים יביאו לפתרון התעלומה ושקט נפשי לאמי שעד היום מחפשת את רינה ולא מאמינה שהיא קבורה מתחת למצבה בבית העלמין".
מעמותת "אחים וקיימים" (פורום משפחות הילדים החטופים), נמסר: "העמותה מברכת על הסכמת הפרקליטות לפתיחת קברים ולביצוע בדיקות גנטיות, ומקווה שכל ההליך הזה ייעשה בשקיפות ובשיתוף פעולה מלא עם המשפחות. עם זאת, אנחנו רוצים להבהיר שמדובר בצעד חלקי ומוגבל, ואין בו די. אנחנו דורשים מממשלת ישראל לקחת אחריות, בשם מדינת ישראל, על חטיפת הילדים, ולהתחייב לצעדים מעשיים לחשיפת האמת בפרשה המחרידה הזאת. רק קבלת אחריות וחשיפת האמת במלואה יביאו מַרפא למשפחות, ולחברה הישראלית כולה".
פרשת היעלמות ילדי תימן חזרה לכותרות ב-2016 לאחר שכמה עמותות דרשו לאלץ את המדינה לחשוף חומרי ארכיון שקשורים לנושא. בסוף אותה שנה אישרה הממשלה לפרסם חומרים בנושא שהיו אמורים להיות חסויים עד שנת 2070. בעקבות כך נחשפו פרוטוקולים של ועדות החקירה שעסקו בנושא.
במקביל, בכנסת הוקמה שדולה לחקר האמת בפרשה שבראשה עומדת ח"כ נורית קורן (הליכוד). הכנסת החליטה על הקמת ועדה שדנה בין היתר בשמיעת עדויות ובהכנת הצעת חוק שעוסקת בפתיחת קברים של יוצאי תימן, המזרח והבלקן לצורך ביצוע בדיקה גנטית למציאת קשרי משפחה. ביוני בשנה שעברה השתתפו אלפים בהפגנה בירושלים שבה הועלתה דרישה להכיר בהיעלמות הילדים.